Izidor Trojar s fotografsko reprodukcijo slike Ivana Groharja Sveta družina, na kateri je kot Marija upodobljena Trojarjeva stara mama Franca Prezelj.

Franca je bila Groharjev model

Izidor Trojar z Jesenic je obudil spomin na svojo staro mamo Franco Prezelj, ki je bila model slikarju Ivanu Groharju. Upodobil jo je tudi kot Marijo na eni najbolj znanih slik Sveta družina. Pa je bilo med slikarjem in mlado lepotico iz Sorice še kaj več? »Rad si mislim, da je bil Grohar moj stari oče. A dokaza nimam,« pravi Trojar.

Izidor Trojar z veliko ljubezni ohranja spomin na svojo staro mamo Franco, v več zapisih je popisal spomine na njena mlada leta in na njeno življenje.

»V Sorici je živela Frančiška Prezelj. Bila je visoka, pa so ji rekli 'ta velika Franca'. Včasih je bila model slikarju Ivanu Groharju ...« Takole začenja pripoved o svoji stari mami Izidor Trojar z Jesenic, ki že več desetletij skuša razvozlati skrivnost Groharjevega odnosa s Franco, mlado lepotico iz Sorice, ki jo je eden največjih slovenskih slikarjev upodobil na več svojih slikah. Franca je tako upodobljena tudi kot lik Marije na olju na platnu z naslovom Sveta družina iz leta 1896. Franca je takrat imela 18 let, slikar Grohar 29.

Kot je kasneje pripovedovala Frančina hči Marija (mati Izidorja Trojarja), je Grohar pri slikanju za modele pogosto uporabljal domačine iz Sorice. Ob Franci je za sliko Sveta družina poziral še neki domačin, oblečen v rjav plašč. Slikar je sliko ustvarjal več dni zapored. Franca je v rokah držala 'štručenco', to je lesen model, ki se uporablja pri peki kruha, da je slikar narisal prste, kot da drži Jezuščka. Na sliki je tudi ovca, v ozadju Betlehem, desno zgoraj pa slikarjev podpis in letnica nastanka slike. Nekateri menijo, da je obraz Jožefa slikar ustvaril po svoji podobi.

Sliko je Grohar razstavil v izložbi nekega ljubljanskega trgovca, a ni bila prodana, zato jo je prinesel nazaj v Sorico. Tam je ostala do leta 1902, ko so jo po Groharjevi aferi z društveno blagajno (obtožen je bil, da je vzel denar, da je šel na oglede k italijanskim slikarjem) zarubili in odpeljali v Ljubljano.

Po dolgih letih, za božič leta 1969, pa je Frančina hči Marija na naslovnici časopisa Družina zagledala odtisnjeno sliko. Izrezala jo je in okvirila kot veliko dragocenost ...

Njen sin Izidor pa je skušal poiskati izvirno sliko. Našel jo je v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer so mu izdelali barvno fotografsko reprodukcijo slike in mu dali dovoljenje za njeno uporabo. Reprodukcijo danes hrani Izidor Trojar na svojem domu na Jesenicah.

A še bolj kot usoda slike je zanimiva skrivnostna, nikoli do konca raziskana zgodba o odnosu med Groharjem in Franco. Kot pripoveduje Trojar, sta Grohar in Franca vrsto let živela v isti hiši, Franca mu je služila kot model, leta 1904 pa je rodila nezakonsko hčer Marijo. In čeprav je bil oče uradno neznan, Trojar predvideva, da je bila Marija v resnici Groharjeva hči. Ivan Grohar je bil tako – najbrž – Trojarjev stari oče. »Rad si mislim, da je bil Grohar moj stari oče. A dokaza nimam,« doda Trojar.

Franca se ni nikoli poročila, leta 1904 je kot revna nezakonska mati z nekajmesečno hčerko odšla v Podbrdo, kjer se je preživljala kot dojilja pri najbolj premožni družini v kraju (reklo se jim je Pri peku), prala pa je tudi oblačila delavcem, ki so gradili predor. Kasneje sta v begu pred fašisti zbežali na Jesenice in tam tudi ostali. Franca je umrla stara 63 let na Slovenskem Javorniku, pokopali so jo na Koroški Beli, zatem pa njene posmrtne ostanke prenesli na pokopališče na Blejski Dobravi.

Tudi slikar Grohar se ni nikoli poročil, živel je v skromnih razmerah in za jetiko umrl v bolnišnici v Ljubljani leta 1911. Za sabo je pustil neprecenljive umetnine in nekaj dolgov, ki jih je poravnal njegov veliki prijatelj Rihard Jakopič. Pokopan je na Žalah, nagrobnik pa so mu postavili na Navju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 9. december 2017 / 20:21

V kitajski vasici spoznavala sebe

Špela Kolenc iz Smokuča je pol leta preživela v odmaknjeni kitajski vasici, kjer je pri izviru spoznavala veščino taijiquan (taičičuan). Kot učiteljica zdaj svoje znanje namerava prenašati na druge. K...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Vzhodni Triglav

Donačka gora (883 m) - Gora, na katero pelje prva nadelana planinska pot v Sloveniji in ima ime po sv. Donatu, čigar cerkvica stoji ob njenem vznožju. Gora, kjer imata dež in strela mlade. Njeno staro...

GG Plus / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Šarucova sliva

Tako simpatične knjige pa že dolgo ne! Knjižice pravzaprav, a lepe, posebne, dragocene.

Bled / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Odličnjaki pri županu

Bled - V osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled se v letošnjem šolskem letu lahko pohvalijo s štirinajstimi učenci, ki so vsa leta osnovnega šolanja dosegali odličen uspeh. N...

Tržič / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Pomoč tržiškim obrtnikom

Tržič - V letošnjem proračunu je Občina Tržič zagotovila pet tisoč evrov za sofinanciranje dejavnosti Območne obrtno-podjetniške zbornice Tržič, ki skrbi za razvoj, promocijo in...

Gospodarstvo / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Sezona se začenja tudi za maline

Na Šolarjevi kmetiji bodo letos pridelali približno tono malin, polovico jih bodo predelali v sok in marmelado.