Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / sreda, 28. november 2018 / 11:02

Ponovno bodo volili člane krajevne skupnosti

Radovljica – Radovljiška občinska volilna komisija za volilno enoto, ki obsega naselje Posavec, je razveljavila glasovanje na volišču Vrtec Posavec za člane sveta Krajevne skupnosti (KS) Ljubno in...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 12. oktober 2007 / 07:00

Danes odprtje razstave Extempore Sora 2007

Sora – KUD Oton Župančič Sora je tudi letos organiziralo tradicionalno slikarsko prireditev Extempore, ki je potekala pod naslovom Moja dežela lepa in gostoljubna. Dokončana...

Medvode / petek, 12. oktober 2007 / 07:00

Novost blagajna gledališča Medvode

Medvode - Z novo gledališko sezono je znova zaživelo gledališče Medvode, o njegovi abonmajski ponudbi smo več pisali že v prejšnji številki Sotočja. Morebiti dodamo le to, da je...

Naklo / petek, 12. oktober 2007 / 07:00

Statut, pravilnik in odlok

Naklo - Na septembrski seji je občinski svet potrdil Statut Občine Naklo, katerega določbe so uskladili s spremembami zakonodaje. Kot je ugotovil župan Janez Štular, so ob...

Kranjska Gora / petek, 12. oktober 2007 / 07:00

Kandidata za državni svet določil žreb

Kranjska Gora - V sredo so se na prvi izredni seji sestali kranjskogorski občinski svetniki. Na njej so za elektorja v volilno telo za volitve predstavnikov lokalnih interesov v...

Žirovnica / petek, 12. oktober 2007 / 07:00

Konte za elektorja, Trojar za državnega svetnika

Žirovnica - Pred bližajočimi se volitvami v državni svet so občinski svetniki v Žirovnici minuli ponedeljek na izredni seji za svojega elektorja izmed dveh kandidatov imenovali