Avtor razstave Franci Markovec in predsednica KD Dobrava Naklo Katja Bevk / Foto: Maša Likosar

Razstava ob sedemdesetem jubileju

V Pavlinovi galeriji Kulturnega doma Janeza Filipiča v Naklem so odprli samostojno razstavo Francija Markovca, ki si jo bo moč ogledati še v soboto od 17. do 20. ure in v nedeljo od 10. do 12. ter od 15. do 19. ure.

Naklo – Franci Markovec iz Žej, član Likovne sekcije pri Kulturnem društvu (KD) Dobrava Naklo, se je kot slikar predstavil na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, za svoje delo je leta 2015 prejel tudi priznanje Zveze likovnih društev Slovenije. Željo po slikanju je začutil že v zgodnji mladosti, v osnovni šoli pa je njegov talent prepoznal učitelj likovnega pouka akademski slikar Vinko Tušek, ki ga je usmeril na pot slikarja. Na tej poti ga je spodbujal tudi učitelj iz srednje šole kranjski slikar Ivo Belec. Njegova zbirka slik, ki je intenzivneje nastajala zadnjih dvajset let, obsega predvsem olja na platnu, v njej pa najdemo tudi akvarele in slike v tehniki tempere.

Tokrat je iz svojega obsežnega opusa slikarskih del za omenjeno razstavo izbral 31 najnovejših slik, ki so nastale v preteklih treh letih in obsegajo tako krajinske motive kot tudi figuraliko. »Slikam po spominu ali pa po fotografiji, ki jo naredim med opazovanjem narave,« je pojasnil Markovec. Raziskovanje krajine, ki združuje naravo v jesenskem in spomladanskem času ter arhitekturno umestitev, je avtor dopolnil s portreti, tihožitjem in živalskimi figurami, od konjev do ptice in srne. Prevladujejo intenzivne, žareče barve, ki v hitrih odsekih preidejo v zelenkaste tone. Kot je pojasnil Markovec, je razstava nastala ob njegovem letos dopolnjenem sedemdesetem rojstnem dnevu. »Slikam za dušo in sprostitev. Obenem je treba izkoristiti talent in ustvarili dediščino, ki bo ostala v spomin potomcem,« je povedal Markovec.

Na nedavnem odprtju razstave je Katja Bevk, predsednica KD Dobrava Naklo, dejala, da je Franci Markovec eden izmed bolj aktivnih članov njihove likovne sekcije, njegova dela, ki so občudovanja vredna, pa izstopajo po izraziti sporočilnosti in pripovednem elementu. Slikarka in profesorica likovne umetnosti Slađana Mitrović pa je za Markovčev slikarski opus zapisala, da gre za nedvomno impresiven, po številnih motivih in uporabi barvne lestvice izstopajoč opus, ki tudi v prihodnje napoveduje intenzivno realizacijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Začelo se je z veselico

V Festivalni dvorani na Bledu se je minulo nedeljo predstavilo šest najboljših gorenjskih odraslih folklornih skupin. V goste sta prišli tudi dve skupini iz Ljubljane in Novega mesta.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 10. februar 2016 / 12:40

Ladies night: Razgibano življenje samskih

V kranjskem Cineplexxu bo četrtek, 11. februar, ponovno rezerviran za dame. Samske ali vezane se bodo skupaj s prijateljicami lahko nasmejale do solz ob ogledu komedije Razgibano življenje samskih...

Slovenija / sreda, 10. februar 2016 / 12:37

Manj mest za študente

V prihodnjem študijskem letu je prihodnjim študentom v dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih na voljo 19.332 vpisnih mest.

Kronika / sreda, 10. februar 2016 / 12:37

Spet je bila pijana

Žirovnica – Kot smo že poročali, je v torek ponoči na železniški postaji v Žirovnici lokomotiva z nizko hitrostjo trčila v osebni avtomobil Kranjčanke, ki je bil stal med železniškimi tiri. Kot so...

Šport / sreda, 10. februar 2016 / 12:36

Slovenski še Oslo

Skakalni uspehi so se nadaljevali z ekipno zmago na tekmi svetovnega pokala v Oslu.

Tržič / sreda, 10. februar 2016 / 12:36

Manjka jim hrane, otroških oblačil dovolj

Tržič – V petek in soboto so na Območnem združenju Rdečega križa (OZ RK) Tržič organizirali novo akcijo pridobivanja sredstev za pomoči potrebne. Uvedli so izmenjevalnico, na kateri so v zameno za...