Po koncu predavanja je sledila še degustacija ukrajinskih jedi.

Ukrajinska kulinarika

Medvode – Boršč, kotlet po kijevsko, piroški, vareniki, salo ... To so le nekatere ukrajinske jedi, ki so znane po vsem svetu. O ukrajinski kulinariki je v torek tekla beseda v Knjižnici Medvode. Predstavila sta jo Inna Demchenko Fröhlich, Ukrajinka, ki z družino zadnja leta živi v Medvodah in je tudi članica Kulturnega društva Ljubljana Kyiv, ter Jurij Atamanjuk, novinar iz Lvova v Ukrajini. Predavanje, na katerem so obiskovalci izvedeli tudi marsikaj zanimivega iz ukrajinske zgodovine – ne le kulinarične, je bilo v sklopu Dnevov ukrajinske kulture. »Ukrajinci smo znani tudi po dobri kulinariki. Pri nas se dobro je. Najbolj znana jed pa je zagotovo boršč,« pravi Inna, ki v Sloveniji živi že več kot devet let in prek društva skrbi tudi za promocijo ukrajinske kulture. Po predavanju so bile nekatere najbolj znane ukrajinske jedi na voljo tudi za degustacijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 6. maj 2021 / 08:57

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

Ljubljana – Od danes do sobote, 8. maja 2021, bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti na daljavo pot...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 6. junij 2019 / 22:50

Trikratni zmagovalec

V nedeljo je v Besnici potekalo 28. Gorenjsko prvenstvo harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko in 11. Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za pokal Kranja. Izbrali so še zmagovalca občinstva,...

Nasveti / četrtek, 6. junij 2019 / 22:45

Testenine z govejimi rezinami po azijsko

Testenine in govedina še zdaleč niso dolgočasne. Z dodatkom sojine omake in primernim postopkom priprave lahko naredimo okusno in zdravo jed.

Razvedrilo / četrtek, 6. junij 2019 / 22:39

Drevo splošnega znanja

Ob šestdeseti obletnici mature so se nekdanji dijaki Gimnazije Kranj sprehodili po prostorih, kjer so nekoč tudi sami sedeli v šolskih klopeh, pridobivali znanje – in ne nazadnje tudi kakšno ušpičili.

Mularija / četrtek, 6. junij 2019 / 22:28

Noč preživeli v šoli

Za učence od prvega do petega razreda podružnične šole Kokrica OŠ Franceta Prešerna Kranj so sredi maja pripravili zabavno prenočevanje v šoli.

Rekreacija / četrtek, 6. junij 2019 / 22:24

Medvode tri dni v gibanju

Najštevilnejša udeležba je bila na mini olimpijadi, na kateri je sodelovalo kar 735 otrok, vrhunec pa je bil nočni tek s skoraj tristo udeleženci.