Peleti so vse boljši
Kakovost lesnih peletov v Sloveniji je vse boljša, a še vedno je veliko možnosti za izboljšave.
Potrošniki si test peletov lahko brezplačno ogledajo na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije – www.zps.si.
V zvezi potrošnikov so testirali pelete v 15-kilogramskih vrečah, za katere so odšteli od 3,29 do 5,39 evra.
Kranj – Proizvodnja in uporaba lesnih peletov za ogrevanje v zadnjem desetletju v Sloveniji stalno narašča. Prav zaradi vse bolj široke uporabe v Zvezi potrošnikov Slovenije v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije že od leta 2014 dalje preverjajo njihovo kakovost. Letos so vzeli pod drobnogled 25 vzorcev peletov za uporabo v kaminih, kaminskih pečeh in manjših sistemih za centralno ogrevanje. Trije niso bili ustrezni, dva od teh sta zaradi neustrezne mehanske obstojnosti padla v kakovostni razred B; peleti tega razreda pa so po karakteristikah primerljivi s tistimi za industrijsko rabo in jih za uporabo v gospodinjstvih odsvetujejo. Tretji vzorec je vseboval večji delež pepela, kot je bilo navedeno na embalaži, poleg tega je presegal dovoljeni ostanek pepela za razred A1, ki je bil označen na vreči.
»V tokratnem testu ni bilo vzorca, ki ga ne bi mogli razvrstiti v kakovostne razrede; kar šestdeset odstotkov vzorcev pa je bilo uvrščenih v najvišji kakovostni razred (A1). Čeprav so rezultati vse boljši, še vedno zaostajamo za nekaterimi drugimi trgi, na primer, za avstrijskim,« je rezultate letošnjega primerjalnega testa peletov ocenila dr. Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije.
Kakovost peletov je odvisna od uporabljene surovine, pri tem pa na njihovo kakovost kaže več parametrov: vsebnost vode in pepela, mehanska obstojnost, gostota nasutja, delež finih delcev ter vsebnost določenih makro- in mikrokemijskih elementov. »Večja je gostota nasutja, več energije je akumulirane na prostorsko enoto, kar pomeni tudi manjše transportne in skladiščne stroške. Manjša mehanska obstojnost pomeni večji delež finih delcev, zaradi katerih se v najslabšem primeru lahko zaustavi transportni polž, ki dovaja pelete v kurišče,« pojasnjuje Barbara Primc, strokovna sodelavka v projektu Clear 2.0, in dodaja, da je označevanje peletov v primerjavi s prejšnjimi leti že veliko boljše. Na vrečah je vedno več oznak, a še vedno je bil pri šestih vzorcih na embalaži le certifikat distributerja, ki pa je na pogled dokaj identičen certifikatu proizvajalca. Potrošnik zmotno misli, da gre za certifikat proizvajalca, ki označuje kakovost peletov, v resnici pa zgolj potrjuje, da distributer skrbi za ustrezno skladiščenje in transport peletov.