Soočenje kandidatk in kandidatov za evropske poslance v Kranju / Foto: Gorazd Kavčič

Soočilo se je sedem kandidatov

Na povabilo Društva za razvoj kritične misli Odgovor se je v Kranju soočilo sedem kandidatov za poslance v Evropski parlament.

Pred nedeljskimi volitvami poslancev v Evropski parlament od torka do četrtka, 22. maja, med 9. in 17. uro poteka predčasno glasovanje na sedežih okrajnih volilnih komisij (upravnih enot). Tisti, ki v nedeljo zaradi bolezni ne bodo mogli na volišča, so lahko do srede okrajni volilni komisiji sporočili, da želijo glasovati na svojem domu. Sreda je bila tudi rok za volivce, ki želijo glasovati na voliščih drugih volilnih okrajev, in za invalide, ki želijo voliti na volišču, dostopnem invalidom, ali tam, kjer se glasuje z glasovalno napravo.

Kranj – Društvo Odgovor je soočenje kandidatov pripravilo v okviru pravkar končanega Tedna mladih. Povabilu so se odzvali predstavniki sedmih list, ki se potegujejo za mesto v Evropskem parlamentu: Jelko Kacin (Kacin konkretno), Jana Jenko (DeSUS), Vida Čadonič Špelič (NSi in SLS), Damjan Mandelc (Solidarnost), Boštjan Horvat (Verjamem, lista Igorja Šoltesa), Marjan Sedmak (Pozitivna Slovenija) in Luka Mesec (Združena levica). Predstavili so programe svojih kandidatur in odgovarjali na vprašanja o povezovanju strank in list, pa tudi o razlikah med strankami levice, ki jih na volitvah kandidira več in to po mnenju nekaterih jemlje levici moč in omogoča boljše možnosti izvolitve kandidatov z desnega političnega pola. Govorili so o možnostih, da se krizno gospodarstvo obrne v smeri gospodarske rasti, o problemih razslojevanja prebivalstva, o tem, ali je Evropa socialna (v novo nastalih strankah levice menijo, da ne in da je Evropska unija v tem pogledu potrebna temeljite prevetritve), o Evropi, ki bi morala biti nasproti drugim močnejša gospodarska sila in podobno.

Kandidati so imeli ob tej priložnosti možnost po­staviti vprašanje svojim tekmecem. Večino so naslovili na aktualnega evropskega poslanca Jelka Kacina. Luka Mesec je denimo polemiziral o Kacinovi trditvi, da nobena evropska institucija ni odpravila socialnih pravic. Kaj pa zloglasna »trojka«, ki jo je je ustanovila Evropska komisija? Kacin meni, da trojka prihaja na povabilo držav, ki niso bile zmožne svoje potrošnje uskladiti s prihodki. Grški upokojenci so bili po njenem prihodu ob štirinajsto in petnajsto pokojnino: o tolikšnih socialnih pravicah upokojenci pri nas lahko samo sanjajo. Tudi občinstvo je imelo nekaj vprašanj: zakaj je nosilec liste Pozitivne Slovenije odkrit evroskeptik Jože Mencinger? Marjan Sedmak pravi, da gre za zdravi skepticizem in kritično distanco do bruseljske administracije. Zakaj ima skrajna desnica v evropskih državah tolikšen vpliv? Jelko Kacin odgovarja, da so ljudje jezni, ko jim gre v kriznih razmerah vse slabše, nekatere politične sile pa to izkoriščajo zgolj za svoj vzpon. Dotaknili pa so se tudi političnega dogajanja doma, namreč poziva predsednika SD Igorja Lukšiča po sodelovanju strank na levici. Na to se je precej kritično odzvala Združena levica, kar je Luka Mesec komentiral, češ da so oni pripravljeni na sodelovanje s strankami programske sorodnosti, vendar pa je SD v zadnjih dveh vladah delovala v nasprotju s svojim programom in v smeri neoliberalizma. Damjan Mandelc pa je o tem dejal, da so se pripravljeni povezovati s SD, če se stranka distancira od svojih preteklih (neoliberalnih) ravnanj.

Več kandidatov za evropske poslance se je predstavilo tudi na drugih dogodkih: Združena levica je v petek postavila stojnico v Kranju, Jelko Kacin in člani liste Kacin konkretno so ob koncu tedna obiskali Kranj, Bled in Jesenice (izbor za miss narcis) ter boksarsko prvenstvo v Kranju, v ponedeljek je bil na Jesenicah klepet z Jožetom Mencingerjem, v Tržiču sta s tamkajšnjimi upokojenci o medgeneracijskem sodelovanju govorila kandidata DeSUS Ivo Vajgl in Jana Jenko, v torek pa je Anton Bebler (kandidat liste SD) v Domu upokojencev v Kranju govoril o prvi svetovni vojni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 24. september 2021 / 09:32

Turnir v predsednikov spomin

Od petka do nedelje je v Kranju potekal mednarodni ženski košarkarski turnir, posvečen spominu dolgoletnega predsednika Jerneja Gortnarja, košarkarice Triglava pa so si priborile drugo mesto.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zvestoba navijačev, dolga desetletja

Polde Strajnar: »Spominjam se, da me oče peljal na prvo tekmo pred 50 leti. Takrat je bil nasprotnik Jeseničanov Partizan. Bilo je še na tribuni brez strehe....

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Postali smo prava hokejska ekipa

Tako pravi predsednik HK Acroni Jesenice Dimitrij Piciga, ki je vodenje kluba prevzel pred začetkom zadnje sezone.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Legenda Boris Čebulj

"Igrali smo s srcem," pravi Boris Čebulj, eden od prve šampionske generacije jeseniških hokejistov, ki so leta 1957 prvič postali državni prvaki.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zdaj se hokej igra na višji ravni

Prišel je čas za prenovo hokejske dvorane, pravi nekdanji hokejist Silvo Poljanšek

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Bine še vedno zabija gole!

Legendarni Albin Felc se še ni poslovil od ledu.