Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Za pripravo pleskavic po­trebujemo: 500 g mletega mesa, 1 manjšo čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, polovico žličke vegete, polovico žličke mlete paprike, 3 ščepce popra, 2 žlici olja.

Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodo damo mleto meso. Dodamo mu česen, sol, poper, vegeto, mleto pa­priko, čebulo ter vse skupaj z rokami dobro premešamo in zgnetemo. Iz tega oblikujemo štiri enako velike krogle, ki jih sploščimo in oblikujemo v tanke pleskavice. Ponev dobro segrejemo, dodamo olje in na njem hitro spečemo pleskavice. Pečemo jih približno pet minut na vsaki strani.

Nasvet: uporabimo lahko katero koli mleto meso; najbolj primerna je mešanica govejega in svinjskega mesa ali mleto puranje meso. Preden damo pleskavice v ponev, je pomembno, da je ta zares dobro segreta.

Za prilogo tekne pečen krompir. Za pripravo le-tega potrebujemo: krompir, sol, mleto rdečo papriko, oliv­no olje.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga operemo in ga damo kuhati v slano vodo. Počakamo, da zavre, in ga kuhamo še pet do deset minut. Pekač premažimo z olivnim oljem in nanj stresemo krompir. Na rahlo potresemo z mleto papriko in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Če uporabimo mlad krompir, ga nam predhodno ni potrebo lupiti, le dobro ga umijemo. Čas kuhanja in pečenja prilagodimo vrsti krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 21. december 2012 / 07:00

Tekmovali bodo v okraševanju jelk

Tržič - Turistično društvo Tržič in Občina Tržiča med 21. in 29. decembrom vabita v atrij Občine Tržič na božično-novoletni sejem s ponudbo izdelkov domače in umetnostne obrti in praznični...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 27. maj 2014 / 12:46

Pižo in njegov kombajn

Slovesno je bilo v petek, 16. maja, zvečer v Poženiku v občini Cerklje, saj je svoj 30. rojstni dan praznoval Primož Grošelj, prijatelji pa so mu ob tem pripravili prijetno presenečenje. Ker je Piž...

Kranj / torek, 27. maj 2014 / 12:44

Vojaki predstavili svoje delo in opremo

Kranj – Minulo soboto so v vojašnici Petra Petriča v Kranju pripravili sedaj že tradicionalno prireditev, na kateri so enote slovenske vojske predstavile delovanje, oborožitev in tehniko, ki jo vsa...

Nasveti / torek, 27. maj 2014 / 12:43

Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Kronika / torek, 27. maj 2014 / 12:40

Tatovi izkoristili neprevidnost

Kranj – V tatvinah, ki so jih prek konca tedna obravnavali gorenjski policisti, so tatovi izkoristil neprevidnost. Tako je v okolici Škofje Loke za sedaj še neznani storilec v petek ponoči vstopil...

Avtomobilizem / torek, 27. maj 2014 / 12:40

Avtomobilske avkcije

Mar nismo že do zdaj vsi imeli možnosti kupovati in prodajati avtomobile? Smo, vendar zdaj lahko to delamo malce drugače. Spletna stran www.avtoweb.si je ponudila nekaj, česar ni še nobena avtomobi...