Kranjčanka Kaja Sekne je svoj koktajl povezala z Botticellijevim Rojstvom Venere. / Foto: Tina Dokl

Koktajle navdihnile slike

Na 14. evropskem študentskem barmanskem tekmovanju G&T Cup Bled so tekmovalci pokazali veliko izvirnosti in kreativnosti, saj so svoje koktajle morali povezati z umetninami znanih slikarjev. Najbolj se je izkazal Kamničan Luka Strajn.

Na Šobcu, ki je gostil tekmova­lni del letošnjega, že 14. evropskega študentskega barmanskega tekmovanja G&T Cup Bled, se je minulo sredo zbralo 25 tekmovalcev in tekmovalk iz osmih držav. Poleg deveterice, ki je zastopala Slovenijo, so nastopili še mladi barmani iz Avstrije, Hrvaške, Črne gore, Češke, Slovaške, Latvije in Nizozemske. Tekmovanje, ki ga prirejajo študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, udeležencem postreže z zanimivim izzivom. Letošnja tematika je bila Koktajl in umetnost, zato so se srečali z umetninami znanih slikarjev, kot so Dali, Picasso, Da Vinci ... Vsak tekmovalec je moral pripraviti inovativen koktajl, povezan z umetnino, ki mu je bila dodeljena ob prijavi, avtorjem in časom nastanka. Pri snovanju koktajlov s pridihom umetnosti so skušali pokazati čim več izvirnosti in kreativnosti. Njihove kreacije so ocenjevale različne strokovne žirije, ki so se osredotočale na strokovno delo in okus, videz ter aromo, poleg tega pa so žiranti ocenjevali še nastop, predstavitev in avtentičnost zgodbe ter jezik, saj je predstavitev potekala v angleščini. Med njimi je bila celo umetnostna zgodovinarka, ki je ocenjevala ujemanje koktajla in umetnine. Vsa tri prva mesta so osvojili študenti Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana Luka Strajn, Marko Bizjak in Gal Mavretič.

»Na tem tekmovanju moraš poleg smisla za mešanje pijač imeti tudi domišljijo,« je povedal zmagovalec Luka Strajn iz Kamnika, ki je navdih za koktajl poiskal v sliki Splav meduze, ki jo je ustvaril francoski slikar Théodore Géricault. Na tekmovanje se je pripravljal dobra dva meseca. »Koktajl sem poimenoval Argus, po ladji, ki je rešila deset preživelih na splavu. Glede na to, da ima slika bolj temačno ozadje in kaže prizor na morju, sem za osnovni sestavini izbral viski in rum. Piko na i je zagotovo dodal sirup iz flambiranih pomaranč, ki sem ga pripravil sam,« je prepričan Luka. Tudi okrasitev je bila povezana z morjem, saj so jo sestavljali sol, naravna spužva, zataknjena znotraj lupine morskega ježka, in ostriga. Na barmanskih tekmovanjih je osvojil že več nagrad, njegova poklicna pot pa bo, kot pravi, zagotovo povezana z mešanjem pijač.

Tekmovala sta še dva Gorenjca, oba študenta blejske višje šole za gostinstvo, velnes in turizem. Kajo Sekne z Jame pri Kranju je navdihnilo Rojstvo Venere italijanskega umetnika Sandra Botticellija. »Lahko bi bilo boljše, a sem pokazala tisto, kar sem hotela,« je povedala po nastopu. V koktajl je vključila italijansko penino, z zeleno barvo limete se je približala svežini jutra. Postregla ga je na slikarski paleti, okrasitev pa dopolnila s školjko, ki je upodobljena tudi na Botticellijevi sliki ... »Tudi sama zelo rada slikam in mi ni bilo težko povezati svežine koktajla z umetnostjo,« je dodala.

Nejc Pančur iz Gorij pa je svoj koktajl povezal s Krikom norveškega ekspresionista Edvarda Muncha. »Najprej zakriči že sama rdeča barva koktajla, potem pa svoje doda še vse ostalo,« je razložil Pančur. Povezovati slikarska dela z mešanjem koktajlov ni enostavno, a mu je tovrstno tekmovanje zelo všeč. »Na klasičnih tekmovanjih po navadi ocenjujejo tehniko priprave, okus, aromo, tu pa je treba dodati še zgodbo. Treba je razmišljati na drugačen način, da sestaviš unikaten izdelek,« je povedal.

»Barman ni samo poklic tistega, ki gostom v baru meša pijače. Je nekaj več. Vsak odličen barman ponuja tudi edinstveno zgodbo in doživetja,« je ob tekmovanju mladih barmanov poudaril direktor blejske višje strokovne šole Peter Mihelčič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 8. april 2014 / 11:33

Trideset let Društva diabetikov Kamnik

Kamnik – Društvo diabetikov Kamnik je bilo ustanovljeno 18. junija 1984, svojo tridesetletnico delovanja pa so s slavnostnim dogodkom v Domu kulture Kamnik praznovali že ob koncu marca. Društvo dan...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 25. oktober 2017 / 12:50

Mladim približati poklice

Gorenjsko gospodarstvo se vedno bolj krepi, povečujeta se izvoz in uvoz, a vse skrbi pomanjkanje ustrezno usposobljenega strokovnega kadra, ki ga med iskalci zaposlitve skorajda ni več.

Radovljica / sreda, 25. oktober 2017 / 12:18

Najprej krožišče, nato pločnik

Direkcija za infrastrukturo že vso jesen ureja doslej začasno krožišče med Radovljico in Lescami. Gradbena dela bodo končana do konca meseca. V nadaljevanju bo Občina Radovljica zgradila še pločnik do...

Kronika / sreda, 25. oktober 2017 / 12:16

Planinska koča pogorela do tal

V petek zvečer je zaradi neprevidnosti treh planincev požar v celoti uničil Kocbekov dom na Korošici. Na pomoč so priskočili tudi kamniški gasilci in gorski reševalci, a zaradi pomanjkanja vode doma,...

Razvedrilo / sreda, 25. oktober 2017 / 12:14

Predstavili poročne trende

Na Brdu je potekal Slovenski poročni sejem.

Rekreacija / sreda, 25. oktober 2017 / 12:13

Prehrana po TKM (VII. del)

Energijsko hrano glede ne njeno temperaturo delimo v pet skupin: vročo, toplo, nevtralno, hladno in mrzlo. Za naše telo je najbolj idealno uživanje nevtralne hrane. Nevtralna hrana je prim...