Kostanjevi štruklji

Štruklji veljajo za klasično slovensko specialiteto in jih lahko pripravimo z raznovrstnimi nadevi, tudi s kostanjem. Z njimi je sicer malce več dela, saj moramo kostanj nabrati, skuhati in olupiti. Vendar verjemite, ko boste pokusili končni izdelek, bosta ves čas in trud poplačana. Pa še poceni so ...

Za pripravo kostanjevih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 0,5 kg kuhanega in olupljenega kostanja, 2 jajci, 2 dl sladke smetane, 4 žlice mascarpone sira, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec cimeta, 1 pest rozin, namočenih v rumu.

Vodo segrejemo do mlačnega ter v njej raztopimo sol. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo in z rokami gnetemo toliko časa, da testo postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. Kuhan kostanj pretlačimo. Skupaj zmešamo jajci, smetano, mascaropne sir, sladkor in vanilin sladkor. K tej mešanici dodamo pretlačen kostanj, cimet in rozine. Dobro premešamo, da nastane enotna masa.

Testo razvaljamo in razvlečemo. Enakomerno ga premažemo s kostanjevim nadevom, robove zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Štruklje zavijemo v alufolijo. Tako pripravljene jih postavimo v slan krop in kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se malce ohladijo. Nato jih odvijemo in narežemo na poljubne rezine.

Nasvet: Štruklje lahko zabelimo z maslenimi drobtinami, jih prelijemo s čokoladnim prelivom, potresemo s sladkorjem in cimetom ali pa jih jemo kar same.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 3. november 2017 / 21:12

Sojenje bo vodila druga sodnica

Kranj – Sojenje zakoncema Rajku in Doroteji Sjekloča, zdravniku Matjažu Buncu in cerkljanskemu županu Francu Čebulje zaradi domnevnega oškodovanja Občine Cerklje v višini 109 tisoč evrov pri njenem...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. december 2014 / 12:25

S Prešernom v december

V začasnih prostorih BB Teatra v Kranju so pred nekaj dnevi praznovali Prešernov rojstni dan. Tokrat so se gledališčniki in obiskovalci dogodka znašli v letu 1846.

Rekreacija / sreda, 24. december 2014 / 12:23

Hotaveljsko Štefanovanje

Na štefanovo bodo v Športnem društvu Marmor Hotavlje spet izvedli Štefanovanje in Štefanov tek.

Šport / sreda, 24. december 2014 / 12:21

Kranjčankam ni uspelo

Mladim odbojkaricam Triglava se na domačem polfinalnem turnirju ni uspelo uvrstiti v finale.

Gospodarstvo / sreda, 24. december 2014 / 12:20

Priznanja najboljšim delavcem zavoda

Kranj – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v petek podelil priznanja sedemnajstim najbolj prizadevnim delavcem Zavoda za gozdove Slovenije. Iz blejske območne enote zavod...

Gospodarstvo / sreda, 24. december 2014 / 12:20

Drugi krog dokapitalizacije DBS

Kranj – Banka Slovenije je letos poleti odredila Deželni banki Slovenije, da mora najkasneje do konca letošnjega leta povečati osnovni kapital banke z izdajo novih delnic, s čimer bi izboljšala kol...