Kostanjevi štruklji

Štruklji veljajo za klasično slovensko specialiteto in jih lahko pripravimo z raznovrstnimi nadevi, tudi s kostanjem. Z njimi je sicer malce več dela, saj moramo kostanj nabrati, skuhati in olupiti. Vendar verjemite, ko boste pokusili končni izdelek, bosta ves čas in trud poplačana. Pa še poceni so ...

Za pripravo kostanjevih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 0,5 kg kuhanega in olupljenega kostanja, 2 jajci, 2 dl sladke smetane, 4 žlice mascarpone sira, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec cimeta, 1 pest rozin, namočenih v rumu.

Vodo segrejemo do mlačnega ter v njej raztopimo sol. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo in z rokami gnetemo toliko časa, da testo postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. Kuhan kostanj pretlačimo. Skupaj zmešamo jajci, smetano, mascaropne sir, sladkor in vanilin sladkor. K tej mešanici dodamo pretlačen kostanj, cimet in rozine. Dobro premešamo, da nastane enotna masa.

Testo razvaljamo in razvlečemo. Enakomerno ga premažemo s kostanjevim nadevom, robove zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Štruklje zavijemo v alufolijo. Tako pripravljene jih postavimo v slan krop in kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se malce ohladijo. Nato jih odvijemo in narežemo na poljubne rezine.

Nasvet: Štruklje lahko zabelimo z maslenimi drobtinami, jih prelijemo s čokoladnim prelivom, potresemo s sladkorjem in cimetom ali pa jih jemo kar same.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / četrtek, 9. marec 2023 / 12:48

Odpravili težavo z nadstreškom

Jezersko – Tudi v podružnični šoli in vrtcu Palček na Jezerskem število otrok narašča. Prostorska stiska je postala več kot očitna, ugotovili pa so, da imajo na eni strani težave s pomanjkanjem pro...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Nova spalnica v mansardi

V mansardi večje hiše smo mlademu paru uredili spalnico z delovnim kotičkom.

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Čas je za klimatsko napravo

Na naše ugodje in delovno učinkovitost negativno vpliva tako premrzlo in presuho okolje kot tudi previsoka temperatura in vlaga, zato je prava izbira klimatske naprave zelo pomembna.

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Investicija v osvežitev

Gradnja bazena pred domačo hišo ni več le oddaljen sen. Poleg različnih bazenov, ki jih ponujajo veliki trgovski centri, bi za "pravi" bazen odšteli okoli 2.000 evrov, za kvalitetnejše izvedbe pa prib...

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Obisk starejših v domu CSS

Župnijski svet Trata Gorenja vas in Rdeči križ Gorenja vas so pred velikonočnimi prazniki skupaj pripravili obisk občanov gorenjevaško-poljanske občine, ki stanujejo v škofjeloškem Centru slepih...

Splošno / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Neskončne kombinacije

Čas je za letošnjo barvno kombinacijo rož za okna in balkone.