Kako izpod kamniških Alp prodreti čez »planke«, so s svojimi podjetniškimi zgodbami predstavili tudi Janez Skok, Tomaž Lah in Stojan Hergouth. / Foto: Gorazd Kavčič

Podjetn(išk)e zgodbe

Občina Kamnik se na lestvici kakovosti bivanja med slovenskimi občinami nahaja na enajstem mestu. Zakaj se tu tako lepo živi, zakaj na pogorišču nekdanje bogate industrije raste tako veliko uspešnih podjetij in kje so še priložnosti, so se podjetniki pogovarjali na Kamniškem forumu.

Kamnik – Kamniški forum je že drugič v zadnjih treh letih organiziral Časnik Finance v sodelovanju z Občino Kamnik in Podjetniškim klubom Kamnik.

»Kamnik je bil nekdaj industrijsko mesto, kjer je delovalo kar nekaj močnih tovarn, ki so zaposlovale večino naših občanov. Tekom tranzicije je nekaj teh podjetij obstalo in se razvijajo naprej, nekatera podjetja pa so žal propadla. Na njih pogorišču so se razvila nova, mlada podjetja, ki inovativno in uspešno delujejo na področju naše občine,« je zbrane v Domu kulture Kamnik v uvodu pozdravil župan Matej Slapar in poudaril pomen turizma, ki mu v občini namenjajo še posebej vidno mesto. Med močnimi podjetji jih je v Kamniku še posebej veliko s področja živilsko-predelovalne industrije, zato se je pogovor v nadaljevanju odvijal skupaj s Stojanom Hergouthom, direktorjem Jate Emone, in Tomažem Lahom, direktorjem Nektarja Nature, a iz slišanega je bilo očitno, da so razlogi za to močno panogo v Kamniku povsem naključni. Kot je povedal Hergouth, so Jato Emono na Duplici pred leti postavili zaradi političnega dekreta. Prestolnico je bilo treba oskrbeti z zadostno količino jajc, a hkrati to dejavnost postaviti dovolj na obrobje. Jata Emona se je iz kurnice z leti razvila v enega večjih konglomeratov pri nas, saj so zdaj lastniško povezani s Pivko, Delamarisom in Krasom. Nektar Naturo pa so leta 1992 začeli razvijati štirje nadobudni mladi podjetniki, ki so izkoristili ugodne čase in do podrobnosti razvili svoje ideje. Družba ima danes že šestnajst hčerinskih firm po vsem svetu. V živilsko-predelovalno industrijo sodijo tudi znane kamniške mikropivovarne, med njimi tudi Maister Brewery. Njen lastnik Janez Skok je poslušalcem predstavil težave z zagonskim kapitalom, vztrajnost in ugoden trg za domače pivovarje, ki pa je zdaj že prenasičen. Prav prilagajanje vse bolj zahtevnim okusom potrošnikov je vedno večji izziv vseh treh omenjenih podjetnikov – v Jati Emoni skušajo odgovarjati vedno bolj glasnim vegetarijancem, v Nektar Naturi pa budno sledijo zahtevam po davku na sladke pijače. »Ne nasprotujemo ozaveščanju o zdravem načinu prehranjevanja. Temu lahko sledimo,« je bil jasen Lah.

Poleg že uveljavljenih podjetij je na Kamniškem cela vrsta posameznikov in majhnih »start-upov«. Zbranim na Kamniškem forumu so se kot podjetniki predstavili še v Kamniku živeči Američan Noah Charney, ki se preživlja s pisanjem knjig in člankov, Rok Colarič, direktor in idejni vodja izdelka Sleepy Bottle, Rok Virag, lastnik podjetja Pravljica na Veliki planini, mlada kamniška podjetnika direktor podjetja Vallis MG in spletne trgovine moje-lece.si Miha Dolinšek in direktor podjetja AdStar Matic Zorman pa sta predstavila svoji zgodbi o spletni (r)evoluciji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Večina žita za krmo živine

"Na Gorenjskem se povečuje delež žita v kolobarju. Na kmetijah ga večinoma porabijo za krmo živine," pravi Marija Kalan iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 5. marec 2014 / 00:18

Ministrstvo ugodilo pritožbi zakoncev Šavli

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je kot drugostopenjski organ ugodilo pritožbi zakoncev Šavli iz Škofje Loke in tako sklenilo, da se mora njunih sedem mladoletnih otrok,...

Zanimivosti / torek, 4. marec 2014 / 15:28

Ocvirki. Zakaj pa ne?

Znana prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je predavala na temo Ravnovesje na krožniku in v telesu. »Bolj ko na krožniku zmešamo različno hrano, bolj smo v ravnovesju,« je prepričana. Za ločevaln...

Kultura / torek, 4. marec 2014 / 14:15

Zapeljivost svetlobe v temi

Do 19. marca je v Sokolskem domu v Škofji Loki na ogled razstava Vaje v zapeljevanju fotografa Sunčana Stonea, ki je študiral sociologijo kulture in umetnostno zgodovino, nato pa se je ukv...

Razvedrilo / torek, 4. marec 2014 / 14:14

Jubilejni Eurosank

Na Pokljuki se je odvijal jubilejni, deseti Eurosank. Pravijo, da gre za najbolj atraktiven slalom v zgodovini slovenstva. Pa tudi najbolj smešen.

Slovenija / torek, 4. marec 2014 / 14:12

Jutri začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja.