Preprosti piškoti

Preprosto vse sestavine skupaj zmešamo, malo počakamo, na hitro oblikujemo, spečemo ter uživamo v izvrstnih piškotih. Da je res tako, se prepričajmo s pripravo cimetovih ali kokosovih piškotov.

Za pripravo pirinih cimetovih piškotov potrebujemo: 270 g pirine moke, 80 g mletega sladkorja, 70 g masla, 1 jajce, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška, 1 zravnano žličko cimeta, ščep soli, 60 g kisle smetane ali grškega jogurta.

Moko presejemo ter ji primešamo pecilni prašek, sladkor, vanilin sladkor, cimet in sol. Dodamo maslo, jajce in kislo smetano res vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga postavimo v hladilnik za pol ure. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30 minut.

Nasvet: Za bolj polnovredne piškote del moke (ali v celoti) nadomestimo s pirino polnozrnato moko.

Za pripravo kokosovih keksov potrebujemo: 400 g moke, 100 g kokosove moke, 100 g sladkorja, 250 g margarine ali masla, 2 jajci, ščep soli.

Moko pomešamo s kokosovo moko in sladkorjem. Posolimo in dodamo na kocke narezano maslo, sol in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 15. september 2019 / 20:52

V New Yorku študira muzikal

Odletim je bil naslov nedavnega dobrodelnega koncerta v Graščini Duplje, s katerim se je Urša Kavčič iz Podbrezij na najlepši možen način poslovila od domačega občinstva. Že nekaj dni zatem je poletel...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 22. julij 2021 / 16:46

Milo, da bi ga kar pojedel

Gabrijela Jan Sefić in Almir Sefić z Dovjega sta iz ljubezni do naravnih mil in naravne kozmetike leta 2009 začela pisati svojo poslovno pot.

Kamnik / četrtek, 22. julij 2021 / 16:40

Po Veliki planini kar iz doline

Velika planina vsako leto privabi več obiskovalcev. Ti se nanjo podajo z nihalko, peš ali z avtom do Rakovih Ravni, a na Zavodu za turizem in šport Kamnik so stopili v korak s časom in del kulturne de...

Gorenjska / četrtek, 22. julij 2021 / 16:36

S prihodnjim tednom PCT pogoj nujen za udeležbo na dogodkih in shodih, skrajšana veljavnost negativnih testov

Ljubljana – Od ponedeljka bo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je danes določila vlada. Organizatorji dogodkov oz. shodov bodo dolžni preverjat...

Nasveti / četrtek, 22. julij 2021 / 16:06

Sredi moje spalnice

Zgodb, ki jih piše življenje, je vsak dan več, ne manj. Veliko je k temu, da so se začeli odpirati tudi tisti, ki se morda ne bi nikoli, pomagala »koronska karantena«. Življenje med štirimi stenami...

Domžale / četrtek, 22. julij 2021 / 16:05

Prenovljena vstopna točka na Šumberk

Domžale – Občina Domžale je na zahodnem delu hriba med cesto Pod hribom in prostori Kinološkega društva Domžale prenovila vstopno točko, ki vodi proti gozdi učni poti na Šumberk. Ohranili so obstoj...