Festival bodo s koncertom srednjeveških balad in inštrumentalne glasbe s Švedskega, iz Estonije in Ukrajine, odprle članice vokalnega ansambla Ulv, ki prihajajo iz treh držav, Danske, Švedske in Norveške. / Foto: arhiv Festival Radovljica

Za 2500 let glasbe

Sredi avgusta bo v Radovljici potekal že 31. Festival Radovljica. Letošnji program obsega več kot poltretje tisočletje glasbene zgodovine.

Po lanski jubilejni trideseti izvedbi je mesec in pol pred prvim koncertom že vse pripravljeno za novo izdajo Festivala Radovljica, ki bo letos poleti potekal med 10. in 26. avgustom na tradicionalnih lokacijah v Radovljiški graščini v Radovljici, en koncert pa bo v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem. Festival bo kljub recesiji tudi letos ponudil deset mednarodnih koncertov, organizator pa je pripravil tudi delavnico za pevce. Poleg slovenskih izvajalcev bodo nastopili še glasbeniki iz Avstralije, Brazilije, Velike Britanije, Nemčije, Švice, Španije, Islandije, Švedske, Danske, Norveške, Italije, Japonske, ZDA.

»V občini spoštujemo tradicijo festivala in kakovostno delo dolgoletne predsednice Marije Kolar ter umetniškega vodje Domna Marinčiča, ki je svojo nalogo tudi letos opravil vrhunsko,« je v uvodoma na četrtkovi novinarski konferenci povedal radovljiški župan Ciril Globočnik. Spored festivala bo namreč letos še bolj raznolik kot v minulih letih, obsegal pa bo več kot poltretje tisočletje glasbene zgodovine, od rekonstrukcij starogrške glasbe iz 6. stoletja pr. n. š. do nove glasbe. »Slišati bo mogoče glasbo na poezijo antičnih pesnikov Sapfo in Anakreona, srednjeveške švedske balade, glasbo z dvora Henrika VIII., madrigale Carla Gesualda ob 400. obletnici skladateljeve smrti, pesmi Johna Dowlanda ob 450. obletnici njegovega rojstva, virtuozne diminucije in plese z začetka 17. stoletja, virtuozno čembalsko glasbo iz Španije in Portugalske, zgodnjeromantično glasbo na zgodovinskih pihalih, glasbo zgodnjega 20. stoletja za godalni kvartet s klarinetom in glasbo Dušana Bogdanovića za kitarski duo na podlagi renesančnih ricercarov,« je festival najprej v nekaj besedah predstavil Domen Marinčič.

Festival se bo kot v prejšnjih letih začel 4. avgusta s turistično-kulturnim projektom Venerina pot, ko bodo na Linhartovem trgu pripravili srednjeveško tržnico starih slovenskih obrti, lokostrelski turnir in razne ulične predstave. Teden kasneje, 10. avgusta, bo festival odprle tri pevke skandinavskega ansambla Ulv s srednjeveškimi baladami. Sledil bo edini koncert izven Radovljice, v Velesovem bo z glasbo iz 16. in 17. stoletja nastopila bosta ameriški cinkist Doron Doron David Sherwin in orglavka in čembalistka Haru Kitamika z Japonskega. V torek, 13. avgusta, bosta z glasbo M. Regerja in H. Marteauja nastopila mladi klarinetist Blaž Šparovec in mednarodni Quartet Inegal, v katerem sodeluje tudi slovenska violončelistka Nika Brnič. Naslednji dan bosta ameriški kitarist srbskega rodu Dušan Bogdanović in njegov nekdanji študent Bor Zuljan premierno izvedla novi spored improvizacij in Bogdanovićevih izvirnih skladb na podlagi renesančnih ricercarov. Po dolgem času bo na festivalu spet slišati čembalski recital in sicer brazilskega čembalista Nicolaua de Figueireda.

