Skutina pita s slivami in ovsenimi kosmiči

Začelo se je novo šolsko leto in s tem tudi pogostejše pripravljanje malic ali drugih obrokov za na pot. Včasih dobro dene sprememba in namesto klasične malice si lahko pripravimo tudi skutino pito s slivami in ovsenimi kosmiči. Skuta nas bo oskrbela z veliko količino kakovostnih beljakovin, ovseni kosmiči bodo poskrbeli za daljšo sitost in energijo, slive pa bodo vse skupaj posladkale in zaokrožile okus.

Za skutino pito s slivami in ovsenimi kosmiči potrebujemo: za ovseno podlago: 200 g ovsenih kosmičev, 200 g pirine moke, 3 jajca, 2 dl tekočega jogurta, 4 žlice sladkorja, pol pecilnega praška; za skutin nadev: pol kg skute, 2 dl tekočega jogurta, 2 jajci, 3 žlice moke, 4 žlice sladkorja, lupinica 1 bio limone, pol kg svežih sliv.

Najprej pripravimo ovseno podlago: v skledi zmešamo ovsene kosmiče, pirino moko in pecilni prašek. Jajca penasto stepamo s sladkorjem in jim postopoma dodajamo mešanici ovsenih kosmičev. Maso prelijemo v namaščen pekač (ali prekrit s peki papirjem) in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 10 minut.

Medtem ko se ovsena podlaga peče, pripravimo skutin nadev: Skuto razmešamo z jogurtom in nato primešamo še sladkor in jajca. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi. Dodamo še moko in naribano lupinico limone ter vse skupaj dobro premešamo.

Po 10 minutah pečenja ovsene podlage nanjo vlijemo skutin nadev. Po vrh položimo izkoščičene polovice sliv. Pito postavimo nazaj v pečico in pečemo še 50 minut. Ohlajeno pito narežemo in postrežemo oz. jo ustrezno »zapakiramo« v posodice.

Nasvet: Če se želimo izogniti sladkorju, ga nadomestimo z medom ali z ustreznim nizkokaloričnim sladilom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / nedelja, 7. avgust 2022 / 17:30

Šenčurski ambulanti sta prenovljeni

Šenčur – Po uspešno zaključeni prenovi prostorov v zastavljenem roku se avgusta, po enem mesecu začasnega delovanja v Zdravstvenem domu Kranj, obe šenčurski splošni ambulanti vračata v Šenčur. Kont...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 1. november 2013 / 13:32

Sončni Krvavec

Na Krvavec hodimo pozimi predvsem zaradi smučanja, poleti pa zaradi planinskih sprehodov in razgleda v dolino. Fotograf Primož Pičulin je izbral dobro stojišče, z macesnom prekril direktne...

Slovenija / petek, 1. november 2013 / 13:29

Zamejski šport, del slovenskega športa

Ugledna družba se je pretekli petek zbrala v Drumlovi gostilni Pri stari pošti/Alte Post v Ziljski Bistrici/Feistritz an del Gail. Slovenska športna zveza iz Celovca, krovna organizacija s...

Škofja Loka / petek, 1. november 2013 / 13:18

Pri izbiri odločile reference

Direktor Direkcije RS za ceste Gregor Ficko je v torek v Škofji Loki pojasnil, zakaj je razpisna komisija za nadaljevanje del pri gradnji obvoznice izbrala Gorenjsko gradbeno družbo.

GG Plus / petek, 1. november 2013 / 13:03

Čakajoč na večno življenje

Krščanstvo, ki nas uči, da je smrt le stanje na poti iz zemeljskega v večno življenje, je v srednjem veku tudi na naših tleh močno spremenilo kulturo smrti in pokopa, ki je obstajala dotlej. Na nekoli...

GG Plus / petek, 1. november 2013 / 13:02

Bolnišnica v soteski, odrešilna zamisel

Partizansko bolnico Franjo je ustanovil gorenjski rojak, doktor Viktor Volčjak (1913–1987), bil je tudi njen prvi predstojnik. Zanimivo je brati, kako se je odločil za gradnjo bolnice v skriti soteski...