Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Za pripravo pleskavic po­trebujemo: 500 g mletega mesa, 1 manjšo čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, polovico žličke vegete, polovico žličke mlete paprike, 3 ščepce popra, 2 žlici olja.

Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodo damo mleto meso. Dodamo mu česen, sol, poper, vegeto, mleto pa­priko, čebulo ter vse skupaj z rokami dobro premešamo in zgnetemo. Iz tega oblikujemo štiri enako velike krogle, ki jih sploščimo in oblikujemo v tanke pleskavice. Ponev dobro segrejemo, dodamo olje in na njem hitro spečemo pleskavice. Pečemo jih približno pet minut na vsaki strani.

Nasvet: uporabimo lahko katero koli mleto meso; najbolj primerna je mešanica govejega in svinjskega mesa ali mleto puranje meso. Preden damo pleskavice v ponev, je pomembno, da je ta zares dobro segreta.

Za prilogo tekne pečen krompir. Za pripravo le-tega potrebujemo: krompir, sol, mleto rdečo papriko, oliv­no olje.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga operemo in ga damo kuhati v slano vodo. Počakamo, da zavre, in ga kuhamo še pet do deset minut. Pekač premažimo z olivnim oljem in nanj stresemo krompir. Na rahlo potresemo z mleto papriko in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Če uporabimo mlad krompir, ga nam predhodno ni potrebo lupiti, le dobro ga umijemo. Čas kuhanja in pečenja prilagodimo vrsti krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 14. oktober 2010 / 07:00

Vrstni red vabljenih v program Svit

V septembrski številki Zdravje & lepota smo pisali o programu presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki Svit. Bralce še zanima, po kakšnem vrstnem redu dobijo vabila. »L...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Glikogenske zaloge

Do zdaj smo v naših nadaljevankah spoznali, kako utripa naše srce takrat, ko vadimo oziroma treniramo. Brez tega znanja lahko uživamo v športni rekreaciji, vendar takrat potem ne smemo bentiti, č...

Zanimivosti / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

S koristnim robotom na državno tekmovanje

Učenci osnovne šole Predoslje so z izvirnim projektom in odličnim programiranjem robota zasedli prvo mesto v kvalifikacijah in se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 2. februarja v Kranju.

Šport / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Pohodi so postali navada

Šenčur - Turistično društvo Šenčur, ki je predlani začelo z akcijo Prijatelji Apnišča, je dalo pravo pobudo za razmah pohodništva. V knjigi na najvišjem vrhu občine Še...

Gospodarstvo / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Predstavili novo jadrnico Elan 400

Begunje - Elan je na enem najpomembnejših navtičnih sejmov v Düsseldorfu premierno predstavil najnovejšo jadrnico v seriji zmogljivih jadrnic - Elan 400, ki med strokovno ja...

Gospodarstvo / sreda, 23. januar 2013 / 07:00

Neposredna plačila do 20. februarja

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v tem tednu začela izdajati odločbe in izplačevati neposredna plačila v skupni vrednosti okrog 75 milijonov evrov,...