Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Za pripravo pleskavic po­trebujemo: 500 g mletega mesa, 1 manjšo čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, polovico žličke vegete, polovico žličke mlete paprike, 3 ščepce popra, 2 žlici olja.

Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodo damo mleto meso. Dodamo mu česen, sol, poper, vegeto, mleto pa­priko, čebulo ter vse skupaj z rokami dobro premešamo in zgnetemo. Iz tega oblikujemo štiri enako velike krogle, ki jih sploščimo in oblikujemo v tanke pleskavice. Ponev dobro segrejemo, dodamo olje in na njem hitro spečemo pleskavice. Pečemo jih približno pet minut na vsaki strani.

Nasvet: uporabimo lahko katero koli mleto meso; najbolj primerna je mešanica govejega in svinjskega mesa ali mleto puranje meso. Preden damo pleskavice v ponev, je pomembno, da je ta zares dobro segreta.

Za prilogo tekne pečen krompir. Za pripravo le-tega potrebujemo: krompir, sol, mleto rdečo papriko, oliv­no olje.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga operemo in ga damo kuhati v slano vodo. Počakamo, da zavre, in ga kuhamo še pet do deset minut. Pekač premažimo z olivnim oljem in nanj stresemo krompir. Na rahlo potresemo z mleto papriko in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Če uporabimo mlad krompir, ga nam predhodno ni potrebo lupiti, le dobro ga umijemo. Čas kuhanja in pečenja prilagodimo vrsti krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Odlični so prejeli priznanja

Škofja Loka – Učencem in dijakom, ki so se letos poslovili od šolanja, vsa šolska leta pa so izdelovali z odličnim uspehom, so na prireditvi na Škofjeloškem gradu že po tradi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 5. februar 2022 / 18:53

Ukrepi korak v pravo smer

Ukrepi za omilitev posledic dviga cen energentov so korak v pravo smer, pravijo na GZS, kjer obžalujejo, da jih vlada ni sprejela že prej. Na obrtno-podjetniški zbornici pa menijo, da bi morali vključ...

Šport / sobota, 5. februar 2022 / 18:50

Priznanja kranjskim športnikom

Zaradi zdravstvenega stanja v povezavi s covidom-19 javne prireditve ob podelitvi priznanj najboljšim športnicam in športnikom ter športnim delavkam in delavcem letos že drugo leto zapored ni bilo.

Zanimivosti / sobota, 5. februar 2022 / 18:50

Obrnjeno na glavo

Ta teden je močan veter pometel marsikatero gorenjsko dvorišče, na sosedov vrt odnesel kakšen kos perila, ki se je sušilo na svežem zraku, in prevračal zabojnike za smeti. Ena od »žrtev« posebej mo...

Kranj / sobota, 5. februar 2022 / 18:48

Fotonatečaj za koledar

Kranj – Mestna občina Kranj (MOK) občanke in občane vabi k sodelovanju na fotonatečaju za koledar za leto 2023, ki ga nameravajo ustvariti z avtorskimi fotografijami, nastalimi na območju kranjske...

Šport / sobota, 5. februar 2022 / 18:45

Pri članih najboljši Luka Kovačič

Na Jezerskem so tradicionalno gostili turnosmučarsko tekmovanje, ki šteje za slovenski pokal, obenem pa je to tudi Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Tekmovanje je bilo šestindvajseto, memorial...