Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 2. december 2021 / 08:45

Pouk s tolmačem, prilagojena gradiva ...

Ljubljana – V Gorenjskem glasu smo pred kratkim opozorili na neprijetnost, ki se je jeseni dotaknila gluhih otrok, ki pouka v rednih šolah ne morejo spremljati s tolmačem, zaradi česar so učilnice...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:17

Za nov avtobusni terminal

Na kranjski občini so pripravili predstavitveno brošuro o prenovi širšega območja načrtovanega avtobusnega terminala, anketa pa je nato pokazala, da tako krajani Zlatega polja kot drugi Kranjčani podp...

Kronika / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:16

Pričal tudi nekdanji minister

Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je zatrdil, da o podrobnostih projekta novih štirisedežnic na Voglu ni bil seznanjen. »Sprejemal sem le formalne odločitve,« je dejal.

GG Plus / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:15

V veganskih čevljih bo obhodil svet

Kranjčan Žan Rebolj je lani maja odšel od doma, saj se je odločil, da bo spoznaval svet. Večinoma hodi peš in dokazuje, da ima kot vegan dovolj energije za vedno nove podvige.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:14

Orel Sky prestrašil čivavo

Planinski orel Sky, ki je v lasti Nika Marčiča z Blejske Dobrave, je pred dnevi v Kamniku zgrabil in pošteno prestrašil malo čivavo. Ta je k sreči ostala nepoškodovana, Sky pa je postal prava medijska...

Škofja Loka / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 20:44

Javno o zgodnji obravnavi

Poslanka SMC dr. Jasna Murgel skupaj s strokovnjaki na okroglih mizah predstavlja zasnovo zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. Predstavitev za gorenjsko javnost je bila v Škofji Lok...