Začetek druge polovice festivala bo 18. avgusta z ansamblom Melpomen zaznamoval koncert starogrške glasbe na poezijo iz 5. in 6. stoletja pred našim štetjem, sledil bo koncert vokalne glasbe z italijanskim ansamblom La Compagnia del Madrigale, 20. avgusta, bosta s pesmimi in glasbo za lutnjo Johna Dowlanda nastopila slovita angleška sopranistka Emma Kirkby (vodila bo tudi delavnice za pevce) in lutnjist Jakob Lindberg. Mengal Quartet, ki ga vodi avstralski fagotist Lyndon Watts bo na ustreznih zgodovinskih pihalih izvajal glasbo Gioacchina Rossinija in manj znanih francoskih mojstrov z začetka 19. stoletja, na sklepnem koncertu festivala pa bo nastopil ansambel Capella de la Torre, ki bo predstavil glasbo z dvora angleškega kralja Henrika VIII., ki je tudi sam igral razne inštrumente, plesal in komponiral.

Kot je povedala duša in srce festivala Marija Kolar, je letošnji festivalski proračun okrog 60 tisoč evrov. »Občina Radovljica je, potem ko je ministrstvo za kulturo v zadnjih letih močno zmanjšalo prispevek na 16 tisoč evrov, daleč največji podpornik, pomagamo pa si še z nekaj manjšimi donatorji in predvsem pridnimi sodelavci, ki živimo s festivalom. Večina denarja gre namreč za kvalitetne izvajalce in njihov prihod in nastanitev v Radovljici,« je povedala Kolarjeva in dodala, da je pomembno, da festival ostaja v enakem obsegu kot doslej, namreč z desetimi koncerti. Nekoliko več kot lani je nastopajočih. Ob tem je dodala da bodo na festivalu tudi posvetili spomin na letos preminulega nekdanjega župana Vladimirja Černeta, čigar zasluga je, da je festival v Radovljici tudi ostal.

Vstopnice za koncerte, ki so ostale na ravni lanskih cen, bodo do konca julija na voljo z dodatnim 10-odstotnim popustom, tudi letos bo na koncerte vozil avtobus iz Ljubljane in Kranja. Letos pa bodo uredili tudi novo parkirišče pred vstopom v staro mestno jedro, na katerega bodo postavili tudi šest različnih svetilk domačih kovaških mojstrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 15. julij 2021 / 09:15

Nesreč veliko tudi na cestah

Gorenjski policisti so od petka do nedelje prejeli kar štiriindvajset obvestil o prometnih nesrečah, od tega jih je bilo pet s telesnimi poškodbami.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 2. julij 2013 / 07:00

Za 2500 let glasbe

Sredi avgusta bo v Radovljici potekal že 31. Festival Radovljica. Letošnji program obsega več kot poltretje tisočletje glasbene zgodovine.

Vodice / torek, 2. julij 2013 / 15:18

Znana rešitev za središče Vodic

V Vodicah so z zaključkom javnega natečaja za ureditev središča še korak bližje k težko pričakovanim novim prostorom za številne javne službe, a občino čaka še veliko dela. Najprej bo treba zagotoviti...

Zanimivosti / torek, 2. julij 2013 / 15:01

Dan pohodništva na Krvavcu

Na Krvavcu je bilo pred kratkim prvo vseslovensko srečanje pohodnikov.

Slovenija / torek, 2. julij 2013 / 14:43

Na Hrvaško zdaj hitreje

Včeraj je naša južna soseda Hrvaška postala osemindvajseta članica EU, tudi v Sloveniji pa se mnogi sprašujemo, kaj bo to prineslo novega v vsakodnevnih stikih s sosedi. To smo tokrat povprašali tudi...

Kronika / torek, 2. julij 2013 / 14:25

Jadralni padalec strmoglavil

Vogel - V kotanji Storeča pri Voglu je v nedeljo strmoglavil jadralni padalec, ki se mu je med letom zaprlo padalo. Posredovali so gorski reševalci iz Bohinja in dežurna ekipa Gorske rešev...