Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je imelo med 8000 in 10.000 prebivalcev, se je spremenilo v okamnelo grozo, ki je trajala nekaj stoletij. O strašnem izbruhu je natanko pisal zgodovinar Plinij ml., katerega stric, pisatelj in prefekt ladjevja v bližnjem pristanišču, je prihitel na pomoč, a je v katastrofi našel smrt. Vulkan je bruhal 18 ur. Živi so pomislili, da je konec sveta …

Izkopavanja so se začela že v 18. st., v času neapeljskih kraljev, ki pa so naredili več škode kot koristi. Načrtovana raziskovanja so sledila 1863 … in trajajo še danes. Po obisku turistov je pred Pompeji le rimski kolosej. Veliko že rekonstruiranega se je po dolgotrajnih nalivih spet podrlo, tako da so nekateri predeli Pompejev zdaj zaprti za obiskovalce.

V obljudenem pristanišču v zalivu ob ustju reke Sarno je cvetela trgovina z začimbami, oljem, vinom, tkaninami in keramiko. Rimski vojskovodja in državnik Sula je zasedel Pompeje v letu 80 pred n. št. in postali so rimska kolonija. Rasla so javna poslopja, forum, amfiteater za gladiatorske igre za 20.000 gledalcev, tržnice, kopališča, javne kuhinje in tudi toplice.

Pompeji so postajali tudi počitniško naselje premožnih Rimljanov. Gosposke vile, razkošje, freske na stenah, velikokrat erotično obarvane, hrana pa izbrana …

Če boste kdaj popotovali po deželi Kampanija, izbira je velika in slastna.

Bučna rižota z maskarponejem in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja + 1 žličko masla, 1 čebulo, 1 strok česna, 500 g očiščene muškatne ali hokaido buče, 250 g riža za rižoto, 2 dl vina, 8 dl zelenjavne osnove, 4 žlice maskarponeja, 2 žlici naribanega parmezana, sol in poper po okusu, 1 žličko timijanovih lističev, 1 pest bučnih semen.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen stremo. Bučo očistimo, izdolbemo in narežemo na majhne kocke. Segrejemo zelenjavno osnovo.

V posodi segrejemo olje in maslo. Na maščobi prepražimo čebulo in česen in pazimo, da ne dobita barve. Dodamo bučne kocke in nekajkrat premešamo.

Pridamo riž in mešamo, dokler ne postekleni. Nato prilijemo vino in počakamo, da povsem izpari. Dolijemo zelenjavno osnovo, da je riž dobro pokrit. Rižoto kuhamo približno 20 minut, odvisno od vrste riža, in po potrebi zalivamo z vročo osnovo. Od časa do časa zelo previdno premešamo. Ko je riž kremast, a še na zob, ugasnemo izvor toplote, solimo in popramo. Vmešamo maskarpone in parmezan, pokrijemo posodo in počakamo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Posujemo s timijanovimi lističi.

Rižoto ponudimo v ogretih globokih krožnikih.

Zraven se prileže hrustljava mešana zelena solata, posuta s prepraženimi bučnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 21. junij 2014 / 10:02

V znamenju nogometa

Svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji je odlična priložnost, da izvemo kaj več o tej državi, ki ni le nogometna velesila, velika je tudi v drugih ozirih. O nogometu pa še to: ste vedeli, da je ta i...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Zaradi predrzne vožnje v zapor?

Starejši mladoletnik iz okolice Kranja je v sredo s predrzno vožnjo pošteno namučil kranjske policiste.

Kronika / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

S ceste na travo

Domžale - Prejšnji ponedeljek nekaj minut po 8. uri so Operativno komunikacijski center v Ljubljani obvestili o hudi prometni nesreči pri Domžalah. Kot so sporočili, se je 5...

Kronika / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Kriminal

Ponoči v trgovino Šenčur - V noči na torek je nekdo vlomil v trgovino v Šenčurju. Iz nje je ukradel blagajno z dvesto evri gotovine in več oblačil, sk...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Pustne norčije skozi fotografski objektiv

Šenčur – V Muzeju Občine Šenčur poteka razstava fotografij slovenskih pustnih mask avtorja Primoža Hienga z naslovom Zamrznjeni norčavi čas. Hieng je v zadnjih sedmih leti...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Gorjanski fantje s plohom odganjali zimo

Gorje – Veseli sprevod se je začel v Krnici. Dvaintrideset gorjanskih fantov je v spremstvu konjenikov in mask ter ob poskočnih zvokih vleklo ploh mimo šole, farne cerkve pred za...