Čokoladna torta z grškim jogurtom

Jogurt in čokolada na prvi pogled nista ravno dobitna kombinacija. Ampak če ju predelamo v torto, nastane neverjetno okusna sladica, ki se ji ni moč upreti.

Za pripravo čokoladne torte z grškim jogurtom potrebujemo: za biskvit: 150 g temne čokolade, 170 g masla, 180 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 3 jajca, 200 g grškega jogurta, 90 g moke, 60 g temnega kakava, 3 žlice ruma, pol pecilnega praška, maslo za namastitev pekača; za nadev: 3 žlice slivove ali marelične marmelade, 120 g temne čokolade, 50 g masla, 150 g grškega jogurta, 150 g sladkorja v prahu.

Priprava biskvita: Čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter jo ohladimo do mlačnega. Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. V posodo narežemo maslo in ga penasto umešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo rum in stepena jajca. Dobro premešamo in nato dodamo še grški jogurt. Premešamo in prilijemo stopljeno čokolado. Mešamo do gladke mase ter postopoma dodajamo mešanico moke. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni obod (premer 20 cm) ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ne ostane suh. Ohlajen biskvit prerežemo na pol. Da biskvita ni treba rezati, maso lahko razdelimo na dva dela in jo pečemo dvakrat po 30 minut.

Priprava kreme: V skodelico nalomimo čokolado in ji dodamo na kocke narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se ne raztopi. Nato dodamo še jogurt in mešamo s pomočjo električnega mešalnika, dokler se krema ne zgosti.

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita namestimo tortni obod. Premažemo s polovico marmelade in nadevamo 1/3 kreme. Na kremo položimo drugi biskvit, ki ga ravno tako premažemo z marmelado in prekrijemo s preostalo kremo. Torto postavimo v hladilnik, da se ohladi, in ji nato odstranimo tortni obod.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 27. november 2009 / 07:00

Majhen svinčnik in velik papir

Avtorski večer Alojza Ajdiča, skladatelja in nekdanjega ravnatelja Glasbene šole Kranj, ki so ga v sredo v dvorani Kongresnega centra na Brdu pripravili v okviru celoletnega praznovanja 100-letnice šo...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

E-ji pred kvarom ščitijo živila, kaj pa naše zdravje?

Coca Cola bo zaradi velikih pritiskov javnosti zaradi študije, ki je dokazala, da natrijev benzoat (E211) v celicah kvasovk poškoduje DNK, omenjeni aditiv umaknila iz svojih izdelkov.

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Nasveti za poletne dni

Pri načrtovanju počitnic v poletnih dneh moramo pomisliti tudi na izdelke za preprečevanje ali odpravljanje manjših zdravstvenih težavin ustrezno zaščito pred sončnimi žarki. V lekarni vam bomo znali...

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Dan športa v vrtcu

Zadnji majski teden so se v vrtcu Julke Pibernik odločili, da bodo večino pozornosti namenili gibalnim dejavnostim in vzgoji v športu, saj je zadnji majski dan razglašen za svetovni dan športa.

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Rak na dojkah: Osebno zdravljenje za vsakega bolnika ob pravem času

Organizirano iskanje raka na dojkah s presejanjem in uvajanjem novih učinkovitejših načinov zdravljenja pri najbolj ogroženih ženskah je vplivala na zmanjšanje smrtnost zaradi posledic te bolezni tudi...

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Priznanja za zdrave zobe

V Domu Julke in Albina Pibernika na Slovenskem Javorniku je potekala zaključna prireditev Tekmovanja za zdrave zobe za vse šole zgornje Gorenjske.