Borovnice in breskve

Čeprav letos v gozdu ni zelo veliko borovnic, se je kljub temu vredno potruditi in jih nabrati toliko, da lahko iz njih pripravimo borovničev drobljenec, ki se obnese kot odlična zdrava sladica ali malica. Prav tako nas ne bo razočaral jogurtov mus z breskvami.

Za pripravo borovničevega drobljenca potrebujemo: 2 skodelici polnozrnate moke, 3 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelico rjavega sladkorja, 0,5 skodelice nasekljanih lešnikov, 2 vaniljeva sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 žličko cimeta, 1,5 skodelice stopljenega masla, 2 skodelici svežih borovnic.

V skledi zmešamo polnozrnato moko, ovsene kosmiče, rjavi sladkor, nasekljane lešnike, vaniljev sladkor, pecilni prašek in cimet. Prelijemo s stopljenim maslom in vse skupaj zamesimo v testo. Ni treba, da se testo povsem drži skupaj, zgnetemo le toliko, da so vse sestavine navlažene. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo dve tretjini testa. Testo razporedimo po pekaču in ga pritisnemo ob dno, da se sprime. Pekač položimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, za 10 minut. Po tem času pekač s testom vzamemo iz pečice in nanj razporedimo borovnice. Čez borovnice nadrobimo preostalo testo. Pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 20 do 30 minut oz. do zlato rjave barve.

Nasvet: Drobljenec lahko postrežemo, dokler je še topel, in sicer ob kepici sladoleda ali v kombinaciji s stepeno smetano. Lahko pa ga pustimo, da se povsem ohladi, in ga jemo kot piškotno pecivo.

Za pripravo jogurtovega musa z breskvami potrebujemo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instantne želatine, 3 žlice sladkorja, 4 breskve.

Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo k jogurtu. Pripravljeno kremo nadevamo v kozarce in jo postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ko je krema shlajena, nanjo nadevamo narezane breskve.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. september 2013 / 12:53

Likvidacija boljša od stečaja

V Banki Slovenije pojasnjujejo, da je nadzorovana likvidacija Probanke in Factor banke boljša rešitev, kot bi bil stečaj. V primeru stečaja bi se tudi še okrepilo nezaupanje v bančni sistem.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 28. februar 2014 / 10:21

Skuha ta pravo godljo

Zalka Jovanović iz Šenčurja skuha godljo, kot se je že nekdaj kuhala samo v Šenčurju. Recept je zapisala leta 2004 po ustnem izročilu starejših Šenčurjank.

Gospodarstvo / petek, 28. februar 2014 / 11:00

Nižje cene hlodov na dražbi

Gorenjski lastniki gozdov so tudi letos prodajali kvalitetne hlode na dražbi v Grosswilfersdorfu na avstrijskem Štajerskem. Le enajst hlodov je preseglo mejo tisoč evrov za »kubik«.

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 17:00

Miss Krvavca

V nedeljo je na izboru Snežne miss Krvavca med osmimi finalistkami postala najlepša Janja Kmetič iz Radeč.

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 17:04

Za gasilce zbrali okrog 310 tisoč evrov

Začetek letošnjega leta se je, kar se sprememb v naravi tiče, začel pravzaprav alarmantno. Drevesa so bila prekrita z žledom, kar je posledično povzročilo veliko škode tako v naravi kot v domovih m...

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 16:00

Pop meni za vse okuse

Pop TV-jevci so na zanimiv način predstavili letošnjo spomladansko programsko shemo. Druženje je pospremilo pet hodov, pet kreacij prve kuhalnice slovenskega kuharskega resničnostnega šova Gostilna iš...