Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 4. december 2018 / 11:06

Miklavž razveseljuje najmlajše

Z miklavževanji v praznični decembrski čas vstopa tudi Gorenjska.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 5. december 2011 / 07:00

Rezultati 1., 2., in 3. lige (9. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (9.krog - odigran 2.12. in 3.12.): G&P Laščan Blejska Dobrava : Kavke Kranj - odpovedano zaradi razmočenga igrišča HK Dinamiti Horjul : Kranjski Orli 15:3

Šport / ponedeljek, 5. december 2011 / 07:00

Kranjski vaterpolisti v spomin Jožeta Rebolja

Kranj – V nedeljo so se kranjski vaterpolisti na 16. memorialu dr. Jožeta Rebolja spomnili tega nekdanjega odličnega kranjskega športnika, posebno pa vaterpolista in odličnega prijatelja....

Šport / ponedeljek, 5. december 2011 / 07:00

Kranjski obračun z izkušenejšimi

Kranj – Konec minulega tedna so vaterpolisti odigrali četrti krog državnega članskega prvenstva sezone 2011–2012 v prvem delu. V sobotnem sta kar dve moštvi zabeležili zmagi na gostovanju....

Šport / ponedeljek, 5. december 2011 / 07:00

Pomembna zmaga Triglava v Beogradu

Kranj – V soboto so hokejisti v SLOhokejski ligi odigrali 19. krog. Kranjski Triglav je gostoval v Beogradu pri Partizanu in zmagal na tem težkem gostovanju z 0 : 2. Zmago na gostovanju pa...

Prosti čas / ponedeljek, 5. december 2011 / 07:00

Glasba idealne temperature

Glasbena skupina Nula Kelvina z novo ploščo Možgani na paši s svojo melodičnostjo, izvirnostjo ter duhovitostjo že osvaja poslušalce.