Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Za pripravo pleskavic po­trebujemo: 500 g mletega mesa, 1 manjšo čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, polovico žličke vegete, polovico žličke mlete paprike, 3 ščepce popra, 2 žlici olja.

Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodo damo mleto meso. Dodamo mu česen, sol, poper, vegeto, mleto pa­priko, čebulo ter vse skupaj z rokami dobro premešamo in zgnetemo. Iz tega oblikujemo štiri enako velike krogle, ki jih sploščimo in oblikujemo v tanke pleskavice. Ponev dobro segrejemo, dodamo olje in na njem hitro spečemo pleskavice. Pečemo jih približno pet minut na vsaki strani.

Nasvet: uporabimo lahko katero koli mleto meso; najbolj primerna je mešanica govejega in svinjskega mesa ali mleto puranje meso. Preden damo pleskavice v ponev, je pomembno, da je ta zares dobro segreta.

Za prilogo tekne pečen krompir. Za pripravo le-tega potrebujemo: krompir, sol, mleto rdečo papriko, oliv­no olje.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga operemo in ga damo kuhati v slano vodo. Počakamo, da zavre, in ga kuhamo še pet do deset minut. Pekač premažimo z olivnim oljem in nanj stresemo krompir. Na rahlo potresemo z mleto papriko in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Če uporabimo mlad krompir, ga nam predhodno ni potrebo lupiti, le dobro ga umijemo. Čas kuhanja in pečenja prilagodimo vrsti krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Godba in folklora

Zveza kulturnih organizacij Tržič je podelila Kurnikova priznanja. Zlato plaketo je prejel Pihalni orkester Tržič.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 26. oktober 2013 / 15:48

Boksarji danes za pokal Kranja

Deset zanimivih obračunov se obeta obiskovalcem že enaindvajsete ponovitve mednarodnega boksarskega pokala, ki ga tokrat pripravljajo v Planetu Tuš, spektakel pa se bo začel ob 18. uri.

Kranj / sobota, 26. oktober 2013 / 15:41

Priznanja z grenkim priokusom

Kranjski svetniki so podprli predlog, da častni občan Kranja postane France Pibernik, župan Mohor Bogataj pa je umaknil prvotni predlog, da veliko plaketo dobi Darja Kovačič, kar naj bi bilo povezano...

Razvedrilo / sobota, 26. oktober 2013 / 15:40

Dnevi srbske kulture

Kranj je gostil tradicionalne že 9. Dneve srbske kulture, prihodnjega tedna se še najbolj veseli mladina, saj se poleg novembrskih počitnic približuje tudi noč čarovnic, starejši pa so z mislimi že pr...

Slovenija / sobota, 26. oktober 2013 / 15:38

Sto let balkanskih vojn

To pot se ne ozremo daleč po svetu, ampak predvsem na Balkan. Leta 1913 se je končala prva in začela druga balkanska vojna, obe sta bili zelo odmevni. Sto let pozneje je v Beogradu umrla Jovanka Broz,...

Kronika / sobota, 26. oktober 2013 / 15:37

Rezultati policije so izjemni

Tako o opravljenem delu policije v prvih devetih mesecih letošnjega leta pravi notranji minister Gregor Virant. »Zavedamo se, da smo servis državljanov,« poudarja prvi policist v državi Stanislav Veni...