Gregor Stojan in Alma Rekić

Razstavljena blejska kremna rezina

Vrnila se je na Bled. Tokrat nastopa v vlogi vodje kuhinje. Govorimo o nasmejani in vidno zadovoljni Almi Rekić. Širša javnost je zanjo slišala, ko so jo predstavili kot sodnico domačega MasterChefa.

Najdemo jo v restavraciji pe­n­ziona Berc na Bledu, ki je zadnja leta znan tudi po dobri hrani. Miha Berc je že tretja generacija, ki se v hiši ukvarja s turizmom; restavracijo, ki je odprtega tipa, imajo dobrih pet let. Alma se sicer s tovrstno kuhinjo ne srečuje prvič, čeprav jo večina bolj pozna kot slaščičarko.

Spomnimo se kuhinje blejskega Parka še izpred let. Vse je vrvelo, ravno se je pripravljala ogromna količina kreme za priljubljeno blejsko kremno rezino, Alma Rekić pa se je odpravljala z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije na eno izmed tekmovanj v tujini. V kotu se je ukvarjala še z zadnjimi detajli svoje čokoladne skulpture. Od takrat je minilo precej časa. Pravi sicer, da je slaščičarstvo njena strast, ki jo sprošča, ji je pa tudi kuhinja blizu. Pred tremi leti je osvojila tudi naziv slovenske femme fatale, usodne ženske, nedolgo nazaj se je spogledovala celo s politiko. Širša javnost pa je zanjo slišala, ko se je leta 2015 pojavila v vlogi stroge sodnice v priljubljenem televizijskem kuharskem šovu MasterChef Slovenija. Ostala je tri sezone, potem pa televizijsko sodniško kuhalnico spet zamenjala za resnično.

V Bercu je prevzela vajeti kuhinje marca letos. Sestavila je nov jedilni list, kakšno jed pustila, kakšno zamenjala, nekatere zasnovala malce drugače, jih posodobila. »V bistvu poudarjamo lokalno, a stremimo k moderni izvedbi,« pravi. Njen namestnik je Gregor Stojan, ki pa ni nov v omenjeni kuhinji.

Če za trenutek na glas razmišljamo o tistem, kar večina največkrat šepeta: za Berčevo restavracijo se je vedno govorilo, da je hrana dobra, cene niso najnižje, gostov pa jim ni nikoli manjkalo. Tudi tokrat je bilo tako. Terasa je bila zapolnjena do zadnjega kotička, res pa je tudi, da je čas takšen, da smo slišali večinoma angleščino.

Pokusili smo degustacijski meni, pri katerem nam je k hrani oziroma štirim hodom suvereno izbral vina vodja restavracije Asmir Jusufagić. Pri hladni predjedi smo na krožnik dobili zanimivo postreženo domačo postrv – na tri načine. Okusna je bila bakalica oziroma jagnječji ragu, seveda v spremstvu idrijskih žlikrofov. Za glavno jed je bil hrbet divjega prašiča, zavitega v slanino, z dodano zelenjavo in izjemno okusnim ajdovim krapom, polnjenim s skuto, suho hruško in še kakšno zanimivo sestavino; posuli pa so ga z ajdovo pokovko. Pravzaprav bi bili zadovoljni že samo s krapom kot samostojno jedjo, čisto primeren bi bil tudi kot sladica. In ta je resnično presenetila. Jusufagić nam je napol v šali, napol zares, razložil, da sedaj na mizo prihaja »blumenthal kremšnita«. Kdor pozna kuhinjo znanega Hestona Blumenthala in je spremljal njegove oddaje na programu 24Kitchen, ve, da Blumenthal rad raziskuje, poskuša nemogoče, razstavlja jedi in njihove sestavine, išče podrobnosti znotraj podrobnosti in poskuša z okusi ljudem pričarati posebna doživetja. Čeprav je šlo tudi tu za posebnost, in sicer na glavo obrnjeno kremno rezino, so se sveža kefirjeva in vaniljeva krema, rabarbara, sadje, sladkorna krona, čokoladni piškotek in drobljenec lepo ujemali v okusih. Berčeva kremna rezina je dosegla svoj namen: padla je v oči in tudi brbončice se niso pritoževale.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Policisti za en dan

Voznike je v četrtek dopoldne pred starim hotelom Špik v Martuljku ustavljala posebna četica policistov.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 16. junij 2019 / 18:26

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor

Rodbina Wurzbach, ki je imela v prejšnjem stoletju v lasti grad Dvor v Preddvoru, je za ta kraj še posebno pomembna, saj je dr. Artur von Wurzbach leta 1921 tam ustanovil penzion Grintavec in velja za...

Gospodarstvo / nedelja, 16. junij 2019 / 18:25

Oranje in brananje na star način

Planina pod Golico – Na Markelnovi kmetiji v Planini pod Golico poskušajo ohranjati tradicionalni način dela z vprežno živino, zato so tudi letos veliko poljedelskih aktivnosti opravili s konji. Po...

Šport / nedelja, 16. junij 2019 / 18:23

Jubilej badmintonskega kluba

Badminton klub Medvode letos praznuje dvajseto obletnico formalne ustanovitve. V počastitev jubileja so v Športni dvorani Medvode pripravili proslavo, na kateri so predstavili zgodovino in uspehe klub...

Šport / nedelja, 16. junij 2019 / 18:23

Sodelovanje pri pripravi svetovnih prvenstev

Ljubljana – Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar sta minulo sredo v prostorih Smučarske zveze Slovenije podpisala Namer...

Kronika / nedelja, 16. junij 2019 / 18:22

Po treh dneh iz stene rešili nemškega ovčarja

Kamnik – Gorski reševalci običajno pomagajo ljudem, ki v gorah zaidejo v težave, občasno pa jih v gorskem svetu čakajo tudi drugačne naloge. Eno takih so imeli tudi kamniški gorski reševalci, ki so...