Kostanjevi štruklji

Štruklji veljajo za klasično slovensko specialiteto in jih lahko pripravimo z raznovrstnimi nadevi, tudi s kostanjem. Z njimi je sicer malce več dela, saj moramo kostanj nabrati, skuhati in olupiti. Vendar verjemite, ko boste pokusili končni izdelek, bosta ves čas in trud poplačana. Pa še poceni so ...

Za pripravo kostanjevih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 0,5 kg kuhanega in olupljenega kostanja, 2 jajci, 2 dl sladke smetane, 4 žlice mascarpone sira, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec cimeta, 1 pest rozin, namočenih v rumu.

Vodo segrejemo do mlačnega ter v njej raztopimo sol. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo in z rokami gnetemo toliko časa, da testo postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. Kuhan kostanj pretlačimo. Skupaj zmešamo jajci, smetano, mascaropne sir, sladkor in vanilin sladkor. K tej mešanici dodamo pretlačen kostanj, cimet in rozine. Dobro premešamo, da nastane enotna masa.

Testo razvaljamo in razvlečemo. Enakomerno ga premažemo s kostanjevim nadevom, robove zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Štruklje zavijemo v alufolijo. Tako pripravljene jih postavimo v slan krop in kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se malce ohladijo. Nato jih odvijemo in narežemo na poljubne rezine.

Nasvet: Štruklje lahko zabelimo z maslenimi drobtinami, jih prelijemo s čokoladnim prelivom, potresemo s sladkorjem in cimetom ali pa jih jemo kar same.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:32

V gnezdih obročka mladiče štorkelj

Kranjčan Dušan Dimnik že vrsto let skrbi za označevanje oziroma obročkanje ptic, te dni pa na novo obročka mladiče štorkelj, ki so jih letos opazili v gnezdih na Gorenjskem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 4. maj 2011 / 07:00

Pomežik soncu za otroške počitnice

Ljubljana – Zveza prijateljev mladine Slovenije s humanitarno akcijo Pomežik soncu - omogočimo počitnice vsem otrokom, že trinajsto leto nagovarjajo dobre ljudi, naj po svojih močeh prispe...

Žirovnica / sreda, 4. maj 2011 / 07:00

Parkirišče v Završnici še ta mesec

Gradnja parkirišča pri jezeru v Završnici gre proti koncu.

Kronika / sreda, 4. maj 2011 / 07:00

Preveč vneto praznovali

Kranj - Na cesti proti Joštu je 75-letni voznik zapeljal s ceste in trčil v drevo, na uvozu na avtocesto pri Radovljici se je 23-letni voznik prevrnil z osebnim vozilom, 27-letni...

Nasveti / sreda, 4. maj 2011 / 07:00

Strmolska Vilma (15)

Kot že vemo, je Vilma pri Majdičevih hudo zbolela, ker je v mrzli Hudinji prala rjuhe. Sicer je perilo splakovala v pralnici, kjer ga je kuhala v kotlu, rjuhe pa so bile prevelike, zato jih je iz...

Kultura / sreda, 4. maj 2011 / 07:00

Razstavljal bo Valentin Oman

Galerija Prešernovih nagrajencev, ki deluje pod okriljem Gorenjskega muzeja, vabi na odprtje razstave del akademskega slikarja, nagrajenca Prešernovega sklada Valentina Omana, ki bo v petek, 6. maja 2...