Čokoladna torta z grškim jogurtom
Jogurt in čokolada na prvi pogled nista ravno dobitna kombinacija. Ampak če ju predelamo v torto, nastane neverjetno okusna sladica, ki se ji ni moč upreti.
Za pripravo čokoladne torte z grškim jogurtom potrebujemo: za biskvit: 150 g temne čokolade, 170 g masla, 180 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 3 jajca, 200 g grškega jogurta, 90 g moke, 60 g temnega kakava, 3 žlice ruma, pol pecilnega praška, maslo za namastitev pekača; za nadev: 3 žlice slivove ali marelične marmelade, 120 g temne čokolade, 50 g masla, 150 g grškega jogurta, 150 g sladkorja v prahu.
Priprava biskvita: Čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter jo ohladimo do mlačnega. Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. V posodo narežemo maslo in ga penasto umešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo rum in stepena jajca. Dobro premešamo in nato dodamo še grški jogurt. Premešamo in prilijemo stopljeno čokolado. Mešamo do gladke mase ter postopoma dodajamo mešanico moke. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni obod (premer 20 cm) ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ne ostane suh. Ohlajen biskvit prerežemo na pol. Da biskvita ni treba rezati, maso lahko razdelimo na dva dela in jo pečemo dvakrat po 30 minut.
Priprava kreme: V skodelico nalomimo čokolado in ji dodamo na kocke narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se ne raztopi. Nato dodamo še jogurt in mešamo s pomočjo električnega mešalnika, dokler se krema ne zgosti.
Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita namestimo tortni obod. Premažemo s polovico marmelade in nadevamo 1/3 kreme. Na kremo položimo drugi biskvit, ki ga ravno tako premažemo z marmelado in prekrijemo s preostalo kremo. Torto postavimo v hladilnik, da se ohladi, in ji nato odstranimo tortni obod.