Občinski nagrajenci z županom Matjažem Rakovcem na odru Prešernovega gledališča v Kranju / Foto: Primož Pičulin

Praznik je tudi dobrodelen

Dan rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna 3. december je tudi praznik kranjske občine, letošnja slavnostna akademija s podelitvijo nagrad in priznanj pa je tudi v dobrodelnem vzdušju potekala minulo nedeljo v Prešernovem gledališču.

Kranj – Praznično razpoloženje se je v središču Kranja začelo s prižigom lučk na Glavnem trgu, ko je župan Matjaž Rakovec nagovoril številne Kranjčanke in Kranjčane, dr. Andrej Naglič pa je blagoslovil smreko. Osrednja prireditev, slavnostna akademija, je tokrat potekala v Prešernovem gledališču, rdeča nit prireditve pa je bila dobrodelnost, saj je Mestna občina Kranj na pobudo župana Matjaža Rakovca v letošnjem decembru pripravila dobrodelno akcijo z naslovom V Kranju dobro v srcu mislimo, ki se je že začela in bo potekala tudi v sklopu Kranske kuhne naslednje tri decembrske sobote dopoldan ter se zaključila 27. decembra. Na dogodku bodo znani Kranjčani pripravljali jedi, prispevki, ki jih bodo zbrali s prodajo jedi, pa bodo šli v dobrodelne namene. Humanitarna sredstva zbirajo tudi s sklicem 00 500-21112019 na TRR Društva prijateljev mladine Kranj SI56 6100 0000 5487 540 ali preko SMS-donacije na številko 1919 s ključnima besedama Kranj1 in Kranj5.

Poleg dobrodelnosti je slavnostna akademija obudila tudi spomine na visok jubilej Planinskega društva Kranj, ki letos praznuje 120-letnico delovanja, in enega naših največjih alpinistov Nejca Zaplotnika. Na Nejčeve misli je v nagovoru spomnil tudi župan Matjaž Rakovec. »Kranj je mesto gorništva, alpinizma, planinstva, Kranj je mesto ljudi, ki od nekdaj hodijo navzgor. Imajo pot in imajo cilje. Prepričan sem, da smo tudi danes, ob našem občinskem prazniku, na taki poti,« je med drugim povedal župan Rakovec, preden je segel v roke in čestital letošnjim občinskim nagrajencem.

Prešernovo plaketo Mestne občine Kranj je prejela Folklorna skupina Sava, ki deluje v okviru Kulturnega društva Sava in dosega širše prepoznavne uspehe pri ohranjanju ljudskih plesov. Plaketi Mestne občine Kranj sta prejela smučarski skakalec Robert Kranjec za dosežke na področju športa in starosta kranjskega gospodarstva Ivo Miklavčič.

Veliko Prešernovo plaketo so prejeli Irena Jeras Dimovska za prispevek na področju restavratorstva, likovnega ustvarjanja in popularizacije likovne dejavnosti mesta Kranja ter Gregor Grašič in Primož Grašič za razvoj glasbene kulture v Kranju in širšo prepoznavnost Jazz Kampa Kranj.

Velike plakete Mestne občine Kranj so prejeli Zvonimir Debeljak za doprinos na področju smučarske inovativnosti, Klub En korak več, društvo za pomoč osebam po pridobljeni možganski poškodbi, za razvoj programov za vsakodnevno pomoč osebam po možganski poškodbi, in Mestna knjižnica Kranj za stalno delo in inovativne pristope pri vzpodbujanju branja vseh starostnih skupin.

Listino o priznanju Mestne občine Kranj so prejeli Bogdan Koci in Jakob Drmota za zgled in nesebično pomoč pri reševanju življenj in prvi pomoči pri zastoju srca, Biljana Djaković za doprinos pri delovanju Rdečega križa, Matjaž Jerala za ozaveščanje o pomenu in aktivnem delovanju za ekološko pridelavo in sožitje z naravo, Prostovoljno gasilsko društvo Bitnje ob devetdesetletnici delovanja in za skrb in zagotavljanje požarne varnosti v kraju in širše ter Planinsko društvo Kranj za razvoj planinstva ob 120-letnici delovanja.

Na koncu slavnostne akademije sta si najglasnejši in najdaljši aplavz zbranih prislužila nova častna občana mestne občine Kranj zakonca Marija in Andrej Štremfelj, alpinista in gorska vodnika, ki sta tudi prvi zakonski par, ki je stal na najvišjem vrhu sveta, kot dolgoletna življenjska sopotnika pa si delita tudi dosežke enega in drugega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 2. marec 2020 / 13:33

Kolesarki padli zaradi neprilagojene hitrosti

Domžale – V sredo popoldan se je na Prešernovi ulici v Domžalah zgodila prometna nesreča, v kateri je bila samoudeležena kolesarka, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padla in se pri tem lažje poš...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 22. september 2009 / 07:00

Tinka Teržan ne bo več občinska svetnica

Škofja Loka - Na zadnji seji občinskega sveta je Tinka Teržan, svetnica iz stranke Zares, oznanila, da od 1. oktobra naprej ne bo več članica občinskega sveta. Vlada jo je...

Kronika / torek, 22. september 2009 / 07:00

Preprečili katastrofo na Laborah

Prisebnosti zaposlenih in hitri intervenciji gasilcev se v Savatechu lahko zahvalijo, da se petkov požar v njihovi mešalnici elastomernih zmesi ni razširil na sosednje obrate.

Zanimivosti / torek, 22. september 2009 / 07:00

Astronavtka v Lešah

Leše - Gostja na 15. slovenskem festivalu znanosti, ki poteka od 22. do 24. septembra v Ljubljani, je ameriška astronavtka s slovenskimi koreninami Sunita Williams....

Nasveti / torek, 22. september 2009 / 07:00

Vse se povrne

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Mularija / torek, 22. september 2009 / 07:00

Srbe očaral Bled

Na mednarodnem fotografskem natečaju, ki ga je razpisala šola v Banatski Topoli, je prvo nagrado s fotografijo z naslovom Pletnja osvojila Ivana Tucelj iz Domžal, drugo nagrado pa si je prislužila Kra...