Inna Demchenko Fröhlich je letos Ukrajino in tudi njeno kulinariko predstavila v sedaj domačih Medvodah.

Ukrajinka, ki turiste navdušuje nad lepotami Slovenije

Ukrajinka Inna Demchenko Fröhlich se je v Slovenijo preselila pred skoraj desetimi leti. Živi v Medvodah. Dela kot turistična vodnica in Slovenijo predstavlja turistom, aktivna pa je tudi pri promociji Ukrajine in njene kulture pri nas.

Inna Demchenko Fröhlich dobro leto in pol živi v Medvodah. Medvoščan je njen mož, s katerim imata tri otroke, osemletno hčerko in petletna sinova dvojčka. Letos bo deset let, odkar se je preselila v Slovenijo.

Boršč je ukrajinski in za nas sveta juha

»Z možem sva se spoznala leta 2003 v Kijevu, kjer je delal, jaz pa sem tam živela in študirala. Leta 2009 sem se preselila v Slovenijo. Hitro me je navdušila,« pravi Ukrajinka, ki je na svoje korenine zelo ponosna in jih neguje, čeprav se je zelo prilagodila življenju v Sloveniji in tudi dobro govori slovensko. Ima svoje podjetje in dela kot turistična vodnica. Poleg tega se ukvarja tudi s promocijo Ukrajine v Sloveniji. Je članica in ena od ustanoviteljev slovensko-ukrajinskega Kulturnega društva Ljubljana Kijev. »V Sloveniji aktivno delujemo pet let. Skušamo čim bolje promovirati Ukrajino. Večkrat sem že v šali dejala, da se o Ukrajini govori ali slabo ali pa nič. Skušamo jo prikazati v pozitivni luči. Ukrajina ima veliko pokazati na različnih področjih. Poznana je tudi naša kulinarika. Vsi vedo, da se na obisku pri Ukrajincih dobro je,« je pojasnila. Ukrajino je v prvi vrsti skozi kulinariko letos predstavila v sedaj domačih Medvodah. Obiskovalci so bili med degustacijo ukrajinskih jedi navdušeni. »Pri kulinariki bi na prvem mestu omenila boršč. Je avtohtona ukrajinska jed, za nas, Ukrajince, sveta juha, približno tako, kot za vas Slovence goveja juha. Brez boršča nikakor ne gre. Imamo ga okrog tristo vrst in ga jemo skoraj vsak dan. Je tudi naša ritualna jed. Gospodinje so nanj zelo ponosne. Boršč kot jed bi radi zaščitili. Je priljubljena jed v številnih državah nekdanje Sovjetske zveze, a boršč je ukrajinski. Med našimi značilnimi jedmi je tudi vareniki, jed, ki spominja na vaše žlikrofe, zelo prepoznavno pa je tudi salo (svinjska mast) ... K številnim jedem damo peteršilj s kislo smetano. Ukrajinske jedi kuham tudi doma, a mož ni ravno velik navdušenec nad ukrajinsko hrano. Na boršč se je pa privadil,« je nekaj besed namenila ukrajinski kulinariki.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini

Dodobra je spoznala tudi že slovensko hrano. »Hrana v Sloveniji mi je všeč. Tukaj se dobro je. Čeprav je Slovenija majhna država, je raznolika, kar je čutiti tudi v kulinariki. Zelo mi je všeč kranjska klobasa, bograč, obožujem joto, rada imam tudi gibanico, pršut, teran ...« O Sloveniji ve že zelo veliko, kar je, glede na poklic, ki ga opravlja, tudi razumljivo. »Kot turistična vodnica promoviram Slovenijo. Včasih mi kdo reče, da jo promoviram celo bolje kot Ukrajino. Gostom jo želim predstaviti tako, da bi se sem še vračali. To delo rada opravljam. Imam goste različnih narodnosti in všeč mi je, da glas o Sloveniji ponesejo na različne konce sveta. Vse več gostov je tudi iz Ukrajine. Pozna se, da državljani Ukrajine za vstop v Slovenijo ne potrebujejo več vizuma,« pravi Ukrajinka, ki je nekaj časa živela tudi v Franciji, tako da dobro govori tudi francosko.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini. »To je sedaj moje domače mesto in ga imam rada. Želim ga še bolje spoznati. Rada bi postala lokalna turistična vodnica po občini Medvode. Sem se že zanimala za izobraževanje,« je povedala Inna Demchenko Fröhlich. Kako pogosto se vrača v rodno Ukrajino? »Ukrajina je upravno razdeljena na pokrajine. Prihajam iz Čerkaške pokrajine. Domov se ne vračam tako pogosto, kot bi si želela, in sicer iz različnih razlogov: časovnih, finančnih … Upam, da bomo v prihodnje v Ukrajino z družino hodili pogosteje in da bom tja peljala tudi kakšne slovenske turiste. Tisti, ki so bili v Kijevu, so neverjetno presenečeni, in povedo, kako je tam lepo,« je še pojasnila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 8. avgust 2018 / 10:36

Vlomilec našel številko PIN

Naklo – Za zdaj še neznani storilec je minuli petek v Bistrici pri Naklem vlomil v osebni avtomobil, ga pregledal in iz njega vzel bančne kartice. Storilec je našel tudi PIN-številke kartic. Med ve...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 25. februar 2020 / 18:03

Delavnica kuhanja žgancev

Kranjska Gora – V Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori bo jutri, v sredo, 26. februarja, ob 17.30 delavnica kuhanja žgancev, ki jih bodo udeleženci na klasičen in koroški način kuhali v družbi Tonke...

Kronika / torek, 25. februar 2020 / 18:01

Iščejo ga od sobote

Jesenice – Na Jesenicah že nekaj dni pogrešajo 60-letnega Iva Matanovića. V soboto okoli 14. ure se je odpeljal z osebnim vozilom Peugeot 307, sive barve, registracijske oznake KR 52-11D,...

Jesenice / torek, 25. februar 2020 / 18:00

Gimnazijci ustvarili predstave

Na letošnjem dvodnevnem Dramskem festivalu Gimnazije Jesenice ponovno sodeluje šest razredov, kar je skoraj polovica vseh. Predstavili se bodo s štirimi avtorskimi teksti in dvema priredbama.

Gospodarstvo / torek, 25. februar 2020 / 17:59

Prišli so s plačilnimi listami

Prejšnji teden so v regijskih pisarnah Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pripravili dan odprtih vrat za člane sindikata in druge, ki jih zanima izplačevanje plač, zlasti po letos zelo aktual...

Kranj / torek, 25. februar 2020 / 17:57

Svetniki o komunali in tržnici

Za jutrišnjo sejo so kranjski mestni svetniki zahtevali pogovor o aktualnih razmerah na Komunali Kranj in mini tržnici na Planini, na dnevnem redu pa so tudi aktualne razmere na Zavodu za turizem in k...