Topel dom naj bo tudi varen

Čeprav so temperature zunaj še vedno prijetne in nas sonce še dodatno pogreje, se je kurilna sezona v večini domov že začela in jih dodatno ogrevamo vsaj v svežih jutrih in hladnih večerih. Žal se tudi letos že dogaja, da ob nastopu kurilne sezone prebiramo tudi novice o dimniških požarih in zastrupitvah z ogljikovim monoksidom.

Pravilno in učinkovito obratovanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav zagotavlja požarno in zdravstveno varnost, hkrati pa na ta način pri ogrevanju tudi privarčujemo in manj obremenjujemo okolje, so pred dnevi že tradicionalno opozorili dimnikarji. Začetek kurilne sezone je zato skrajni čas, da poskrbimo za pravilno in nemoteno delovanje svojih kurilnih naprav ter čiščenje dimnikov in prezračevalnih naprav. To je zlasti pomembno za kurilne naprave, ki so čez poletje mirovale in bodo tako v teh dneh po več kot polletnem premoru postopoma spet prešle v polno obratovanje. V teh primerih je priporočljivo, da sistem pregledata tako dimnikar kot serviser peči. Tistim, ki svoje peči, dimnike in zračnike redno vzdržujejo in jih uporabljajo tudi poleti, pa pred kurilno sezono praviloma ni treba posegati po posebnih dodatnih ukrepih.

Zgornja priporočila dimnikarjev so že stalnica pred vsako kurilno sezono. Letos pa so v sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije še posebej poudarili drug problem. Namreč, da je za nepravilno vgrajeno peč ali peč, ki ne dosega emisij, odgovoren potrošnik, kar je seveda popoln nesmisel. Po isti logiki bi torej moral tudi za skrite napake na novem avtomobilu odgovarjati kupec in ne proizvajalec.

Seveda je vsak dolžan, da pred zagonom nove kurilne naprave zanjo dimnikarju omogoči prvi pregled, ki ob ugotovitvi morebitne napake na napravi nanjo opozori lastnika in mu naloži njeno odpravo. A dimnikarji ob tem protestirajo, ker naj bi uporabnika neustrezne naprave, čeprav jo je nepravilno vgradil nekdo tretji, tudi prijavili inšpekcijski službi. Država ne more nestrokovnih ravnanj na terenu reševati na način, da dimnikarje sili na lastne stroške prijavljati svoje stranke inšpekciji, ki jih potem denarno kaznuje, po drugi strani pa ne uvede strokovnega nadzora nad nestrokovnimi monterji in dimnikarji, poudarjajo v dimnikarski sekciji. Si predstavljate, da bi na podoben način iz razvpite afere Dieselgate goljufivi Volkswagen izšel brez posledic? Niti v sanjah. In tudi ni. Zakaj torej takšni odpustki za nestrokovne monterje in tudi dimnikarje, ki napako spregledajo?

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 13. april 2016 / 11:41

Družba in spolnost

Ne moremo zanikati pomena družbenega okolja na razvoj naših vrednot, ki tudi močno vplivajo na dojemanje naše spolnosti. Včasih so nas učili, da samo zelo ozka spolnost (v zakonu) ni greh, vse osta...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Glasov jež: Če je davčni zavezanec preveč priden ...

»Naš« davčni zavezanec ni med tistimi, ki davkariji (po stanju na 30. junij) dolgujejo skoraj šeststo milijonov evrov, ampak eden takšnih, ki položnice plačujejo redno – raje prej kot prepozno. A...

Gospodarstvo / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Jabolko z enim pecljem in dvema muhama

Bašelj - Da se bliža jesen in spravilo pridelkov, občutimo tudi v uredništvu. Kličejo nas vrtičkarji in nam sporočajo o debelih sadežih, o pridelkih nenavadne oblike, o zanimivih...

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Kriminal

Pobrali zlatnino Škofja Loka - Nekaj noči nazaj so neznanci vlomili v stanovanje v Podlubniku. Odnesli so za okoli dva tisoč evrov zlatnine.

GG Plus / sreda, 21. september 2011 / 07:00

En svet, en dom, eno srce

Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja je v soboto pred bližnjim Svetovnim dnevom srca pripravila srečanje Storimo skupaj več za svoje zdravje.

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Prijatelja pretepel do smrti

Jeseničan Hamdija Amidžić se je na kranjskem sodišču začel zagovarjati zaradi domnevnega uboja, za kar je zagroženo od pet do petnajst let zapora.