Borovnice in breskve
Čeprav letos v gozdu ni zelo veliko borovnic, se je kljub temu vredno potruditi in jih nabrati toliko, da lahko iz njih pripravimo borovničev drobljenec, ki se obnese kot odlična zdrava sladica ali malica. Prav tako nas ne bo razočaral jogurtov mus z breskvami.
Za pripravo borovničevega drobljenca potrebujemo: 2 skodelici polnozrnate moke, 3 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelico rjavega sladkorja, 0,5 skodelice nasekljanih lešnikov, 2 vaniljeva sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 žličko cimeta, 1,5 skodelice stopljenega masla, 2 skodelici svežih borovnic.
V skledi zmešamo polnozrnato moko, ovsene kosmiče, rjavi sladkor, nasekljane lešnike, vaniljev sladkor, pecilni prašek in cimet. Prelijemo s stopljenim maslom in vse skupaj zamesimo v testo. Ni treba, da se testo povsem drži skupaj, zgnetemo le toliko, da so vse sestavine navlažene. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo dve tretjini testa. Testo razporedimo po pekaču in ga pritisnemo ob dno, da se sprime. Pekač položimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, za 10 minut. Po tem času pekač s testom vzamemo iz pečice in nanj razporedimo borovnice. Čez borovnice nadrobimo preostalo testo. Pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 20 do 30 minut oz. do zlato rjave barve.
Nasvet: Drobljenec lahko postrežemo, dokler je še topel, in sicer ob kepici sladoleda ali v kombinaciji s stepeno smetano. Lahko pa ga pustimo, da se povsem ohladi, in ga jemo kot piškotno pecivo.
Za pripravo jogurtovega musa z breskvami potrebujemo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instantne želatine, 3 žlice sladkorja, 4 breskve.
Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo k jogurtu. Pripravljeno kremo nadevamo v kozarce in jo postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ko je krema shlajena, nanjo nadevamo narezane breskve.