Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Osvajanje na drugi pogled

Test: Nissan Note 1,6 16V Tekna

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 6. november 2023 / 18:00

Na Bohinjski Beli se je sprožil večji zemeljski plaz

Nekaj minut pred 13. uro se je na Bohinjski Beli v občini Bled sprožil večji zemeljski plaz površine približno en hektar. Po dosedanjih podatkih prebivalstvo ni ogroženo, so pojasnili na Upravi RS za...

GG Plus / ponedeljek, 6. november 2023 / 15:07

Sonček praznuje (4)

V društvu Sonček, Gorenjskem društvu za cerebralno paralizo, si prizadevajo opolnomočiti starše, dati podporo mladim družinam in jih peljati v smer, da otroku s posebnimi potrebami dajo toliko pros...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. november 2023 / 15:07

Preudarno in razpršeno vlaganje

V času, ko se srečujemo z negotovostjo, še toliko bolj velja, da svoje premoženje razpršimo, je bil eden od nasvetov spletnega seminarja, ki so ga pripravili v Združenju družb za upravljanje investici...

Zanimivosti / ponedeljek, 6. november 2023 / 15:06

Dovoljeno le za lastnike

Dolga, dolga je cesta prepeva Vlado Kreslin, mi pa se zavedamo številnih preprek in omejitev na njej. Pravzaprav kar na vseh naših cestah in poteh, marsikdaj tudi na kolovozih. Skušamo jih karseda...

Kranjska Gora / ponedeljek, 6. november 2023 / 10:55

Pritok v jezero Ledine še vedno velik, voda ogroža objekte

Rateče/Radovljica/Bohinj – Voda iz presihajočega jezera Ledine v Ratečah po močnem deževju minuli konec tedna povzroča velike težave in ogroža sedem objektov. Vodo iz jezera sicer prečrpavajo, a pr...