Admir Jusić in Jure Pavliha, vodja Karakter bara

Okusno bohinjsko poletje

Poletje v Bohinj prinaša sveže dogajanje, Festival Kanal se začenja jutri, 17. julija; ne bo manjkala niti Kmečka ohcet. Obiskovalce starega mestnega jedra Radovljice pa bosta ravno tako že po stari navadi ob četrtkih zvečer – do drugega četrtka v avgustu – razveseljevali kulinarika in glasba.

Radovljici se med poletjem tako ob­e­ta šest glasbe­no-kulinaričnih četrtkov, kjer bo­do za hrano skrbeli Okusi Radol'ce, v četrtek, 18. julija, bodo nastopili Fadeouts, 25. julija Okustični, 1. avgusta Mrfy in še v zadnji četrtek, 8. avgusta, Amaya oziroma Maja Keuc.

Nameravali smo se sicer oglasiti na drugem večeru, pa so nas dežne kaplje odvrnile. Najprej smo se namreč ustavili na Karakterjevem Šporgetu v Bohinju, kjer so prisotne z okusi razvajali fantje iz ekipe Karakter bara ob jezeru z gostujočo simpatično kulinarično ponudbo domačega Penziona in gostilne Resje. Kuhalnico je tokrat vrtel šef Jože Godec, za vino ob grižljajih pa skrbel in svetoval Admir Jusić, natakarska legenda omenjene gostilne. V četrtek bo za štedilnikom Jožetov sous-chef Matevž Zalokar.

Šporget

Pravzaprav so se v Karakter baru odločili, da poletje poživijo s kar petimi različnimi dogodki. Ob sredah in sobotah z jutranjo jogo na prostem, v četrtek so dali na »meni« kulinarični dogodek, ki so ga poimenovali Šporget, petki so namenjeni akustičnim glasbenim večerom – Epicentrom; ob sobotah bodo gostili neke vrste piknik – Bojler, kjer ne bo manjkalo izvrstnih okusov z žara; nedelja pa bo dan za otroško zabavo. Seveda je dogajanje popolnoma odvisno od vremenske napovedi, kar pa za Bohinj niti ni neka novost, saj smo navajeni, da če se odpravljamo na ta konec Gorenjske, je vremenska napoved prvo, kar pogledamo.

Mi smo si tako izbrali Šporget in s turisti, tako tujimi kot domačimi gosti, uživali v tokratni ponudbi na krožniku. Ekipa si je zamislila trihodni meni: za predjed je Godec postregel postrv in grah s svojega domačega vrta; glavna jed je bila divjačinska – srni so na krožniku delale družbo lisičke z Jelovice, pastinak, trdinka in izjemna borovničeva omaka; pri sladici pa je bila glavna zvezda krožnika jagoda oziroma gozdna jagoda. In kljub temu da smo bili praktično v središču Bohinja in v času turistične sezone in da Godec postaja prepoznavnejše ime slovenske kulinarike, s cenami ekipa ni pretiravala. Timi Rožič nam je še prišepnil, da bo 18. julija in 1. avgusta dogajanje posvečeno mesu. Predvsem avgusta, ko boste lahko degustirali res široko paleto takšnih in drugačnih steakov.

Festival Kanal

Jutri, v sredo, 17. julija, pa se v Bohinju začne Festival Kanal. Malo čez osmo uro zvečer bo nastopil Kranjskogorčan Anzhe z Mojbandom, 24. julija prihajajo na oder Kanala Orleki, 31. julija Anja Baš, 7. avgusta Jernej Zoran in 14. avgusta Yugo nostalgica.

Smo pa na Šporgetu naleteli na delovni sestanek organizatorjev tradicionalne kmečke poroke v Bohinju Kmečke ohceti, kjer se bo letos ponovno poročil resnični par – včasih gre namreč samo za igro, turistično-folklorno prireditev, ki obiskovalcem prikaže stare, tradicionalne življenjske navade prebivalcev Bohinja, med katerimi imajo ženitovanjski običaji še posebno mesto.

Bohinjska poroka

Kmečka ohcet bo 27. julija, program bo pester. Za glasbo bosta na Ohceti skrbela skupina Daniels ter Ansambel Svetlin, usodni da pa bosta dahnila Petruška Krek in Boštjan Vogelnik z Brega pri Žirovnici. Bodoči soprog nam je zaupal, da je že nekaj let razmišljal, da bi se oženil na takšen način – in letos se mu bo zamisel udejanjila oziroma želja uresničila.

Kmečko ohcet bo tudi letos gostilo prizorišče Pod skalco, začnejo pa ob 18. uri.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 17. julij 2011 / 07:00

Pridobivajo nove kupce

Prodaja kranjskega dela Hidrie Perles letos raste skoraj za petino, kar je posledica pridobivanja novih kupcev in novih proizvodov ter orientiranja v profesionalno električno ročno orodje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 9. februar 2016 / 14:35

Jutri bo začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja. Razigranost se je morala umakniti resni spokornosti.

Gorenjska / torek, 9. februar 2016 / 14:28

Ponorčevali so se tudi iz politikov

V soboto in nedeljo so bile na Gorenjskem številne pustne prireditve, na katerih so se maškare ponorčevale tudi iz politikov, gospodarstvenikov, občinskih mož ... Šenčur je obiskala tudi nemška kancle...

Gospodarstvo / torek, 9. februar 2016 / 13:56

Odstopil predsednik uprave NLB Janko Medja

Kranj – Janko Medja, po rodu Kranjčan, ki živi na Posavcu, je v petek nepreklicno odstopil kot predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB). Nadzornemu svetu je predlagal sporazumno razrešitev s...

Zanimivosti / torek, 9. februar 2016 / 13:56

Kurenti vedno navdušijo

Skoraj pomladno sončno vreme je v soboto dopoldne na pustni karneval v stari Kranj zvabilo blizu pet tisoč obiskovalcev. Nekateri so prišli oblečeni v maškare, drugi so maškare zgolj občud...

Gorenjska / torek, 9. februar 2016 / 12:57

V šolah načeloma dovolj prostora

Osnovno šolo v gorenjski regiji končuje 1828 učencev, kar je 77 manj kot lani. V gorenjskih srednjih šolah bo prihodnjim dijakom na voljo 2192 razpisanih mest, 52 manj kot lani.