Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Za pripravo pleskavic po­trebujemo: 500 g mletega mesa, 1 manjšo čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, polovico žličke vegete, polovico žličke mlete paprike, 3 ščepce popra, 2 žlici olja.

Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodo damo mleto meso. Dodamo mu česen, sol, poper, vegeto, mleto pa­priko, čebulo ter vse skupaj z rokami dobro premešamo in zgnetemo. Iz tega oblikujemo štiri enako velike krogle, ki jih sploščimo in oblikujemo v tanke pleskavice. Ponev dobro segrejemo, dodamo olje in na njem hitro spečemo pleskavice. Pečemo jih približno pet minut na vsaki strani.

Nasvet: uporabimo lahko katero koli mleto meso; najbolj primerna je mešanica govejega in svinjskega mesa ali mleto puranje meso. Preden damo pleskavice v ponev, je pomembno, da je ta zares dobro segreta.

Za prilogo tekne pečen krompir. Za pripravo le-tega potrebujemo: krompir, sol, mleto rdečo papriko, oliv­no olje.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga operemo in ga damo kuhati v slano vodo. Počakamo, da zavre, in ga kuhamo še pet do deset minut. Pekač premažimo z olivnim oljem in nanj stresemo krompir. Na rahlo potresemo z mleto papriko in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Če uporabimo mlad krompir, ga nam predhodno ni potrebo lupiti, le dobro ga umijemo. Čas kuhanja in pečenja prilagodimo vrsti krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 5. december 2016 / 16:56

Podatki o zavarovalni dobi študentov

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije tudi za dijake in študente, ki opravljajo začasno in občasno delo, vodi evidenco s podatki o obdobjih zavarovanja ter o osnovah, od katerih so...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2019 / 20:10

Čebelarstvo približali ranljivim skupinam

Brdo pri Lukovici – Čebelarska zveza Slovenije in Loterija Slovenije sta sklenili partnerstvo, v okviru katerega se bosta prizadevali približati pomen čebel in čebelarstva ranljivim skupinam. V pri...

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2019 / 20:10

O kompostiranju in sajenju sadnega drevja

Češnjica – Škofjeloška enota za kmetijsko svetovanje vabi jutri, v torek, 29. oktobra, v zadružni dom na Češnjici na dve predavanji. Ob 9. uri bo predavanje Tomaža Cöra o kompostiranju, ob 10.30 pa...

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2019 / 20:10

Sodelovanje zadruge in banke

Kmetijsko gozdarska zadruga (KGZ) Sloga Kranj in Gorenjska banka sta ob koncu septembra podpisali pogodbo o poslovnem sodelovanju.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2019 / 20:09

Ovčerejske kmetije odprle vrata obiskovalcem

Kranj – Zveza rejcev drobnice Slovenije je ob podpori Mreže za podeželje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prejšnjo soboto pripravila dan odprtih vrat ovčerejskih kmetij. Svoja vrat...

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2019 / 20:08

Pomoč mladim za zagon dejavnosti na kmetijah

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis, na podlagi katerega bo iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 namenilo mladim prevzemnikom kmetij za...