V Aleji zaslužnih Ločanov kip Marije Bračko

V Aleji zaslužnih Ločanov bodo prihodnji teden odkrili doprsni kip zdravnici dr. Mariji Bračko, ki je postavila temelje organiziranemu zdravstvu v Škofji Loki. Prva ženska med zaslužnimi Ločani.

Dr. Bračkova je postavila temelje škofjeloškemu osnovnemu zdravstvu, v stroki pa je bila cenjena zaradi strokovne razgledanosti in organizacijskih sposobnosti. Za svoje delo je prejela številna priznanja in leta 1992 postala častna občanka občine Škofja Loka.

Škofja Loka – Marija Bračko je po študiju medicine v Ljubljani in Beogradu, kjer je diplomirala leta 1939, na Dunaju specializirala pediatrijo. Je prva ženska iz Selške doline, ki je doštudirala medicino in se zaposlila kot zdravnica. Zdravniški poklic je v Škofji Loki začela opravljati leta 1945, v času, ko sta na Škofjeloškem delovala samo dva zdravnika. Delo je potekalo v izjemno skromnih in zahtevnih razmerah, primanjkovalo je zdravil in sanitetnega materiala, delovnik je trajal od jutra do večera in se pogosto podaljšal tudi v noč. Doktorica Bračkova je skrbela za zdravje vseh ljudi, ne glede na njihovo starost. Vsak dan je sprejela do sto bolnikov in jih obiskovala tudi na domu. S svojim delom in pobudo je spodbudila gradnjo novega zdravstvenega doma v Škofji Loki, ki se je začela leta 1946 in se končala šest let pozneje. Postala je prva upravnica novega zdravstvenega doma in v njem pridobila rentgen, laboratorij, zobozdravstvene in druge specialistične storitve ter reševalno službo. Opravljala je tudi delo zdravnice v Centru slepih in slabovidnih. Dr. Bračkova je postavila trdne temelje škofjeloškemu osnovnemu zdravstvu, v stroki pa je bila cenjena zaradi svoje strokovne razgledanosti in organizacijskih sposobnosti. Za svoje delo je prejela številna priznanja in leta 1992 postala častna občanka občine Škofja Loka.

V Aleji zaslužnih Ločanov, kjer so postavljeni doprsni kipi samih moških, bo tako dr. Bračkova prva dobila doprsni kip. Odkrili ga bodo na slovesnosti v četrtek, 23. januarja, ob 17. uri, ko bodo o njenem delu spregovorili: Nina Arnuš iz Zavoda Tri, zavoda za trajnostne skupnostne prakse, Aleksander Stepanović, direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka, in Špela Justin, direktorica občinske uprave. Avtor doprsnega kipa je akademski kipar Metod Frlic. V kulturnem programu bosta nastopila Katarina Juvančič in Dejan Lapanja.

V nadaljevanju bo v restavraciji Pr' Pepet potekal pogovor ob pravkar izdani knjigi Neustrašne – Portreti neuklonljivih žensk, ki prinaša zgodbe tujih junakinj, ob njej pa se bodo spomnili tudi dr. Marije Bračko in njenih dosežkov. Gostja literarnega pogovora bo Anja Golob, urednica knjige ter glavna urednica Zavoda VigeVageKnjige. Pogovor bo povezovala Monika Tavčar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 15. april 2010 / 07:00

Donacija za vrtec Križe

Tržič - Četrtkov popoldan pred hipermarketom Spar v Tržiču je bil zelo razigran. Na parkirišču so namreč organizirali praznovanje ob petletnici poslovanja te trgovine. Tam so nas...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 18. januar 2020 / 22:51

V Aleji zaslužnih Ločanov kip Marije Bračko

V Aleji zaslužnih Ločanov bodo prihodnji teden odkrili doprsni kip zdravnici dr. Mariji Bračko, ki je postavila temelje organiziranemu zdravstvu v Škofji Loki. Prva ženska med zaslužnimi Ločani.

Kranj / sobota, 18. januar 2020 / 22:47

Bo bolnišnica vračala denar?

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je ena od petih, ki naj bi državi morale vrniti del sanacijskih sredstev.

GG Plus / sobota, 18. januar 2020 / 22:46

Kakšno šolo si želijo starši

Tudi starši imajo pravico (in po naši zakonodaji tudi dolžnost), da razmišljajo o tem, kakšna naj bi bila slovenska šola. Na začetku šolskega leta obravnavajo letni delovni načrt šole in ob koncu l...

Razvedrilo / sobota, 18. januar 2020 / 22:42

Kmetija ga ni spremenila

Tom Zupan prihaja s Primskovega, natančneje iz Gorenj pri Kranju. Simpatičnega 21-letnika smo spremljali v zadnjem šovu Kmetija na Pop TV. Pravi, da ga življenje na kmetiji ni spremenilo.

Kronika / sobota, 18. januar 2020 / 22:37

Zagorelo na skednju

V ponedeljek zvečer je v Mošnjah izbruhnil požar na gospodarskem poslopju in le hitri intervenciji okoli sto gasilcev gre zasluga, da se ni razširil na stanovanjski del objekta.