Kostanjevi štruklji

Štruklji veljajo za klasično slovensko specialiteto in jih lahko pripravimo z raznovrstnimi nadevi, tudi s kostanjem. Z njimi je sicer malce več dela, saj moramo kostanj nabrati, skuhati in olupiti. Vendar verjemite, ko boste pokusili končni izdelek, bosta ves čas in trud poplačana. Pa še poceni so ...

Za pripravo kostanjevih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 0,5 kg kuhanega in olupljenega kostanja, 2 jajci, 2 dl sladke smetane, 4 žlice mascarpone sira, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec cimeta, 1 pest rozin, namočenih v rumu.

Vodo segrejemo do mlačnega ter v njej raztopimo sol. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo in z rokami gnetemo toliko časa, da testo postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. Kuhan kostanj pretlačimo. Skupaj zmešamo jajci, smetano, mascaropne sir, sladkor in vanilin sladkor. K tej mešanici dodamo pretlačen kostanj, cimet in rozine. Dobro premešamo, da nastane enotna masa.

Testo razvaljamo in razvlečemo. Enakomerno ga premažemo s kostanjevim nadevom, robove zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Štruklje zavijemo v alufolijo. Tako pripravljene jih postavimo v slan krop in kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se malce ohladijo. Nato jih odvijemo in narežemo na poljubne rezine.

Nasvet: Štruklje lahko zabelimo z maslenimi drobtinami, jih prelijemo s čokoladnim prelivom, potresemo s sladkorjem in cimetom ali pa jih jemo kar same.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 18. april 2018 / 10:57

Glasba navdušuje in druži

Tradicija Srečanja glasbenih šol Gorenjske in zamejstva se je v petek nadaljevala na Jesenicah.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / torek, 30. maj 2017 / 17:04

Predstavila Ivano Kobilco in njene sodobnike

Cerklje – V galeriji Petrovčeve hiše v Cerkljah so v četrtek slovesno odprli likovno razstavo predsednice Društva likovnikov Cerklje Darinke Kralj z naslovom Ivana Kobilca in njeni sodobniki. To je...

Kamnik / torek, 30. maj 2017 / 17:03

Na Občini Kamnik razstavlja Luka Dakskobler

Kamnik – V preddverju Občine Kamnik so v sredo, 10. maja, odprli razstavo z naslovom Prvih pet pravljičnih let: Križnikov pravljični festival, ki jo krasijo fotografije s festivala pravljic, ki ga...

Radovljica / torek, 30. maj 2017 / 17:03

Že osemnajstič ustvarjali panjske končnice

Radovljica – Tradicionalne delavnice oblikovanja panjskih končnic, ki jih že osemnajst let organizira OŠ Antona Janše iz Radovljice, so letos gorenjski osnovnošolci oblikovali na Vurnikovem trgu. »...

Zanimivosti / torek, 30. maj 2017 / 17:02

Na kavi z brati Prevc

»Peter, Cene, Domen!« so v petek popoldan v Salonu pohištva Prevc v Dorfarjah vzklikali številni mladi navijači bratov Prevc. Vsi trije so v salon prišli »na kavo«, na klepetu pa se jim je pridružil P...

Razvedrilo / torek, 30. maj 2017 / 14:45

Glasbeni večeri pod grajsko lipo

Kranj – V četrtek, 1. junija, se ob 20.30 s koncertom pevke Nine Strnad začenja cikel zanimivih koncertnih dogodkov na vrtu gradu Khislstein. Po besedah umetniške vodje Romane Krajnčan, bodo večeri...