Postrv, pripravljena na različne načine, je lahko predjed ali pa kar glavna jed.

Bil je čas kosila

Moja pot v Bohinj (2)

Restaurant Triglav Bohinj je v pritličju Aparthotela Triglav. Ima veliko pokrito teraso, tako da tudi slabše vreme ne pokvari vzdušja s pogledom na zeleno okolico, jezero in hribe.

Novi najemnik restavracije Damir Salkić sicer živi v Radovljici, njegova soproga prihaja iz Bohinja, deset let je delal na Bledu, potem se je odločil, da gre drugim izzivom naproti. Po kratkem pogovoru z njim dobiš občutek, da je zelo naklonjen povezovanju s sosedi, okolico in vesel, da se z novim investitorjem bohinjskim propadajočim hotelskim zvezdam obetajo boljši časi. Se je pa odločil, da po novem v restavraciji ne bo morskih okusov. Pri ribjih jedeh vidi kot kraljico krožnika seveda bohinjsko postrv, a v prihodnosti bo verjetno našla pot na krožnik še kakšna sladkovodna riba, kot je to na primer smuč. V njegovem stilu je ponudba vin široka, že od prej pa vemo, da ima poseben nos za zanimiva, izjemna domača vina, ki jih na Gorenjskem – lahko rečemo tudi v slovenskih restavracijah – redko zasledimo.

Bil je čas kosila. Pri sosednji mizi so imeli s seboj najstnika, ki je najprej tris postrvi na krožniku pred seboj začudeno gledal, potem pa jed po prigovarjanju staršev pokusil in se odločil, da jo bo označil z dobro. Kot predjed sem si ga sicer privoščila sama, a bi bil lahko popolnoma samostojna jed. V trisu je glavni kuhar kombiniral postrvji bakalar, ikre, postrvji karpačo in dimjeno postrv. Strinjala sem se z najstnikom, a osebno me je bolj navdušil kos srednje pečene, dobro uležane bohinjske govedine z domačo čebulno marmelado, krompirčkom, korenčkovo kremo z bučkami, zelenjavo in omako. Prav omaka pa je bila verjetno ena tistih, ki je celoten krožnik absolutno nadgradila; čeprav sem, ko sem prvič zagrizla v meso, razumela, o čem mi je pred kratkim na intervjuju s tako gorečnostjo pripovedoval gorenjski tekmovalec v zadnjem MasterChefu Slovenija, Bojan Bešter: kaj je torej mislil pod 'okusen, domač kos dobro zorjene govedine'. Pa da jo potem res nekdo zna še dobro pripraviti … Porcija je bila za moškega ravno pravšnja, za žensko rahlo prevelika, zato sem sladico tokrat spustila.

Pa cene? Rahlo turistične, a brez pretiravanj. (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 14. maj 2018 / 12:01

Paleta okusov v objemu kranjskogorske narave

Kranjska Gora je minuli teden gostila Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora 2018. Tokrat že tretjič. Udeležencev je vsako leto več, pripravijo pa vedno tudi poseben dogodek za brbončice: Kulin...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Da se ob setvi ne bi prašilo ...

Kmetijsko ministrstvo je sprejelo več ukrepov, s katerimi bodo ob setvi koruze preprečili prašenje s tretiranega semena v okolico.

Škofja Loka / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Danes častni odbor

V sredo se bo v poročni dvorani v škofjeloški občinski stavbi prvič sestal častni odbor Škofjeloškega pasijona.

Žiri / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Atraktivna kulturna postaja

"Obnovljena Stara šola z muzejem in knjižnico naj postane atraktivna kulturna postaja med Škofjo Loko in Idrijo," je ob odprtju povedal poslanec Samo Bevk.

Zanimivosti / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Besničani si želijo kolesarske steze

Strinjajo se tudi, da potrebujejo kanalizacijo in boljšo promocijo naravne znamenitosti.

Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Ekološko kmetovanje se širi

Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske deluje že deseto leto. Na občnem zboru so predstavili svoje glasilo.