Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Za pripravo pleskavic po­trebujemo: 500 g mletega mesa, 1 manjšo čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, polovico žličke vegete, polovico žličke mlete paprike, 3 ščepce popra, 2 žlici olja.

Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodo damo mleto meso. Dodamo mu česen, sol, poper, vegeto, mleto pa­priko, čebulo ter vse skupaj z rokami dobro premešamo in zgnetemo. Iz tega oblikujemo štiri enako velike krogle, ki jih sploščimo in oblikujemo v tanke pleskavice. Ponev dobro segrejemo, dodamo olje in na njem hitro spečemo pleskavice. Pečemo jih približno pet minut na vsaki strani.

Nasvet: uporabimo lahko katero koli mleto meso; najbolj primerna je mešanica govejega in svinjskega mesa ali mleto puranje meso. Preden damo pleskavice v ponev, je pomembno, da je ta zares dobro segreta.

Za prilogo tekne pečen krompir. Za pripravo le-tega potrebujemo: krompir, sol, mleto rdečo papriko, oliv­no olje.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga operemo in ga damo kuhati v slano vodo. Počakamo, da zavre, in ga kuhamo še pet do deset minut. Pekač premažimo z olivnim oljem in nanj stresemo krompir. Na rahlo potresemo z mleto papriko in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Če uporabimo mlad krompir, ga nam predhodno ni potrebo lupiti, le dobro ga umijemo. Čas kuhanja in pečenja prilagodimo vrsti krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 15. december 2007 / 07:00

V Kamnik se vrača mamut

Občina Kamnik bo na sotočju Kamniške Bistrice in Nevljice postavila skulpturo mamuta v naravni velikosti.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Matjaž Zupan znova na čelu skakalcev

Kranj - Nekdanji skakalec, nato pa tudi trener naše skalne reprezentance Matjaž Zupan, ki se je v zadnjih sezonah izkazal tudi kot trener mladih čeških skakalcev, je danes...

Prosti čas / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Sproščeno z zvezdami

Pred kratkim smo bili na srečanju z ustvarjalci oddaje Zvezde pojejo ter pevci in zvezdami, uvrščenimi v drugi krog tekmovanja.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Peko: vsako leto bolje

Tržiška tovarna obutve že četrto leto posluje z dobičkom in ga vlaga v razširitev trgovinske mreže. Postopki lastninjenja še niso začeti.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Krokarji napadajo jagnjeta

Krokarji so lani na Zgornjem Gorenjskem pokončali 21 jagnjet. V zavodu za gozdove si ob zahtevah za izredni odstrel želijo hitrejši odziv ministrstva za okolje in prostor.

Zanimivosti / ponedeljek, 31. marec 2008 / 07:00

Stari motocikli za dušo

V Smledniku so člani kluba lastnikov in ljubiteljev klasičnih motociklov C. M. O. C pripravili tretjo razstavo. Najstarejši motor je bil izdelan leta 1931.