Sirovi rjavčki z borovnicami

Rjavčki (brownies) veljajo za zelo priljubljeno, vendar ne za najbolj lahko sladico. Z dodatkom sirove kreme in nekaj sadja jih naredimo malce bolj uravnotežene, a nič manj okusne.

Za pripravo sirovih brownijev potrebujemo: za čokoladni del: 180 g moke, 200 g masla, 5 jajc, 200 g sladkorja, 70 g kakava v prahu, 1 pecilni prašek, 2 žlici ruma, 1 ščep soli. Za sirovo kremo: 200 g kremnega sira, 200 g pasirane skute, 1 žlico ostre moke, 100 g jogurta, 100 g sladkorja, lupinico 1 bio limone, 1 jajce, 1 vaniljev sladkor, 1 skodelico svežih ali zmrznjenih borovnic.

Najprej se lotimo priprave čokoladnega dela tako, da skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Jajca zmešamo s sladkorjem in penasto stepamo, da masa postane svetla in naraste na dvojno količino. Prilijemo rum, posolimo ter med stalnim mešanjem dodajamo mešanico suhih snovi.

Za skutino kremo skupaj zmešamo kremni sir, skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, moko in jajce (vse sestavine za skutin nadev, razen borovnic).

Pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem. Vanj najprej vlijemo čokoladno kremo ter jo poravnamo. Na čokoladni del nadevamo skutino kremo. S pomočjo noža z nekaj potegi skutino kremo razporedimo v čokoladni del. Nazadnje po vrhu potresemo še z borovnicami. Vse skupaj pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in ga pustimo stati v pekaču, da se ohladi.

Nasvet: Uporabimo lahko katerokoli jagodičevje – robidnice, maline, jagode, ribez ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 19. julij 2009 / 07:00

Dogovor gostincev z zbornico

Ljubljana - Sindikat delavcev gostinstva in turizma ter GZS - Turistično gostinska zbornica in ZDS – Sekcija za turizem in gostinstvo so ta teden le podpisali aneks h kolektivni...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 20. januar 2019 / 13:02

Neposredna plačila v dveh delih

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je kmetijskim gospodarstvom že začela izdajati odločbe za izplačilo neposrednih plačil za lani. Letošnja novost je v tem, da bo denar vsem izp...

Slovenija / nedelja, 20. januar 2019 / 13:01

Korak v svet literature

Koroški šolarji in dijaki, stari od osem do petindvajset let, tako Slovenci kot njihovi vrstniki, ki slovenščine v otroštvu niso poznali, vendar so se je začeli učiti, so znova povabljeni k pisanju...

GG Plus / nedelja, 20. januar 2019 / 12:59

Kje se končajo pravice staršev in nastopi avtonomija šole

Velika večina staršev je s šolo zadovoljna, saj se zavedajo, da opravljajo učitelji zelo naporno delo. Težko je krotiti dvajset in več otrok v razredu in jih hkrati še pripraviti k delu. Učni načrt...

Zanimivosti / nedelja, 20. januar 2019 / 12:57

Hokejisti krvodajalci

Hokejiste HDD Acroni Jesenice običajno videvamo v hokejski opremi na ledeni ploskvi, tokrat pa jih je fotograf »ujel« v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer so se v sredo udeležili posebne krvodajalsk...

GG Plus / nedelja, 20. januar 2019 / 12:53

Več kot le ena duša je v njej

»Ko sem odprla vrata, sem obstala. Na blazinah, med kavči, ki so jih obkrožali, sta ležala mama in Marko in se natepavala. Kaj naj rečem drugega? Videti rit stare babe, ki suva proti mlademu moškem...