
Salame in klobase
Ob domačiji Ivana Tavčarja na Visokem pri Poljanah je letos že petič potekala Salamijada, edina na gorenjskem območju. Izbirali so najboljšo domačo salamo, letos prvič pa še najboljšo suho klobaso.
Salamijada v organizaciji Društva ljubiteljev salam Poljanske doline je dogodek, namenjen ocenjevanju in okušanju salam in klobas, narejenih na področju Poljanske doline in okoliških področij, ki še nimajo svojega društva, vključenega v Zvezo salamarjev Slovenije. Letos so v oceno prejeli kar 41 vzorcev salam, tokrat pa so prvič ocenjevali še domače suhe salame – prejeli so kar 16 vzorcev. »Za domačo salamo velja tista, ki ima največji delež svinjine, dovoljen je tudi določen odstotek govejega mesa, a mora biti manjši od dvajset odstotkov,« je pojasnil predsednik društva in soorganizator Salamijade Tomaž Žežko in dodal: »Salama je živa stvar, ki je odvisna predvsem od klime, saj mali proizvajalci nimamo zorilnic. Na leto tako izdelamo le nekje od petdeset do sto salam.«
Vzorce salam in klobas je šestčlanska strokovna komisija nekaj dni pred osrednjim dogodkom ocenila in izbrala najboljše tri v vsaki kategoriji ter štiri izdelovalce salam, ki so se uvrstili na Vseslovensko salamijado. Potekala bo 11. maja v Šmarjeti. Vzorce so ocenjevali po štirih kriterijih: zunanji videz, vonj, prerez in okus. »Salama mora imeti volj po dimu in mesu, ne sme greniti in kisliti. Sicer pa je salama loterija, saj ne veš, kakšna je, dokler je ne prerežeš, zato se mi zdi, da so najpomembnejše izkušnje. Vsak izdelovalec ima svoj recept in vsaka salama je dobra, če je narejena doma in z ljubeznijo,« je pojasnila članica strokovne žirije Maja Eniko. Najboljšo suho klobaso je po njihovem mnenju izdelal Tomaž Poljanšek, na drugo mesto se je uvrstil Ciril Gantar, na tretje pa Jaka Šubic. Med izdelovalci salam se je najbolje odrezal Ciril Gantar, sledil mu je Lado Jesenko, na tretjem mestu pa Martin Križnar. Poleg teh treh se je na Vseslovensko salamijado uvrstil še Tomaž Žežko.
Svojo oceno so na dogodku podali tudi obiskovalci, ki so po degustaciji oddali glas za najboljšo domačo mesnino. Najbolj so jih navdušili Jure Jesenko, Jani Šubic in Branka Tušar. Poleg okušanja salam in klobas je dogodek popestril spremljevalni program: ugibanje teže salame velikanke, ki je merila sto dvajset centimetrov, tržni dan s stojnicami z domačimi izdelki okoliških kmetij, predstavitev in prikaz izdelave domačega piva ter nastop mladih ansamblov.