Postrv, pripravljena na različne načine, je lahko predjed ali pa kar glavna jed.

Bil je čas kosila

Moja pot v Bohinj (2)

Restaurant Triglav Bohinj je v pritličju Aparthotela Triglav. Ima veliko pokrito teraso, tako da tudi slabše vreme ne pokvari vzdušja s pogledom na zeleno okolico, jezero in hribe.

Novi najemnik restavracije Damir Salkić sicer živi v Radovljici, njegova soproga prihaja iz Bohinja, deset let je delal na Bledu, potem se je odločil, da gre drugim izzivom naproti. Po kratkem pogovoru z njim dobiš občutek, da je zelo naklonjen povezovanju s sosedi, okolico in vesel, da se z novim investitorjem bohinjskim propadajočim hotelskim zvezdam obetajo boljši časi. Se je pa odločil, da po novem v restavraciji ne bo morskih okusov. Pri ribjih jedeh vidi kot kraljico krožnika seveda bohinjsko postrv, a v prihodnosti bo verjetno našla pot na krožnik še kakšna sladkovodna riba, kot je to na primer smuč. V njegovem stilu je ponudba vin široka, že od prej pa vemo, da ima poseben nos za zanimiva, izjemna domača vina, ki jih na Gorenjskem – lahko rečemo tudi v slovenskih restavracijah – redko zasledimo.

Bil je čas kosila. Pri sosednji mizi so imeli s seboj najstnika, ki je najprej tris postrvi na krožniku pred seboj začudeno gledal, potem pa jed po prigovarjanju staršev pokusil in se odločil, da jo bo označil z dobro. Kot predjed sem si ga sicer privoščila sama, a bi bil lahko popolnoma samostojna jed. V trisu je glavni kuhar kombiniral postrvji bakalar, ikre, postrvji karpačo in dimjeno postrv. Strinjala sem se z najstnikom, a osebno me je bolj navdušil kos srednje pečene, dobro uležane bohinjske govedine z domačo čebulno marmelado, krompirčkom, korenčkovo kremo z bučkami, zelenjavo in omako. Prav omaka pa je bila verjetno ena tistih, ki je celoten krožnik absolutno nadgradila; čeprav sem, ko sem prvič zagrizla v meso, razumela, o čem mi je pred kratkim na intervjuju s tako gorečnostjo pripovedoval gorenjski tekmovalec v zadnjem MasterChefu Slovenija, Bojan Bešter: kaj je torej mislil pod 'okusen, domač kos dobro zorjene govedine'. Pa da jo potem res nekdo zna še dobro pripraviti … Porcija je bila za moškega ravno pravšnja, za žensko rahlo prevelika, zato sem sladico tokrat spustila.

Pa cene? Rahlo turistične, a brez pretiravanj. (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / nedelja, 18. april 2010 / 07:00

Občina Domžale praznuje

Domžale - V občini Domžale bodo v ponedeljek praznovali občinski praznik. Praznovanje se bo na ta dan začelo ob 18.30 s promenadnim koncertom Godbe Domžale, nadaljevalo pa ob 19....

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Triglavu naslov v kategoriji U13 in U15

V soboto je bil na 17. dnevu vaterpolistov Slovenije odigran tudi finale državnega prvenstva v kategoriji U13.

Gospodarstvo / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Na hišnem sejmu predstavili novosti

Korotan je v nedeljo na hišnem sejmu predstavil dve novosti iz Claasovega prodajnega programa.

Gospodarstvo / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Davčna uprava poziva k vložitvi napovedi

Kranj - Če davčni zavezanci do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2009, morajo najkasneje do 2. avgusta sami vložiti napoved za odmero dohodnine. N...

Prosti čas / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Big Brother slavnih

Jeseni na Pop tv prihaja resničnostni šov Big Brother, v katerem bodo nastopili znani obrazi. Znane Gorenjce smo povprašali, ali bi sprejeli ponudbo za sodelovanje.

Zanimivosti / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Anketa: Slovenija bo šla naprej

Jutri bo slovenska reprezentanca na svetovnem nogometnem prvenstvu igrala z Anglijo. Se ji bo uspelo uvrstiti se v osmino finala in kaj o petkovi tekmi z ZDA menijo navijači, ki prvenstvo spremljajo d...