Maja Pak, direktorica STO (levo), in Milan Sajovic, direktor podjetja Hit Alpinea (v sredini), s Petro Stušek (Turizem Ljubljana) in Nino Pader Topole (Thermana Laško), finalistoma tekmovanja za nagrado sejalec 2019 / Foto: Polonca Bačnar, arhiv Hit Alpinea

Nagradili najboljše v turizmu

V okviru letošnjih Dnevov slovenskega turizma so podelili priznanja zaslužnim za rast ugleda in prepoznavnosti Slovenije kot odlične turistične destinacije ter priznanja v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna. Številna priznanja, med njimi priznanje sejalec, so šla v Kranjsko Goro.

Ljubljana – V okviru letošnjih Dnevov slovenskega turizma, osrednjega slovenskega strokovnega dogodka na področju turizma, so v torek v Ljubljani podelili nagrade posameznikom in organizacijam, posebej zaslužnim za rast ugleda in prepoznavnosti Slovenije kot odlične turistične destinacije. Nekaj najvišjih priznanj je šlo v Zgornjesavsko dolino, med njimi nagrada sejalec, ki jo je za turistični produkt Večerja treh dežel prejelo podjetje Hit Alpinea. Gre za najvišje priznanje za inovativne turistične produkte, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

»Večerja treh dežel je zgodba, ki se odvija v premeru šestdesetih kilometrov. Pozdrav z aperitivom je v Kranjski Gori, topla predjed v Trbižu, glavna jed v Podkloštru in sladica – spet v Kranjski Gori. Hit Alpinea kot največji kranjskogorski hotelir skuša s tem proizvodom vzpostaviti razmerje z dobrojedci. Pri tem je izvirno izrabil prostor treh dežel, ki se med seboj kulturno povezujejo že stoletja. Večerja treh dežel je eden redkih kulinaričnih proizvodov pri nas, kjer je formalna meja lahko odlična (in pogosto prezrta) turistična zgodba, preoblikovana v konkreten proizvod,« je zapisano v obrazložitvi.

Prav tako je šlo v Kranjsko Goro priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma. Za revitalizacijo jezera Jasna ga je prejelo podjetje Jasna Resort. Družba Korona je prejela priznanje za investicije, pestrost in dvig kakovosti storitev.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je podelila priznanje za življenjsko delo v gostinstvu. Zlati ključ je letos prejel Anton Magdič, lastnik gostilne Ančka v Šenčurju. Ta velja za eno najboljših, ki ponujajo hišne, lokalne in regionalne jedi Slovenije, zato velja tudi za eno tistih, ki so med prvimi prejele pravico do članstva v skupini Gostilna Slovenija, je zapisano v obrazložitvi. Anton Magdič je bil več mandatov tudi podpredsednik Upravnega odbora Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, vrsto let pa je predsednik sekcije gostincev kranjske območne obrtno-podjetniške zbornice. Aktivno deluje tudi v Društvu vinskih svetovalcev Somellier Slovenije.

Med prejemniki priznanj za kakovost in uspešnost pa sta tudi dve zaposleni iz družbe Hit, to sta Ramiza Ališić, glavna sobarica v Hotelu Špik v Gozdu - Martuljku, in Janja Bučić, vodja kuhinje v Hotelu Korona v Kranjski Gori, ki sta prejeli priznanje za posebne dosežke in doprinos k dvigu kakovosti storitev.

Na Dnevih slovenskega turizma so podelili tudi priznanja Turistične zveze Slovenije v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna. Letos se je na državno tekmovanje akcije uvrstilo devetdeset mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, Rateče so prejele priznanje za najlepše urejeno jedro, najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, najbolje ocenjen Petrolov servis pa je BS Mengeš – Kamniška.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 18. november 2014 / 12:05

Bradači, moštacarji in vsi ostali

V Sirnici Pustotnik v Gorenji vasi so v sredo odprli razstavo karikatur domačina Borisa Oblaka iz Poljan. Okus najboljših sirov bodo tja do novega leta tako v duhovitih podobah žlahtnili še znani pol...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 12. april 2023 / 16:48

Moje ljubljene gore

Karol je eden tistih sicer zelo redkih posameznikov, ki si je dogodke iz svojega življenja redno in sproti zapisoval. Dva debela zvezka na drobno popisanih strani nas popeljeta v preteklos...

Razvedrilo / sreda, 12. april 2023 / 16:46

Vilijevih šestdeset

Vili Lovšin, po rodu Škofjeločan, ki živi v Zgornjih Pirničah, je konec marca dopolnil šestdeset let. Vaja z njegovo glasbeno zasedbo Mal prepozn se je tisti dan spremenila v žur presenečenja.

Jezersko / sreda, 12. april 2023 / 15:42

Prehod v dolino Ravenske Kočne odprt

Jezersko – Na spletnih straneh Občine Jezersko obveščajo, da je prehod mimo zapornice v dolino Ravenske Kočne odprt. Občina je z namenom umirjanja prometa v dolini Ravenske Kočne pri lovskem domu P...

Kronika / sreda, 12. april 2023 / 15:38

Obtičal na ozki skalni polici

Preddvor – V petek se je na območju Kalške gore zaplezal planinec, ki je obtičal na ozki skalni polici. Kranjski gorski reševalci so se z vrvjo spustili do njega in ga nepoškodovanega z vitlom dvig...

Gospodarstvo / sreda, 12. april 2023 / 15:37

Odkupne cene mleka se znižujejo

Kranj – Po podatkih agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne februarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v pov...