Najstarejša restavracija

Tisoč sedemsto … petindvajseto leto … V Benetkah se je rodil Giacomo Casanova, v radeški papirnici so izdelali prvi papir, v Ljubljani so v svilarskih manufakturah izdelovali že prve svilene nogavice, vdova Petra Velikega je postala 1725 Katarina I., ruska carica … Leta 1725 je po virih nastala tudi prva evropska restavracija. Če kdo misli, da je bilo to v Parizu ali Londonu, se moti … Sobrino de Botín je po Guinessovi knjigi rekordov prva restavracija v Evropi. Od leta 1725 deluje na istem mestu, brez prestanka, vodijo jo potomci ustanoviteljev …

Sobrino de Botín pomeni Botínov nečak.

Leta 1725 je Francoz Jaques Botín s svojo špansko ženo, doma iz pokrajine Asturija, odprl gostilno. Ker nista imela otrok, je gostilno prevzel ženin nečak in gostilna se je začela imenovati po njem.

Restavracija je pravcati etnografski in etnološki biser, znana je bila že prej po tradicionalnih jedeh, jagenjčkih, odojkih, tudi morskih dobrotah in slastnih sladicah – in jedilniki se niso kaj prida spremenili. Še vedno imajo peč na drva, eno kurijo tudi s premogom, seveda pa je najti v kuhinji tudi sodobne pripomočke. Najbolj priljubljen del restavracije, ki se sicer razteza čez štiri nadstropja, je v obokani kleti, ob kateri je tudi vinska klet z arhivskimi vini znamke Rioja. Pujske tako kot nekdaj dobivajo iz Segovie, jagenjčke pa iz Burgosa. Poslastica so tudi telečji fileji.

V prostorih so še vedno stare slikovite ploščice.

Osemnajsto stoletje je v okolico današnje restavracije pripeljalo vrsto obrtnikov, suknarjev, čevljarjev, tkalcev, kovačev, medeninarjev in drugih in okolica se je razvijala … Sobríno de Botín ni daleč od Plaze Mayor, v njem pa najdemo svet v malem. Seveda je treba sedež v restavraciji po navadi rezervirati.

V 19. stoletju, takrat je bila današnja restavracija še gostišče, je družina spodnje nadstropje posodobila, danes pa še vedno velja trditev: »Tisto, kar je najpomembnejše, je, da je gost res zadovoljen. Če nas gostje sprejemajo takšne, kakršni smo, preprosti, brez pridiha luksuza, a z najboljšim, kar premoremo, je to zame dovolj!« pravi zdajšnji gospodar.

Restavracijo Sobrino de Botín je večkrat najti tudi v španski književnosti. Med tujimi, ki so velikokrat obiskali staro, starinsko, nadvse privlačno restavracijo, je bil tudi nobelovec Ernest Hemingway. V njegovem delu Fiesta je imenitno opisana.

Kastiljska česnova juha – Sopa de Ajo Castellano

Za 4 osebe potrebujemo: 4 majhne žemljice, stare dan ali dva, 50 g slanine, 4 jajca, 3 stroke česna, pol žličke sladke paprike, lahko tudi ščep čilija, 4 žlice oljčnega olja, sol, 4 skodelice juhe.

Česen grobo narežemo. V posodo stresemo slanino in česen in ju zlato prepražimo, posujemo s papriko ter poberemo iz posode. Na preostali maščobi popražimo na tenko narezane ploščke žemljic, dodamo pražen česen in slanino ter zalijemo z juho. Solimo. Kuhljamo še 15 minut, nato z juho napolnimo štiri lončene ognjevarne skledice. V vsako ubijemo jajce in damo skledice v ogreto pečico ali pod žar, da jajca zakrknejo, in takoj ponudimo!

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 3. marec 2016 / 13:07

Mamma Mia! konec tedna v Kranjski Gori

Kranjska Gora – Po tem ko je muzikal Mamma Mia! presegel vsa pričakovanja in kar 17-krat razprodal ljubljanske Križanke in do konca leta 2015 s predstavami po Sloveniji navdušil več kot petdeset ti...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 27. maj 2014 / 12:46

Pižo in njegov kombajn

Slovesno je bilo v petek, 16. maja, zvečer v Poženiku v občini Cerklje, saj je svoj 30. rojstni dan praznoval Primož Grošelj, prijatelji pa so mu ob tem pripravili prijetno presenečenje. Ker je Piž...

Kranj / torek, 27. maj 2014 / 12:44

Vojaki predstavili svoje delo in opremo

Kranj – Minulo soboto so v vojašnici Petra Petriča v Kranju pripravili sedaj že tradicionalno prireditev, na kateri so enote slovenske vojske predstavile delovanje, oborožitev in tehniko, ki jo vsa...

Nasveti / torek, 27. maj 2014 / 12:43

Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Kronika / torek, 27. maj 2014 / 12:40

Tatovi izkoristili neprevidnost

Kranj – V tatvinah, ki so jih prek konca tedna obravnavali gorenjski policisti, so tatovi izkoristil neprevidnost. Tako je v okolici Škofje Loke za sedaj še neznani storilec v petek ponoči vstopil...

Avtomobilizem / torek, 27. maj 2014 / 12:40

Avtomobilske avkcije

Mar nismo že do zdaj vsi imeli možnosti kupovati in prodajati avtomobile? Smo, vendar zdaj lahko to delamo malce drugače. Spletna stran www.avtoweb.si je ponudila nekaj, česar ni še nobena avtomobi...