Čokoladna torta z grškim jogurtom

Jogurt in čokolada na prvi pogled nista ravno dobitna kombinacija. Ampak če ju predelamo v torto, nastane neverjetno okusna sladica, ki se ji ni moč upreti.

Za pripravo čokoladne torte z grškim jogurtom potrebujemo: za biskvit: 150 g temne čokolade, 170 g masla, 180 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 3 jajca, 200 g grškega jogurta, 90 g moke, 60 g temnega kakava, 3 žlice ruma, pol pecilnega praška, maslo za namastitev pekača; za nadev: 3 žlice slivove ali marelične marmelade, 120 g temne čokolade, 50 g masla, 150 g grškega jogurta, 150 g sladkorja v prahu.

Priprava biskvita: Čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter jo ohladimo do mlačnega. Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. V posodo narežemo maslo in ga penasto umešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo rum in stepena jajca. Dobro premešamo in nato dodamo še grški jogurt. Premešamo in prilijemo stopljeno čokolado. Mešamo do gladke mase ter postopoma dodajamo mešanico moke. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni obod (premer 20 cm) ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ne ostane suh. Ohlajen biskvit prerežemo na pol. Da biskvita ni treba rezati, maso lahko razdelimo na dva dela in jo pečemo dvakrat po 30 minut.

Priprava kreme: V skodelico nalomimo čokolado in ji dodamo na kocke narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se ne raztopi. Nato dodamo še jogurt in mešamo s pomočjo električnega mešalnika, dokler se krema ne zgosti.

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita namestimo tortni obod. Premažemo s polovico marmelade in nadevamo 1/3 kreme. Na kremo položimo drugi biskvit, ki ga ravno tako premažemo z marmelado in prekrijemo s preostalo kremo. Torto postavimo v hladilnik, da se ohladi, in ji nato odstranimo tortni obod.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 17. maj 2019 / 20:54

Ko je petje v zboru privilegij

Akademski pevski zbor France Prešeren velja za pevsko institucijo. Aktualna postava zbora bo jubilej obeležila jutri, v soboto, 18. maja, ob 19. uri s slavnostnim koncertom v veliki dvorani Slovenske...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:47

Jahanje – rekreacija za dušo in telo

»Kdor aktivno jaha, ve, kakšne bolečine v mišicah so lahko že po polurnem treningu dresure. Inštruktorji pogosto slišimo komentarje, kako je jahanje enostavno, saj samo sediš in že gre. Kam gre in kak...

Razvedrilo / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:45

Neverjeten občutek

Na Gorenjskem imamo eno prvih profesionalnih skupin v žongliranju v Sloveniji. Večina je že slišala za Čupakabro, njeni nastopi pa so iz leta v leto bolj priljubljeni. Tokrat so dobili obisk z Japonsk...

Nasveti / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:44

Morje

Še vzdihljaj ali dva in počitnice bodo za nami. Večina konča z dopustom po 15. avgustu. Tudi srednješolski učitelji se tedaj vrnemo v šolo. Imam problem z dopustom. Preveč ga imam in vedno...

Kronika / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:43

V gorah umrlo že enajst planincev

Mojstrana – V soboto popoldan je v plezalni smeri Milijarde v Rjavini nad Mojstrano prišlo do tragičnega padca dveh plezalcev, ki sta obvisela v navezi. Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so spor...

Rekreacija / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:42

Greben dušnega miru

Prvi Vogel (2181 m) – Srednji Vogel (2226 m) – Zadnji Vogel (2327 m) – Greben nad obljudeno potjo, ki vodi proti koči na Prehodavcih. Blizu, a dovolj daleč, da se v svetu brez markacij naužijemo dušne...