Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 3. december 2010 / 07:00

Zahvalili so se podpornikom Pisane Loke

Škofja Loka - V Škofji Loki je pred štirimi leti nastal projekt Pisana Loka, ki ga je spodbudilo povezovanje petih gorenjskih mest pod imenom Sejem bil je živ, tega pa je sofinan...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 4. december 2022 / 23:58

V Kranjski Gori dobili županjo

Na Jesenicah se, sodeč po neuradnih rezultatih drugega kroga lokalnih volitev, poslavlja aktualni župan Blaž Račič; njegovega izzivalca Petra Bohinca je podprlo okoli 54 odstotkov volivcev.

Kranj / nedelja, 4. december 2022 / 22:46

Kohezijska sredstva za nadhod

Kranj – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je sporočila, da so odobrili skoraj 889 tisoč evrov iz evropskega kohezijskega sklada za sofinanciranje izgradnje kolesarske povezave...

Kranj / nedelja, 4. december 2022 / 22:45

V dežurno lekarno le, kadar je nujno

»Dežurne lekarne naj ostanejo mesto za prevzem nujnih zdravil. S tem bomo vsi kar največ prispevali k racionalnim rešitvam zdravstvenih težav vseh, ki jih v tem času potrebujejo, hkrati pa bomo razbre...

Tržič / nedelja, 4. december 2022 / 22:43

Nepozabni božič Jakoba Aljaža

Tržič – Občina Tržič in Služba turizem Tržič vabita na praznično doživetje, posvečeno več kot pol stoletja prevoda božične pesmi Sveta noč. Prav v Tržiču jo je prvič zapel takratni kaplan Jakob Alj...

Kamnik / nedelja, 4. december 2022 / 22:42

Prižig lučk in odprtje drsališča

Kamnik – Decembrsko vzdušje se bo v Kamniku povsem zares začelo v ponedeljek, 5. decembra. Najprej bodo ob 16.30 skupaj z Mestno godbo Kamnik odprli drsališče, ki bo tudi letos na Glavnem trgu, po...