Primož Pintar pred gostiščem Tolc, ki v štirih apartmajih in treh sobah ponuja 33 ležišč / Foto: Gorazd Kavčič

V Sorico privablja turiste

V Sorici pred dvajsetimi leti ni bilo turizma, a kot pravi domačin Primož Pintar, moraš turistom najprej nekaj ponuditi, sicer jih ne bo. Čeprav ima v najemu petdeset postelj v Macesnu, je na domači kmetiji pri Tolc odprl še gostišče s triintridesetimi posteljami.

Štiridesetletni Primož Pintar se že polovico življenja posveča razvoju gostinstva in turizma v rojstni Sorici, ki ima po njegovem izjemen turistični potencial. Ta je bil pred dvema desetletjema povsem neizkoriščen, danes pa Pintar v slikoviti vasici lahko prenoči več kot osemdeset turistov. Petdeset jih lahko sprejme gostišče Macesen, kjer je najemnik namestitev, a se je kljub temu lotil še ureditve gostišča s 33 posteljami na domači kmetiji pri Tolc, kjer so goste začeli sprejemati pred dvema letoma in pol. Investicija je bila velika in so jo izpeljali tudi s pomočjo posojil, a Pintar verjame, da so na pravi poti. Zagovarja stališče, da je treba gostom najprej nekaj ponuditi, da jih privabiš in lahko kasneje žanješ sadove svojega dela.

Pintar se je do svojega 21. leta izobraževal na področju gostinstva in turizma, nakar je na prelomu tisočletja prevzel soriški Macesen, ki je bil tedaj zgolj bife, a so ga v sodelovanju z zdaj pokojnim podjetnikom Francem Golijo do leta 2013 postopno povečali v hotel s petdesetimi ležišči. »Že odločitvi, da uredimo gostilno, so se ljudje čudili, saj pred 20 leti v Sorici ni bilo turizma. Skepticizma smo bili deležni tudi kasneje, ko smo se lotili izdelave prvih štirih sob, češ da ni nikogar v Sorico, in se je pojavljal vsa ta leta, še zlasti, ko sem se še doma odločil za investicijo. Vendar smo verjeli, da se bo to enkrat prevesilo,« se spominja.

Po ureditvi družinskega hotela na domači kmetiji je Pintar v Macesnu ostal najemnik sob, gostišče, v katerem je do tedaj vihtel kuhalnico, pa je prepustil svojemu nekdanjemu zaposlenemu. »Prav je, da se v to vključi še kakšna družina. Domačini so začeli ugotavljati, da turizem, po domače rečeno, ni kar nekaj,« opaža.

V delovanje gostišča Tolc je vpeta vsa družina, tudi Pintarjeva soproga, s katero imata tri otroke. Zadolžena je za računovodstvo. Na domačiji s prvotnim imenom Tolz, katere začetki segajo v leto 1293, imajo tudi ekološko kmetijo s petimi hektari obdelovalnih površin. Za hlev z desetimi glavami živine skrbita Pintarjeva starša. »Če se le da, sta na krožnikih naša zelenjava in meso, saj sledimo konceptu lokalnega in domačega. Ker nam ne uspe zadostiti vsem potrebam, skušamo dobiti tudi druge ekološke ponudnike, a žal Selška dolina na tem področju ni samooskrbna.«

Z dosedanjim obiskom njihovega hotela je zelo zadovoljen. »Alpski turizem po svetu raste, ponekod tudi 30 odstotkov na letno. Za nas je ključna poletna sezona, ko je naš hotel tri mesece povsem razprodan. Podobno velja za Macesen. Reklamo nam delajo Bled, Bohinj in Ljubljana. Obiščejo nas turisti, ki želijo iti iz vrveža na vas,« je razložil. Med turisti iz 29 držav so imeli letos največ Čehov in Madžarov, vsakih po več kot deset odstotkov. Marsikdo si dopust razdeli na teden dni Alp in en teden Jadrana. »Pri nas planinarijo, se odpravijo na Bled, Bohinj, v Bovec, en dan pa preživijo v vasi. Zanje so naše vasi urejene, naša ponudba je zelo dobra in tudi poceni v primerjavi z Avstrijo in Švico,« ugotavlja Pintar. Zimska sezona je precej težja. Gostje začnejo prihajati 20. decembra. Do sredine januarja, ko so hrvaške počitnice, jih ne manjka, nato pa sledi velika »luknja« do zimskih počitnic v Sloveniji. Pozimi gostijo zlasti Hrvate in Slovence, ki jih poleti skorajda ni. Gostje pri Tolcu povprečno prespijo štiri noči. »Povprečje nižajo enodnevni gosti, predvsem udeleženci timbildingov.«

Pintar opaža, da gostje zelo cenijo dejstvo, da je gostišče družinsko vodeno. Izbiri sodelavcev, ta čas išče kuharja in natakarja, posveča posebno pozornost, a kot pravi, je izjemno težko dobiti ustrezno izobražen kader. Večji kolektiv mu bo prišel prav tudi po nedavni odločitvi, da gostišče ne bo več obratovalo le po predhodnem dogovoru, pač pa je od petka do nedelje stalno odprto.

V gostišče je letos dodatno investiral, saj so poskrbeli za povezavo med gostilno in sobami, poleg tega pa so gostinski del razširili ter uredili še vinsko klet in konferenčno sobo. V moderno zasnovanih prostorih je poskrbel tudi za pridih domačnosti, denimo z repliko šolskih vrat, skozi kakršna je hodil Ivan Grohar, s starimi kosi pohištva, slikami domačega slikarja Mira Kačarja ...

Pintar je še poudaril, da se gostišče Tolc, v katerem so poleg sob tudi apartmaji, dopolnjuje s kapacitetami v Macesnu in tudi na Soriški planini, saj ciljajo na drug segment gostov. »Vsak novi apartma je v turizmu plus.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 20. oktober 2007 / 07:00

Velike zastoje na križišču bodo odpravili

Čirče - Ob gradnji novega trgovskega centra v Kranju (bolj natančno v Čirčah) so v preteklih mesecih gradbeniki urejali tudi cesti v njegovi bližini. Postavljena sta bila dva nov...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...