Adventni venec

Prvi adventni venec je že pred 180 leti visel v vzgojevališču za hamburške otroke, prepuščene cesti. Mladi evangeličanski teolog Johann Hinrich Wichern (1808–1881), znan po svoji socialni naravnanosti, je po študijskih letih začel službovati v Hamburgu in kmalu uvidel, koliko brezdomnih, zapuščenih, razcapanih in neukih otrok je prepuščeno bedi in nezmožnosti, da bi si pozneje kakor koli uredili svoje življenje.

Wichert ni bil le dober teolog in učitelj, ampak izjemno prepričljiv govorec. Že v rosnih letih je izgubil očeta, zato je vedel, kaj sta revščina in brezizhodnost. Študij je končal v zglednem času in leta 1832 postal nadučitelj v nedeljski šoli pri sv. Georgu. Dne 12. septembra 1833 je na odprtem shodu hamburških meščanov prosil, naj ga podprejo pri ustanovitvi varne hiše za kakorkoli prizadete otroke.

Na srečo je imel dobrotnika, nekdanjega lastnika s šoto krite podeželske domačije »Das Rauhe Haus«, ki mu je hišo prepisal. Wichern je svoj zavod zasnoval na osnovnem modelu družine, brez prisile s kratkim motom 'z delom do dela'. Da bi otrokom skrajšal čas od prve adventne nedelje do božica, je v sobo za molitev obesil leseno kolo in ga okrasil s 24 manjšimi rdečimi svečkami za delovnike od prvega adventnega dne do svetega večera. Višje bele sveče pa so prižgali ob nedeljah.

Otroci so imeli možnost, da so poleg šolskih pridobili tudi rokodelska znanja. Zavod se je širil in že čez nekaj let imel lastno tiskarno, kajti biti tiskar ali knjigovezec je pomenilo imeti dober kruh. Zavod je postal znan in zaradi Wichernovih pedagoških, organizacijskih sposobnosti in zelo človečnostnih pogledov tudi cenjen. »Das Rauhe Haus« je preživel nekaj krepkih padcev in požarov, vzcvetel in širil se je spet, ko ga je prevzel Wichernov vnuk.

Danes ima »Das Rauhe Haus« 1100 sodelavcev. Je pravo naselje, kjer občasno živi 1400 mladih in starejših ljudi. Tu se na evangeličanskih šolah od osnovne šole do univerze za socialno delo in socialno psihiatrijo šola dva tisoč mladih. Izredna skrb velja starejšim in kakorkoli prizadetim ljudem.

Advent je pred vrati, zato:

Božični kavni poljubčki

Potrebujemo: 250 g moke, 1 žličko pecilnega praška, 1 jajce, 4 žličke instant kave, 2 žlički kavnega likerja, 80 g sladkorja, 1 zavitek sladkorja z vaniljo, 1 ščepec soli, 125 g masla, 50 g kuverture.

Na delovno mizo presejemo moko s pecilnim praškom. Na sredo damo jajce, 2 žlički kave v prahu in kavni liker ali sirup. Sladkor, vaniljev sladkor in sol damo na moko. Maslo, zrezano na koščke, porazdelimo po robu.

Sestavine hitro zgnetemo, testo razdelimo na dve krogli, zavijemo v folijo in damo počivat v hladilnik za 30–35 minut.

Pečico ogrejemo na 180°. Testo na rahlo pomokani površini razvaljamo na 4 mm debelo in iz njega z modelčki izrezujemo različne oblike. Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj polagamo piškotke in jih na srednji rešetki pečemo od 8 do 12 minut, odvisno od pečice.

Kuverturo stopimo v vodni kopeli in vmešamo preostalo instant kavo. Kuverturo damo v vrečko za brizganje z najmanjšo odprtino in v tenkih črtah okrasimo shlajene piškotke.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Dodatne aktivnosti za otroke na smučišču

Petra Klinar s Plavškega Rovta je v raziskovalni nalogi proučila možnosti dodatnih aktivnosti za otroke ob žičnici Španov vrh.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Za napake ni prostora

»Kuhanje v kuhinji MasterChef je kar napeto in zahtevno, saj smo omejeni s časom in ni prostora za napake,« pravi 30-letna udeleženka kuharskega tekmovanja Zala Šenk iz Kamnika.

Razvedrilo / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Večer Elvisa Presleyja v Bohinju

V soboto ob 20. uri bo v dvorani Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici Večer Elvisa Presleyja. V sklopu turneje ob 80-letnici rojstva kralja rokenrola bo nastopila ljubljanska skupina Sam's Fever, kot g...

Nasveti / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Delo, bližina in čas

V davnih časih, ko še ni bilo pomivalnega stroja in so veliki lonci umazani čakali na delovne ročice, ni nihče bral nasvetov o tem, kako naj nauči svojega otroka delati. Otroci smo bili v delo hote...

Slovenija / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Prva noč zamejske literature

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je bil edina državna ustanova, ki se je v četrtek, 23. aprila, pridružila slovenski kulturni akciji Noč knjige. Urad je zvečer odprl vrata in gostil l...