Kostanjevi štruklji

Štruklji veljajo za klasično slovensko specialiteto in jih lahko pripravimo z raznovrstnimi nadevi, tudi s kostanjem. Z njimi je sicer malce več dela, saj moramo kostanj nabrati, skuhati in olupiti. Vendar verjemite, ko boste pokusili končni izdelek, bosta ves čas in trud poplačana. Pa še poceni so ...

Za pripravo kostanjevih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 0,5 kg kuhanega in olupljenega kostanja, 2 jajci, 2 dl sladke smetane, 4 žlice mascarpone sira, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec cimeta, 1 pest rozin, namočenih v rumu.

Vodo segrejemo do mlačnega ter v njej raztopimo sol. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo in z rokami gnetemo toliko časa, da testo postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. Kuhan kostanj pretlačimo. Skupaj zmešamo jajci, smetano, mascaropne sir, sladkor in vanilin sladkor. K tej mešanici dodamo pretlačen kostanj, cimet in rozine. Dobro premešamo, da nastane enotna masa.

Testo razvaljamo in razvlečemo. Enakomerno ga premažemo s kostanjevim nadevom, robove zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Štruklje zavijemo v alufolijo. Tako pripravljene jih postavimo v slan krop in kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se malce ohladijo. Nato jih odvijemo in narežemo na poljubne rezine.

Nasvet: Štruklje lahko zabelimo z maslenimi drobtinami, jih prelijemo s čokoladnim prelivom, potresemo s sladkorjem in cimetom ali pa jih jemo kar same.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 6. avgust 2011 / 07:00

Ob sobotah slikajo ob jezeru

Zbilje - V KUD Zbilje letos prvič organizirajo sobotne likovne delavnice ob Zbiljskem jezeru, ki jih izvajajo v sklopu projekta Slikanje v naravi za otroke. Delavnice so brezplač...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Oratorij presežkov za 170 otrok

Šmartno v Tuhinju - Animatorji iz Šmartna v Tuhinju so tudi letos pripravili tradicionalni oratorij, ki je od 20. do 25. avgusta potekal pod geslom Grem jaz!. Oratorija se je udelež...

Humor / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Strašljiva legenda in poučna resnica

To, da je Roussillon ustanovil Raymond Avignonski, nam Slovencem najbrž ne pove kaj dosti, bolj zanimiva pa je legenda o njem. Gospod je bil navdušen lovec in je pogosto za več dni hodil v lov te...

Kronika / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Kordeža obsodili na pet let zapora

Ljubljansko sodišče je nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in njegove tesne sodelavce obsodilo na zaporne in denarne kazni.

Gospodarstvo / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Nov terminal do pomladi 2015

Zg. Brnik - Aerodrom Ljubljana je v ponedeljek objavil razpisno dokumentacijo za gradnjo novega potniškega terminala. Obsežnemu mednarodnemu naročilu bo sledilo še med sedem in deset...

Prosti čas / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Konji, med in Prlekija

Občina Žirovnica je konec tedna pripravila tradicionalne Vesele dneve s konjeništvom in medenim dnem, izletniki Gorenjskega glasa pa so se odpravili v Prlekijo.