Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 28. december 2007 / 07:00

Blejski lionsi za tri družine

V Lions klubu Bled so sklenili, da neposredno priskočijo na pomoč tistim, ki jih je vodna ujma v Bohinju, Ribnem in Kropi najbolj prizadela.

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. marec 2011 / 07:00

V Predosljah šivali ekovrečke

Učenci 6. b razreda Osnovne šole Predoslje Kranj so na pobudo razredničarke Mije Murovec pristopili k projektu Ekovrečke, v sklopu katerega so izdelovali vrečke iz ostankov blaga. Te jim je prisp...

Kultura / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Steletovo priznanje pod Stari vrh

Včeraj so v Narodni galeriji v Ljubljani podelili Steletovo nagrado in priznanja za leto 2010. Eno od treh Steletovih priznanj za leto 2010 sta za izjemna prizadevanja pri obnovi in revitalizacij...

Prosti čas / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Čarobni zvoki orglic

Da postajajo orglice vedno bolj priljubljeno glasbilo, kaže tudi dobra udeležba na 6. mednarodnem srečanju orgličarjev, ki je bilo v soboto pri Avseniku v Begunjah, organizacijske niti pa sta ime...

Kamnik / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Kamničani danes praznujejo občinski praznik

Kamnik - Občina Kamnik 29. marca, na rojstni dan rojaka Rudolfa Maistra, praznuje občinski praznik. Osrednje praznovanje so pripravili že včeraj, najprej pred Maistrovim spomenik...

Radovljica / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Še ta mesec začetek del

Direkcija za ceste naj bi s popravilom najbolj kritičnega odseka ceste v bližini češnjiškega mostu začela še ta mesec. Vrednost del ocenjujejo na 450 tisoč evrov.