Častitljiva jubileja sta Ana in Franc Ahčin proslavila v veseli družbi. / Foto: osebni arhiv (Matjaž Podjed)

Dvojno slavje Ahčinovih

Pri Ahčinovih na Olševku so imeli letos kar dvojno slavje. Zakonca Ana in Franc Ahčin sta praznovala življenjski jubilej, oba sta dopolnila devetdeset let.

Ana Ahčin, rojena Podjed, je praznovala devetdeseti rojstni dan 26. marca letos, Franc pa pred kratkim, 16. avgusta. Rodil se je na Suhi pri Predosljah, na Olševku pa ga poznajo kot dobrega krojača. »Verjetno ni Olševčana, ki mu ne bi sešil kakšnega kosa oblačila,« z nasmehom pove predsednik Krajevne skupnosti Olševek Rajko Perčič. Franc je bil zaposlen v Gorenjskih oblačilih, kjer je tudi dočakal upokojitev.

Ana pa je bila najprej zaposlena v Kmetijski zadrugi Šenčur in nato v Gozdnem gospodarstvu Kranj. Veliko je kuhala na porokah in pogrebščinah ter ob drugih priložnostih – bila je namreč odlična kuharica. Zadnjih nekaj let jo je bolezen žal prikovala na bolniško posteljo. Zanjo skrbi soprog Franc.

Ahčinova sta se spoznala po naključju, v krogu prijateljev – in se leta 1952 tudi poročila. Rodila sta se jima hčerka Erika, ki je na žalost mnogo prekmalu preminila, in sin Silvo. Imata tudi tri vnuke.

Tako Ana kot Franc sta vesela in poštena človeka, in ko se je bližal jubilej, sta dejala, da brez mlaja ne bo šlo. Marca so Ani postavili rožo, Francu pa avgusta mlaj. Vso organizacijo sta zaupala sinu Silvu in snahi Ani ter dobrima sosedoma Franciju in Viki Podjed, skupaj z vaščani Olševka pa so zakoncema Ahčin pripravili tudi slavje.

»V veselem vzdušju in idiličnem okolju pod krošnjami starih dreves in pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe smo praznovali dolgo v noč. To je bil dan, ki nam bo vsem ostal v lepem spominu, sam pa ne morem mimo obljube, ki smo jo poročeni pari izrekli ob poroki – ''stal ti bom ob strani v dobrem in slabem'' – kar zakonca Ahčin dobro potrjujeta,« še doda Perčič in zaključi, da se vsi zbrani zahvaljujejo slavljencema za čudovit dan in jima želijo še veliko zdravja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 23. februar 2018 / 12:49

Marelični piškoti in ovseni kolač

Za pripravo polnozrnatih mareličnih piškotov potrebujemo: 400 g polnozrnate moke, 1 vanilin sladkor, 250 g masla, 1 lonček čvrstega jogurta (180 g), ščep soli, marelično marmelado, sladkor v prahu...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Noč čarovnic

Škofja Loka - V Sloveniji se vse bolj uveljavlja noč čarovnic oziroma halloween, praznik, ki izhaja iz starega keltskega običaja, komercialno vrednost, podobno kot valentinovo, pa so mu da...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Gorenjci ne tvegajo

V Hypo Alpe-Adria-Bank ugotavljajo, da Gorenjci niso pripravljeni veliko tvegati in da radi varčujejo v banki.

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Nova vzajemna sklada

Kranj - Raiffeisen Banka, ki poleg domačega sklada Skala (v upravljanju Krekove družbe) trži že dvajset investicijskih skladov Raiffeisen Capital Management, je 1. oktobra začela tržiti nov...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Zgodovinski dosežki v Acroniju

Po dvomesečnih težavah z reorganizacijo Slovenske industrije jekla in prilagajanju ruski skupini Koks pripravljajo nove projekte. Acroni je dosegel zgodovinske rezultate, konfliktov z državo ni.

Škofja Loka / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Doma s kar štirimi odličji

Škofjeloški namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta si na evropskem prvenstvu za invalide v Kranjski Gori skupaj priborili kar štiri odličja.