Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 16. november 2021 / 22:36

Pomisleki o vzdrževalcu

Občinski svet v Železnikih je sprejel osnutek novega odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Ratitovec, glede sprememb kataloga delovnih mest v zavodu pa je imel pomisleke.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 13. julij 2019 / 22:01

Sumljivo zbiranje pomoči za gluhe

Iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije opozarjajo pred možnimi prevarami s strani posameznikov, ki se pretvarjajo, da so gluhi.

Zanimivosti / sobota, 13. julij 2019 / 21:58

Na dopust na morje

V tokratni anketi smo 825 sodelujočih vprašali, kje bodo letos preživeli letni dopust. Da bodo letos ostali doma, je odgovorilo 44 odstotkov vprašanih, slaba petina bo dopust preživela v Sloveniji,...

Slovenija / sobota, 13. julij 2019 / 21:52

Bi šli na Luno kdaj?

Tisti, ki smo bili na Zemlji in pri zavesti že 20. julija 1969, se dobro spominjamo epohalnega dogodka tistega dne: prvega pristanka človeka na Luni. Kdo bi si mislil, da je od takrat minilo že pol st...

GG Plus / sobota, 13. julij 2019 / 21:51

Tudi učitelji odhajajo na počitnice

Nekaj dni za učenci so na počitnice odšli tudi učitelji. V letošnjem šolskem letu je bil v marsikateri šoli največji problem izračunavanje delovnega časa učiteljev po novih pravilih. Septembra so n...

Gospodarstvo / sobota, 13. julij 2019 / 21:51

Kje evre zamenjati v kune

Dopustnikom se pred preživljanjem dopusta na Hrvaškem porajajo tudi različna finančna vprašanja – o menjavi evrov v kune, o dvigovanju kun na bankomatih, o plačevanju s kartico ...