Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 3. december 2019 / 11:02

Videni, slišani in razumljeni

V Avli Mestne občine Kranj so v počastitev mednarodnega dneva invalidov odprli razstavo Invalidi nekoč in danes, s prireditvijo pa opozorili na današnji položaj invalidov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 13. avgust 2024 / 17:59

Tri dni Divjega zahoda

Pretekli konec tedna so bile Zbilje znova v znamenju Divjega zahoda. Potekal je tridnevni festival Wild West Fest (On Fire), ki je privabil obiskovalce iz cele Evrope in še dlje.

Kultura / torek, 13. avgust 2024 / 17:59

Mistične poti

Škofja Loka – V Mali galeriji Občine Škofja Loka so včeraj odprli razstavo mlade slikarke Karoline Radotić Mistične poti. Razstava se osredotoča na razmišljanje o svobodi, življenju in ljubezni. Na...

Šport / torek, 13. avgust 2024 / 17:58

Nogometaši Triglava ujeli prvo točko

Kranj – Pretekli konec tedna se je začela nova sezona v drugi slovenski nogometni ligi. Edini gorenjski predstavnik Triglav je tekmo 1. kroga odigral v Ljubljani z Ilirijo 1911. Ta je bila...

Gospodarstvo / torek, 13. avgust 2024 / 17:58

V partnerstvu že petnajst zadrug

Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka je julija na Češnjici v Selški dolini odprla novo živilsko trgovino, septembra pa bo še kmetijsko-tehnično. Lani je od Bandaga kupila zemljišče in objekte na Tr...

Izleti GG / torek, 13. avgust 2024 / 17:56

Normandija (1)

Le korak stran od pariškega vrveža se vzdolž Rokavskega preliva razprostira mirna, prijazna in vedno zelena Normandija. Ob evropski prestolnici mode, mondeni Azurni obali in dih jemajočem najvišjem...