Žlica medu ne le za zdravje

Med je v kulinariki pri nas od nekdaj stalnica, predvsem jeseni in pozimi. A če ga je moja generacija v glavnem zgolj mazala na kruh in z njim sladila čaj, je zdaj že vse drugače. Na nedavnem Festivalu medu v Lescah – ni naključje, da je nosil podnaslov Dan medu v kulinariki – so z medom tako pripravljali postrv, zelenjavo in sir pa koktajle, sladice in seveda različne pripravke z zdravilnim učinkom.

Kakšen korak naprej je to od časov, ko so nam v šolskih kuhinjah na kruh mazali svetlorjavo zmes masla in medu, ki je bila na okus resda boljša kot na pogled, pa je vendarle nismo jedli s kakšnim posebnim navdušenjem. Pa ko mi je mama, kadar se me je loteval prehlad, v roke potisnila žlico z medom in limono in rekla: hitro pogoltni, za zdravje!

Po desetletjih, ko smo številni hrepeneli po čokoladnih namazih in hrani s pridihom eksotičnega – spomnim se kosila v takrat še ne tako slavni restavraciji vrhunske kuharice Ane Roš pred 15 leti, ko so bile sicer odlične jedi skoraj vse po vrsti zabeljene s tanzanijsko čokolado – se je med v zadnjem času spet začel vračati na naše krožnike. Najprej obotavljajoče, nato pa vse bolj odločno, nekako po dveh poteh: relativno hitro ga je za svojega vzela vrhunska slovenska kulinarika, z odmevnimi akcijami, kot je Tradicionalni slovenski zajtrk, pa vsako jesen tudi šolske kuhinje.

Verjamem, da marsikateremu otroku kruh z maslom in medom, sploh ko je bil na vrhuncu kampanje za uveljavitev svetovnega dneva čebel pogosto pospremljen s tisto zlajnano Čebelice, čebelice ..., ob kateri se človeku od vsega sladkega lepijo roke in usta, ni šel posebno v slast.

Zato se mi zdi način, na katerega so se promocije medu v kulinariki v zadnjem času lotili čebelarji, imeniten: povejo in pokažejo, da med ni le zdrav in domač, ampak tudi okusen in vsakodnevno uporaben v naših kuhinjah, če ga le znamo spretno vključiti v pripravo tako tradicionalnih kot sodobnih jedi. In tudi, da nam, če nam je všeč tisti žlahten pridih sladkega na sicer mesno-zelenjavnem krožniku, ni treba v drago restavracijo, saj lahko domiseln, zdrav in privlačen obrok, obogaten s kapljico ali žličko medu, pripravimo tudi doma.

Na mladih svet stoji, mi pa smo tisti, ki jih učimo in jim vlivamo ljubezen do medu, je zbranim v učilnici čebelarskega centra v Lescah v soboto položila na srce Mateja Reš, strokovnjakinja za pridelavo in pripravo zdrave domače hrane. Če se bomo potrudili in jim med, ta biser slovenske kulinarike in zdravilstva, ponudili na privlačen način, ga bodo spoštljivo uporabljali kot samoumeven dodatek na svojih jedilnikih, tudi ko si bodo kuhali sami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 5. maj 2007 / 07:00

V Slovenijo pripeljali 2,2 milijarde evrov

Ljubljana - Policija je uspešno izvedla akcijo Evro, s katero je zagotavljala varnost pri uvedbi nove valute v Sloveniji, je prejšnji teden sporočilo vodstvo Generalne p...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Prva planiška zmaga Shlierenzauerju

Zmagovalec petkove popoldanske tekme v Planici je Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je v prvi seriji s skokom 232,5 metra postavil svoj osebni rekord in najdaljšo daljavo letošnje Planice. Najboljši...

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Tudi drugič pogojna kazen

Nekdanja homeopatinja Darja Eržen je bila tudi v ponovljenem sojenju zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti obsojena na osem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

V Planico zgodaj in brez pijače

Ob letošnjem največjem športnem dogodku v Sloveniji, poletih v Planici, bo za varnost skrbelo kar 125 rediteljev in varnostnikov, na prizorišču pa bodo poostrili nadzor nad pijančevanjem.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gledalci mi dajejo energijo

Tako ob letošnjih planiških tekmah pravi slovenski rekorder Robert Kranjec, ki si pod Poncami želi veliko navijačev in dobre razmere za dolge in varne skoke.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gorenje močnejše od Knauf Insulation

Škofja Loka - V 1. A rokometni ligi za moške je ekipa Knauf Insulation v sredo gostila Gorenje in pričakovano izgubila z 18 : 23. Rokometašice Škofje Loke KSI v 1. A ligi jutri g...