Od leve proti desni: Tjaša Sušnik, Simon Bukovšek in Eva Igličar / Foto: Primož Pičulin

Tekmovanje v znamenju medu

V državno ekipo za naravoslovno olimpijado se je uspelo uvrstiti tudi trem dijakom z Gorenjskega, to je Tjaši Sušnik iz Gimnazije Kranj ter Simonu Bukovšku in Evi Igličar iz Gimnazije Škofja Loka.

Škofja Loka – Na ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v začetku februarja pripravila 7. državno tekmovanje iz znanja naravoslovja, ki je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Šest najboljših dijakov z državnega tekmovanja bo Slovenijo zastopalo na Evropski naravoslovni olimpijadi EUSO, ki bo od 4. do 11. maja potekala v Almadi na Portugalskem, so sporočili iz ZOTKS. Slovenijo bosta zastopali dve ekipi, v katerih bodo tudi trije dijaki z Gorenjskega – Tjaša Sušnik, ki je postala tudi skupna zmagovalka na državnem tekmovanju, ter Simon Bukovšek in Eva Igličar.

Letošnje državno tekmovanje je bilo po besedah Simona Bukovška v celoti posvečeno medu. »Med drugim smo računali gostoto medu oziroma njegovo viskoznost, ugotavljali vsebnost protibakterijskih učinkovin v njem in podobno.« Tekmovanje je zastavljeno interdisciplinarno, saj zajema znanja s področja biologije, kemije in fizike. Znanje, ki ga pri teh predmetih pridobijo v šoli, po besedah Simona Bukovška in Eve Igličar predstavlja zgolj osnovo, saj mnogo stvari zahteva tudi bolj poglobljeno znanje. Medtem ko je bilo državno tekmovanje predvsem teoretično, pa so naloge na olimpijadi zasnovane veliko bolj praktično, je pojasnil Simon Bukovšek, ki ima izkušnjo že z lanske olimpijade. »V dveh tekmovalnih dneh je treba vsak dan izvesti po tri poskuse,« je razložil in dodal, da je najboljše pri tem, da imajo na olimpijadi na voljo povsem nove laboratorije. »Lepo je imeti priložnost delati s tako opremo že tako mlad,« se veseli Bukovšek.

Tekmovanje EUSO poteka od leta 2003, Slovenija pa bo na olimpijadi sodelovala trinajstič. Doslej so slovenske ekipe na evropski naravoslovni olimpijadi osvojile 14 bronastih, osem srebrnih in dve zlati odličji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 13. april 2012 / 07:00

Bomo vadili za tesnobo

S podelitvijo nagrad na sredini sklepni slovesnosti je Teden slovenske drame po štirinajstih festivalskih dneh za letos nepreklicno zapustil Kranj.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 5. marec 2010 / 07:00

Glamica Daša nastopila z Lošo

Kdo bi si mislil, da bo tiha blondinka, ki je najprej poizkusila s svojim glasom na enem prvih šovov za talente (takrat je bil ta v domeni današnje TV3), potem ji je uspelo postati del tria pevk...

Humor / petek, 5. marec 2010 / 07:00

Zadnji "A s ti tud not padu"

Kljub domnevnemu sporu med obema voditeljema oddaje A s ti tud not padu? so se na Pop TV vseeno odločili pripraviti še eno, tokrat res zadnjo oddajo. Z zadnjo gostjo, ki je padla not (glej sliko).

GG Plus / petek, 5. marec 2010 / 07:00

Ni nemogočih poti

Izšla je še ena od sanjskih knjig - pa ne le zato, ker jo je izdala založba z imenom Sanje, bolj zato, ker pripoveduje, kako zelo lahko so v življenju človeka sanje del njegove "resničnosti" ali kar r...

GG Plus / petek, 5. marec 2010 / 07:00

Prepoved telesnega kaznovanja otrok (1)

Kot kaže, bo pasjo afero zamenjala debata okrog predloga novega družinskega zakonika. Ta med drugim določa tudi prepoved telesnega kaznovanja otroka.

Šport / petek, 5. marec 2010 / 07:00

Kegljanje

Rezultati 14. kroga v slovenskih ligah