Pečen brancin s sladkim krompirjem

Glede na vse pozitivne učinke, ki jih imajo ribe na naše zdravje, se na našem jedilniku pojavljajo premalokrat. Veliko jih meni, da je njihova priprava zapletena, vendar v resnici to ne drži. Če jih pripravimo v kombinaciji s sladkim krompirjem, bomo dobili izvrstno lahko in gurmansko poletno kosilo.

Za pripravo brancina s sladkim krompirjem potrebujemo: brancina, sladek krompir, 1 bio limono, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, olivno olje, sol, rožmarin.

Limono operemo pod vročo vodo in jo narežemo na tanka kolesa. Česen in peteršilj na drobno sesekljamo ter zalijemo z olivnim oljem, da dobimo gladko tržaško omako. Brancina očistimo in dobro speremo pod vročo vodo ter ga osušimo. Ribo na eni strani večkrat zarežemo. Posolimo v notranjosti in po koži. Natremo ga z rožmarinom in tržaško omako. V notranjost položimo tudi rezine limone. Brancina položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pokapamo z žlico olivnega olja. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija, in pečemo 20 minut. Pečeno ribo vzamemo iz pečice, jo prekrijemo s tržaško omako in postrežemo s sladkim krompirjem. Zraven ponudimo tudi rezino limone.

Priprava sladkega krompirja: Krompir opremo in ga narežemo na manjše rezine. Pekač premažemo z žlico olivnega olja ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pečemo v pečici na 200 stopinjah Celzija približno 30 minut oziroma dokler se krompir ne zmehča. Ko je krompir pečen, ga malce posolimo in postrežemo.

Nasvet: Količina rib in krompirja je odvisna od števila oseb. Načeloma je za eno osebo dovolj en srednje velik brancin in toliko sladkega krompirja, kot običajno pojemo klasičnega. Čas peke je odvisen tudi od velikosti rib.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 27. julij 2011 / 07:00

Lojzetu Križnarju pokal v ročni košnji

Cerklje - Lojze Križnar s Štefanje Gore je pred dnevi nastopil na tekmovanju v ročni košnji v Nemčiji in med več kot dvajsetimi tekmovalci iz štirih držav v skupini tekmovalcev,...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 5. marec 2014 / 00:18

Ministrstvo ugodilo pritožbi zakoncev Šavli

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je kot drugostopenjski organ ugodilo pritožbi zakoncev Šavli iz Škofje Loke in tako sklenilo, da se mora njunih sedem mladoletnih otrok,...

Zanimivosti / torek, 4. marec 2014 / 15:28

Ocvirki. Zakaj pa ne?

Znana prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je predavala na temo Ravnovesje na krožniku in v telesu. »Bolj ko na krožniku zmešamo različno hrano, bolj smo v ravnovesju,« je prepričana. Za ločevaln...

Kultura / torek, 4. marec 2014 / 14:15

Zapeljivost svetlobe v temi

Do 19. marca je v Sokolskem domu v Škofji Loki na ogled razstava Vaje v zapeljevanju fotografa Sunčana Stonea, ki je študiral sociologijo kulture in umetnostno zgodovino, nato pa se je ukv...

Razvedrilo / torek, 4. marec 2014 / 14:14

Jubilejni Eurosank

Na Pokljuki se je odvijal jubilejni, deseti Eurosank. Pravijo, da gre za najbolj atraktiven slalom v zgodovini slovenstva. Pa tudi najbolj smešen.

Slovenija / torek, 4. marec 2014 / 14:12

Jutri začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja.