Inna Demchenko Fröhlich je letos Ukrajino in tudi njeno kulinariko predstavila v sedaj domačih Medvodah.

Ukrajinka, ki turiste navdušuje nad lepotami Slovenije

Ukrajinka Inna Demchenko Fröhlich se je v Slovenijo preselila pred skoraj desetimi leti. Živi v Medvodah. Dela kot turistična vodnica in Slovenijo predstavlja turistom, aktivna pa je tudi pri promociji Ukrajine in njene kulture pri nas.

Inna Demchenko Fröhlich dobro leto in pol živi v Medvodah. Medvoščan je njen mož, s katerim imata tri otroke, osemletno hčerko in petletna sinova dvojčka. Letos bo deset let, odkar se je preselila v Slovenijo.

Boršč je ukrajinski in za nas sveta juha

»Z možem sva se spoznala leta 2003 v Kijevu, kjer je delal, jaz pa sem tam živela in študirala. Leta 2009 sem se preselila v Slovenijo. Hitro me je navdušila,« pravi Ukrajinka, ki je na svoje korenine zelo ponosna in jih neguje, čeprav se je zelo prilagodila življenju v Sloveniji in tudi dobro govori slovensko. Ima svoje podjetje in dela kot turistična vodnica. Poleg tega se ukvarja tudi s promocijo Ukrajine v Sloveniji. Je članica in ena od ustanoviteljev slovensko-ukrajinskega Kulturnega društva Ljubljana Kijev. »V Sloveniji aktivno delujemo pet let. Skušamo čim bolje promovirati Ukrajino. Večkrat sem že v šali dejala, da se o Ukrajini govori ali slabo ali pa nič. Skušamo jo prikazati v pozitivni luči. Ukrajina ima veliko pokazati na različnih področjih. Poznana je tudi naša kulinarika. Vsi vedo, da se na obisku pri Ukrajincih dobro je,« je pojasnila. Ukrajino je v prvi vrsti skozi kulinariko letos predstavila v sedaj domačih Medvodah. Obiskovalci so bili med degustacijo ukrajinskih jedi navdušeni. »Pri kulinariki bi na prvem mestu omenila boršč. Je avtohtona ukrajinska jed, za nas, Ukrajince, sveta juha, približno tako, kot za vas Slovence goveja juha. Brez boršča nikakor ne gre. Imamo ga okrog tristo vrst in ga jemo skoraj vsak dan. Je tudi naša ritualna jed. Gospodinje so nanj zelo ponosne. Boršč kot jed bi radi zaščitili. Je priljubljena jed v številnih državah nekdanje Sovjetske zveze, a boršč je ukrajinski. Med našimi značilnimi jedmi je tudi vareniki, jed, ki spominja na vaše žlikrofe, zelo prepoznavno pa je tudi salo (svinjska mast) ... K številnim jedem damo peteršilj s kislo smetano. Ukrajinske jedi kuham tudi doma, a mož ni ravno velik navdušenec nad ukrajinsko hrano. Na boršč se je pa privadil,« je nekaj besed namenila ukrajinski kulinariki.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini

Dodobra je spoznala tudi že slovensko hrano. »Hrana v Sloveniji mi je všeč. Tukaj se dobro je. Čeprav je Slovenija majhna država, je raznolika, kar je čutiti tudi v kulinariki. Zelo mi je všeč kranjska klobasa, bograč, obožujem joto, rada imam tudi gibanico, pršut, teran ...« O Sloveniji ve že zelo veliko, kar je, glede na poklic, ki ga opravlja, tudi razumljivo. »Kot turistična vodnica promoviram Slovenijo. Včasih mi kdo reče, da jo promoviram celo bolje kot Ukrajino. Gostom jo želim predstaviti tako, da bi se sem še vračali. To delo rada opravljam. Imam goste različnih narodnosti in všeč mi je, da glas o Sloveniji ponesejo na različne konce sveta. Vse več gostov je tudi iz Ukrajine. Pozna se, da državljani Ukrajine za vstop v Slovenijo ne potrebujejo več vizuma,« pravi Ukrajinka, ki je nekaj časa živela tudi v Franciji, tako da dobro govori tudi francosko.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini. »To je sedaj moje domače mesto in ga imam rada. Želim ga še bolje spoznati. Rada bi postala lokalna turistična vodnica po občini Medvode. Sem se že zanimala za izobraževanje,« je povedala Inna Demchenko Fröhlich. Kako pogosto se vrača v rodno Ukrajino? »Ukrajina je upravno razdeljena na pokrajine. Prihajam iz Čerkaške pokrajine. Domov se ne vračam tako pogosto, kot bi si želela, in sicer iz različnih razlogov: časovnih, finančnih … Upam, da bomo v prihodnje v Ukrajino z družino hodili pogosteje in da bom tja peljala tudi kakšne slovenske turiste. Tisti, ki so bili v Kijevu, so neverjetno presenečeni, in povedo, kako je tam lepo,« je še pojasnila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 1. september 2018 / 13:24

Odprto pismo Evropi

V našem oziranju po svetu to pot omenimo pismo, ki ga je napisala v Teheranu rojena iransko-švedska pesnica in dramatičarka Athena Farrokhzad. Živi v Stockholmu, a je hudo kritična do Evrope, ki ji je...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 28. avgust 2007 / 07:00

Matic Osovnikar je sedmi šprinter sveta

Škofjeloška atleta Matic Osovnikar in Brigita Langerholc sta z uvrstitvijo v finale navdušila na svetovnem prvenstvu v atletiki v Osaki. Primož Kozmus z Brežic pa je v metu kladiva osvojil srebrno odl...

Jesenice / torek, 28. avgust 2007 / 07:00

O denacionalizaciji in Lukendi

Jesenice, Radovljica - Včeraj je pravosodni minister Lovro Šturm obiskal upravni enoti in okrajni sodišči na Jesenicah in v Radovljici. Na upravnih enotah se je pogovarjal o še nere...

Gorje / torek, 28. avgust 2007 / 07:00

Bodril jih bo gorjanski zvonček

V Gorjah še niso določili, kdaj bodo praznovali občinski praznik, zato letos praznujejo kar krajevnega, ki pa bo morda kmalu tudi občinski.

Prosti čas / torek, 28. avgust 2007 / 07:00

Piramidine pevke

V petek je bila v Studiu 4 Televizije Slovenija avdicija za nove pevke razvedrilno-pogovorne oddaje Piramida. Avdicijo je spremljala tudi Helena Blagne Zaman.

Prosti čas / torek, 28. avgust 2007 / 07:00

Tarantinov Smrtno varen

On ima šarm, stil in dober avto za umret. Če mu je všeč, kako se ženska giblje, se odloči, kako bo umrla. Uporablja krute metode, njegovo orožje je hitrost. Pa se vmes malce obrne. Lovec postane plen....