Pirini polžki z drobnjakom

Drobnjak je poleg česna še ena vrtnina, ki deluje kot naravni antibiotik. Navadno ga dodajamo kuhanim jedem, vendar ga lahko uporabljamo tudi za peko.

Za pripravo pirinih polžkov z drobnjakom potrebujemo: 500 g pirine moke, 1 jajce, pol kocke kvasa, 3 dl mleka, 1 žličko sladkorja, pol žličke soli. Za nadev: 1 skodelico drobno narezanega drobnjaka, 1 jajce, sladkor po okusu.

Kvas nadrobimo v skodelico, potresemo s sladkorjem ter zalijemo z 1 dl mlačnega mleka. Pustimo, da vzhaja. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico. Dodamo sladkor in sol ter v sredino jamice vlijemo vzhajan kvas. Prilijemo še ostalo toplo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo položimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno pol ure oz. toliko, da naraste na dvojno količino.

Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del razvaljamo v dolg pravokotnik, približno za prst debelo. Po vrhu namažemo s stepenim jajcem, posujemo z drobnjakom in s sladkorjem. Tako namazano testo zvijemo v dolg svaljek. Svaljek razrežemo na dva centimetra široke dele. Vsak del položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.  Polžke pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Polžke lahko pripravimo v slani ali sladki različici. Če se odločimo za sladko različico, jih posujemo s sladkorjem po okusu, dodamo pa lahko še v rumu namočene rozine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. maj 2013 / 07:00

Deseterica, ki sama išče delo

Podjetno v svet podjetništva je naslov projekta, s pomočjo katerega deseterica Gorenjcev skuša s pomočjo lastne ideje najti pot na trg in uspeti. Skupaj z izkušenimi podjetniki pilijo ideje in premagu...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 19. februar 2022 / 21:20

Ponovno se odpirajo nočni klubi, v storitvenih dejavnosti konec omejitve števila ljudi

Ljubljana – Vlada s ponedeljkom odpravlja vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih. Pogoja PCT tako ne bo treba več dokazovati, spr...

Gorenjska / sobota, 19. februar 2022 / 21:13

V večini dejavnosti od ponedeljka brez obveznega pogoja PCT

Ljubljana – Vlada je na današnji dopisni seji po pričakovanjih sprostila del epidemičnih ukrepov. Po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja bo pogoj PCT od ponedeljka obvezen le...

Kronika / sobota, 19. februar 2022 / 20:55

V Spodnji Besnici zgorel hlev

Spodnja Besnica – Včeraj okoli 17.20 je izbruhnil požar na gospodarskem poslopju – hlevu Na hribu v Spodnji Besnici. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da sta v celoti zgorela ostrešje hleva...

Medvode / sobota, 19. februar 2022 / 18:05

Izrekli mnenje s pridržkom

Računsko sodišče je izdalo revizijsko poročilo o pravilnosti poslovanja Občine Medvode v letu 2019. »Prvič v zgodovini revizij na Občini Medvode smo dobili mnenje s pridržkom. Pred tem so bila vsa mne...

Komenda / sobota, 19. februar 2022 / 18:04

Zavrnili mesečni odvoz

Komenda – Aprila lani spremenjeni in dopolnjeni Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Komenda je med drugim določil spremenjeno frekvenco odvoza mešanih komunalnih odpadkov iz gospodinjst...