Učenje za življenje

Te dni v Sloveniji poteka teden vseživljenjskega učenja. Tudi na Gorenjskem se vrstijo različne prireditve, ki spodbujajo učenje in druženje, skupaj jih bo do konca junija kar okoli sto osemdeset. Teden se je namreč z začetnih nekaj dni pred 24 leti razširil na skoraj dva meseca, prireditve pa potekajo pod geslom Slovenija, učeča se dežela.

Različne okrogle mize, delavnice, predavanja, svetovanja in še kaj na Gorenjskem povezuje Ljudska univerza Kranj, ki prav letos praznuje šestdeset let delovanja. Preveč bi bilo naštevati, kaj vse ima v programu izobraževanja ljudska univerza, dejstvo pa je, da je dva meseca dolg teden vseživljenjskega učenja namenjen tudi temu, da nas spomni, kako pomembno je, da nikoli ne pozabimo na učenje.

Učiti se začnemo praktično ob rojstvu, veliko vlogo ima zlasti učenje v šolah, od osnovnih do univerz. Tudi ko se usposobimo za poklic, se večinoma zavedamo, da učenja še zdaleč ni konec, saj se svet spreminja hitreje, kot marsikdaj lahko dojemamo.

In če so spremembe edina stalnica, potem je življenje pravzaprav eno samo učenje. Tako sem pred kratkim z odobravanjem prisluhnila znanki, ki mi je, potem ko je že nekaj časa upokojena, povedala, da se uči dveh novih tujih jezikov. Ne zato, ker bi to znanje potrebovala, ampak zato, ker vsakič, ko se nauči novo besedo in si jo tudi zapomni, pri tem resnično uživa.

Ob tem sem se spomnila besed ene od letošnjih nagrajenk ob tednu vseživljenjskega učenja Mirjane Debeljak, ki se zadnja leta veliko ukvarja s poučevanjem. Tudi s poučevanjem tako imenovanih ranljivih skupin, tistih, ki jih je življenje prikrajšalo za vid ali kaj drugega. S kakšno ljubeznijo jih uči, s kakšno ljubeznijo uživa v poučevanju in kako na koncu najbolj uživa sama, saj je ugotovila, da se ob učenju drugih vsaj toliko nauči tudi sama.

»Več ko se učimo, bolj ugotavljamo, kako malo znamo,« med drugim razmišlja Debeljakova in tisti, ki si življenja tudi po končani formalni izobrazbi ne predstavljamo brez učenja, smo prepričani, kako prav ima. Vseživljenjsko učenje namreč še malo ne pomeni, da se učimo zgolj novih jezikov, morda izpolnjujemo v kuharskih spretnostih ali spoznavanju novih računalniških veščin. Pomeni predvsem, da postajamo močnejši, morda samozavestnejši in ne nazadnje tudi bolj srečni. Ker ne le otrokom, temveč tudi odraslim nova znanja vedno znova prinašajo veliko zadovoljstvo.

Zato je učenje tudi vseživljenjski navdih. Ne le ob tednu vseživljenjskega učenja, ki nas vsako leto znova spomni, da se učimo tako rekoč do smrti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 23. julij 2017 / 23:10

Lepa dekleta

World top model Slovenije (WTMS) 2016 in lastnica licence WTMS 2017 Diana Čonč in Kaly Kolonič sta v Ljubljani predstavili finalistke za World top model Slovenije 2017. Gre za projekt, namenjen modi,...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Dom v Voklem že gradijo

V Voklem že gradijo novi športno-kulturni dom. Občina Šenčur bo zanj odštela okoli 800 tisoč evrov.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Tudi učiteljice znajo peti

Marca je bila na vrsti že enajsta občinska pevska revija odraslih pevskih zborov in vokalnih skupin.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Hotemažani na Štefanji gori

Na kulturni praznik smo organizirali prvi družinski pohod Hotemažanov na Štefanjo goro z željo, da bi ta pohod postal tradicionalen.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Letos že tri razstave

V obdobju od januarja pa do danes so se v Muzeju Občine Šenčur zvrstile že tri razstave.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Otroci so naše največje bogastvo

Maja bomo slovesno počastili desetletnico odprtja vrtca v Šenčurju. Priprave na izgradnjo prizidka že potekajo.