Avtorica vodnika Kaja Pogačar je fotografinja in komunikologinja, ki je svoje poslanstvo našla v kuhariji. Izkušnje je nabirala v ljubljanski Baziliki, resničnostnem šovu Gostilna išče Šefa, pri Binetu Volčiču, Ani Roš, v Organic Gardnu, na krajših tečajih in potovanjih. Pred leti se je preselila v Berlin, ta čas pa dela kot osebna kuharska šefinja. / Foto: osebni arhiv

Medeni kulinarični vodnik

V Žirovnici so izdali kulinarični priročnik Medeni vodnik, v katerem je avtorica Kaja Pogačar zbrala tudi uporabne in kreativne recepte z medom, ki so jih pripravili kuharski šefi najbolj znanih slovenskih restavracij. Od ramsteka z medom do medenih sirovih štrukljev ...

»Medeni vodnik je kulinarični priročnik, ki združuje slovensko čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko,« pravi Kaja Pogačar, ki je zbrala in uredila vsebino Medenega vodnika ter zanj prispevala tudi fotografije.

V uvodu se Damjana Cvetko najprej ozre v čebelarsko dediščino na Slovenskem do poznega 18. stoletja in opisuje, kakšno vrednost so imele čebele in med v preteklosti. Med drugim piše, da je bila medica najstarejša alkoholna pijača, na Kranjskem je kar ob cestah obstajalo veliko točilnic medice. Sledi prispevek Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica o Antonu Janši in o tem, kako za njegovo dediščino skrbijo v žirovniški občini. Več o medu, njegovih lastnostih in uporabi je napisala Andreja Kandolf Borovšak.

Osrednji del vodnika pa je namenjen slovenskim ustvarjalcem kulinaričnih zgodb, ki opisujejo, kako sami uporabljajo med v svoji kulinariki. Vsak od njih je pripravil tudi po en recept jedi z medom, ki dokazujejo, da je med mogoče uporabiti v najrazličnejših jedeh, od glavnih jedi do sladic.

Tako med drugim najdemo recept za kozjo skuto z medom, ajdovo kašo in orehi ter karamelizirano viljamovko iz Hiše kulinarike Jezeršek, Kunstljeve grizike iz Gostilne Kunstelj, mariniran ramstek z medom iz Gostilne in restavracije Avsenik, zimsko pravljico iz Restavracije 1906 Bled, zelenjavno pirino rižoto iz Garden Villagea Bled, medene sirove štruklje iz Restavracije Ejga ... V vodnik je vključenih 24 slovenskih gostiln in restavracij, ki jih vodijo znani kuharski šefi, med njimi tudi Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Gašper Kordež, ki so medeno kulinariko predstavljali tudi na nedavnem Ta medenem dnevu v Žirovnici.

Medeni vodnik je izšel v slovenskem in angleškem jeziku pod okriljem Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, kjer ga je mogoče tudi kupiti.

Avtorica vodnika Kaja Pogačar z Brega pri Žirovnici je fotografinja in komunikologinja, ki je svoje poslanstvo našla v kuhariji. Izkušnje je nabirala v ljubljanski Baziliki, resničnostnem šovu Gostilna išče šefa, pri Binetu Volčiču, Ani Roš, v Organic Gardnu, na krajših tečajih in potovanjih. Pred leti se je preselila v Berlin, ta čas pa dela v tujini kot osebna kuharska šefinja. Kot dodaja, prisega predvsem na hrano, ki je pripravljena s srcem in ljubeznijo ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 5. maj 2012 / 07:00

Anketa: Praznično na Pristavi

Zabeležili smo vzdušje med obiskovalci tradicionalnega prvomajskega srečanja na Pristavi nad Javorniškim Rovtom. Toplo sončno vreme je privabilo množico ljudi, večino na prijeten praznični izlet.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Cene plina res pogrejejo

Številne Kranjčane so na januarskih položnicah zmotili precej višji zneski za ogrevanje s plinom, kot so jih bili vajeni.

Šport / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Conny Strömberg bo ostal na Jesenicah

Jesenice – V letošnji sezoni najboljši jeseniški strelec (44 točk, 24 golov, 20 podaj), 32-letni Šved Conny Strömberg je danes podpisal novo pogodbo z jeseniškim hokejskim...

Preddvor / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Proslavo bo pripravila občina

Lanska borčevska prireditev v Kokri še vedno odmeva. Na sestanku krajevnega odbora v Kokri so namreč predlagali, naj prireditev v spomin na poboj talcev in požig Kokre leta 1942 spet organizira krajev...

Preddvor / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

V Bašlju proti regijskemu parku

Preddvor - Regijski park Kamniško-Savinjske Alpe naj bi zajel precejšen del občine Preddvor, zlasti na območju Bašlja in Kokre. Medtem ko so krajevni odborniki v Kokri projekt po...

Gospodarstvo / sreda, 5. marec 2008 / 07:00

Si.mobil: skrb za uporabnika

Lani so pri Si.mobilu povečali število uporabnikov skoraj za petino. Gradijo novo omrežje tretje generacije.