Preprosti piškoti
Preprosto vse sestavine skupaj zmešamo, malo počakamo, na hitro oblikujemo, spečemo ter uživamo v izvrstnih piškotih. Da je res tako, se prepričajmo s pripravo cimetovih ali kokosovih piškotov.
Za pripravo pirinih cimetovih piškotov potrebujemo: 270 g pirine moke, 80 g mletega sladkorja, 70 g masla, 1 jajce, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška, 1 zravnano žličko cimeta, ščep soli, 60 g kisle smetane ali grškega jogurta.
Moko presejemo ter ji primešamo pecilni prašek, sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo maslo, jajce in kislo smetano res vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga postavimo v hladilnik za pol ure. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30 minut.
Nasvet: Za bolj polnovredne piškote del moke (ali v celoti) nadomestimo s pirino polnozrnato moko.
Za pripravo kokosovih keksov potrebujemo: 400 g moke, 100 g kokosove moke, 100 g sladkorja, 250 g margarine ali masla, 2 jajci, ščep soli.
Moko pomešamo s kokosovo moko in sladkorjem. Posolimo in dodamo na kocke narezano maslo, sol in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.