Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Za pripravo pleskavic po­trebujemo: 500 g mletega mesa, 1 manjšo čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, polovico žličke vegete, polovico žličke mlete paprike, 3 ščepce popra, 2 žlici olja.

Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodo damo mleto meso. Dodamo mu česen, sol, poper, vegeto, mleto pa­priko, čebulo ter vse skupaj z rokami dobro premešamo in zgnetemo. Iz tega oblikujemo štiri enako velike krogle, ki jih sploščimo in oblikujemo v tanke pleskavice. Ponev dobro segrejemo, dodamo olje in na njem hitro spečemo pleskavice. Pečemo jih približno pet minut na vsaki strani.

Nasvet: uporabimo lahko katero koli mleto meso; najbolj primerna je mešanica govejega in svinjskega mesa ali mleto puranje meso. Preden damo pleskavice v ponev, je pomembno, da je ta zares dobro segreta.

Za prilogo tekne pečen krompir. Za pripravo le-tega potrebujemo: krompir, sol, mleto rdečo papriko, oliv­no olje.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga operemo in ga damo kuhati v slano vodo. Počakamo, da zavre, in ga kuhamo še pet do deset minut. Pekač premažimo z olivnim oljem in nanj stresemo krompir. Na rahlo potresemo z mleto papriko in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Če uporabimo mlad krompir, ga nam predhodno ni potrebo lupiti, le dobro ga umijemo. Čas kuhanja in pečenja prilagodimo vrsti krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / sreda, 21. november 2018 / 23:29

Povrnjeni denar za dvorano

Mengeš – Občina Mengeš je nedavno prejela še zadnji del založenih sredstev za kohezijski projekt nadgradnje Centralne čistilne naprave Domžale - Kamnik v vrednosti 1,26 milijona evrov. Sredstva so...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 9. februar 2016 / 14:35

Jutri bo začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja. Razigranost se je morala umakniti resni spokornosti.

Gorenjska / torek, 9. februar 2016 / 14:28

Ponorčevali so se tudi iz politikov

V soboto in nedeljo so bile na Gorenjskem številne pustne prireditve, na katerih so se maškare ponorčevale tudi iz politikov, gospodarstvenikov, občinskih mož ... Šenčur je obiskala tudi nemška kancle...

Gospodarstvo / torek, 9. februar 2016 / 13:56

Odstopil predsednik uprave NLB Janko Medja

Kranj – Janko Medja, po rodu Kranjčan, ki živi na Posavcu, je v petek nepreklicno odstopil kot predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB). Nadzornemu svetu je predlagal sporazumno razrešitev s...

Zanimivosti / torek, 9. februar 2016 / 13:56

Kurenti vedno navdušijo

Skoraj pomladno sončno vreme je v soboto dopoldne na pustni karneval v stari Kranj zvabilo blizu pet tisoč obiskovalcev. Nekateri so prišli oblečeni v maškare, drugi so maškare zgolj občud...

Gorenjska / torek, 9. februar 2016 / 12:57

V šolah načeloma dovolj prostora

Osnovno šolo v gorenjski regiji končuje 1828 učencev, kar je 77 manj kot lani. V gorenjskih srednjih šolah bo prihodnjim dijakom na voljo 2192 razpisanih mest, 52 manj kot lani.