Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 15. december 2020 / 10:53

Park Arboretum je znova odprt

Volčji Potok – Arboretum Volčji Potok je minuli konec tedna znova odprl vrata, po tem, ko so bili za obiskovalce med epidemijo nekaj časa zaprti. Park je odprt vsak dan med 8. in 17. uro, zadnji vs...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 13. julij 2017 / 21:25

Pot pastirskih škratov

Pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki imajo sivo zelene ali sivo rjave lase, so veliki največ štirideset centimetrov, imajo najraje borovnice in masunek, doživijo pa lahko tudi...

Kronika / četrtek, 13. julij 2017 / 21:11

Leskovšku odpravili pripor

Sojenje Dragu Leskovšku, njegovi ženi in soobdolženim domnevne trgovine z ljudmi, ki poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, bo dolgotrajno.

Rekreacija / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Po zlato čipko

Zmagovalec 19. Kolesarske dirke za zlato čipko je Luka Tavčar.

Kultura / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Iz Dolinarjeve kranjske zapuščine

V Galeriji Mestne hiše bo čez poletje na ogled likovno-dokumentarna razstava Lojze Dolinar. Velja za enega najbolj plodovitih slovenskih kiparjev dvajsetega stoletja.

Kranjska Gora / četrtek, 13. julij 2017 / 21:00

Kovaričeva mama

Slavica Robič, po domače Kovaričeva mama, je drugega junija v Gozdu - Martuljku praznovala 103. rojstni dan. Praznovala ga je v domači hiši s svojimi sorodniki, s sinom Marjanom in najbližjimi sosedi.