Kako izpod kamniških Alp prodreti čez »planke«, so s svojimi podjetniškimi zgodbami predstavili tudi Janez Skok, Tomaž Lah in Stojan Hergouth. / Foto: Gorazd Kavčič

Podjetn(išk)e zgodbe

Občina Kamnik se na lestvici kakovosti bivanja med slovenskimi občinami nahaja na enajstem mestu. Zakaj se tu tako lepo živi, zakaj na pogorišču nekdanje bogate industrije raste tako veliko uspešnih podjetij in kje so še priložnosti, so se podjetniki pogovarjali na Kamniškem forumu.

Kamnik – Kamniški forum je že drugič v zadnjih treh letih organiziral Časnik Finance v sodelovanju z Občino Kamnik in Podjetniškim klubom Kamnik.

»Kamnik je bil nekdaj industrijsko mesto, kjer je delovalo kar nekaj močnih tovarn, ki so zaposlovale večino naših občanov. Tekom tranzicije je nekaj teh podjetij obstalo in se razvijajo naprej, nekatera podjetja pa so žal propadla. Na njih pogorišču so se razvila nova, mlada podjetja, ki inovativno in uspešno delujejo na področju naše občine,« je zbrane v Domu kulture Kamnik v uvodu pozdravil župan Matej Slapar in poudaril pomen turizma, ki mu v občini namenjajo še posebej vidno mesto. Med močnimi podjetji jih je v Kamniku še posebej veliko s področja živilsko-predelovalne industrije, zato se je pogovor v nadaljevanju odvijal skupaj s Stojanom Hergouthom, direktorjem Jate Emone, in Tomažem Lahom, direktorjem Nektarja Nature, a iz slišanega je bilo očitno, da so razlogi za to močno panogo v Kamniku povsem naključni. Kot je povedal Hergouth, so Jato Emono na Duplici pred leti postavili zaradi političnega dekreta. Prestolnico je bilo treba oskrbeti z zadostno količino jajc, a hkrati to dejavnost postaviti dovolj na obrobje. Jata Emona se je iz kurnice z leti razvila v enega večjih konglomeratov pri nas, saj so zdaj lastniško povezani s Pivko, Delamarisom in Krasom. Nektar Naturo pa so leta 1992 začeli razvijati štirje nadobudni mladi podjetniki, ki so izkoristili ugodne čase in do podrobnosti razvili svoje ideje. Družba ima danes že šestnajst hčerinskih firm po vsem svetu. V živilsko-predelovalno industrijo sodijo tudi znane kamniške mikropivovarne, med njimi tudi Maister Brewery. Njen lastnik Janez Skok je poslušalcem predstavil težave z zagonskim kapitalom, vztrajnost in ugoden trg za domače pivovarje, ki pa je zdaj že prenasičen. Prav prilagajanje vse bolj zahtevnim okusom potrošnikov je vedno večji izziv vseh treh omenjenih podjetnikov – v Jati Emoni skušajo odgovarjati vedno bolj glasnim vegetarijancem, v Nektar Naturi pa budno sledijo zahtevam po davku na sladke pijače. »Ne nasprotujemo ozaveščanju o zdravem načinu prehranjevanja. Temu lahko sledimo,« je bil jasen Lah.

Poleg že uveljavljenih podjetij je na Kamniškem cela vrsta posameznikov in majhnih »start-upov«. Zbranim na Kamniškem forumu so se kot podjetniki predstavili še v Kamniku živeči Američan Noah Charney, ki se preživlja s pisanjem knjig in člankov, Rok Colarič, direktor in idejni vodja izdelka Sleepy Bottle, Rok Virag, lastnik podjetja Pravljica na Veliki planini, mlada kamniška podjetnika direktor podjetja Vallis MG in spletne trgovine moje-lece.si Miha Dolinšek in direktor podjetja AdStar Matic Zorman pa sta predstavila svoji zgodbi o spletni (r)evoluciji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 19. december 2012 / 07:00

O prispevku politično barantali

Na izredni seji občinskega sveta v Tržiču so sprejeli enotno, 60-odstotno olajšavo pri plačilu komunalnega prispevka za priključitev obstoječih stavb na kanalizacijo in še nekaj dodatnih ugodnosti.

Objavljeno na isti dan


Domžale / / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.