Pogodbo sta podpisala predsednica PD Bohinjska Bistrica Anka Medja in predsednik PD Srednja vas Jakob Medja ob prisotnosti bohinjskega župana Jožeta Sodje in podpredsednika planinske zveze Martina Šolarja.

Zgodovinski dogovor

Predsednika planinskih društev Srednja vas in Bohinjska Bistrica sta na Uskovnici podpisala sporazum, s katerim sta formalizirala skupno delo odsekov in morda naredila tudi prvi korak k prihodnji združitvi društev.

Uskovnica – Pobudo za podpis pogodbe o sodelovanju, ki je nastala na temelju skupnega dela alpinističnega odseka, je dal alpinist Lojze Budkovič, sprejela pa sta jo tudi predsednik Planinskega društva Srednja vas Jakob Zupanc in predsednica Planinskega društva Bohinjska Bistrica Anka Medja. Po besedah Lojzeta Budkoviča je Bohinj v preteklosti že imel enotno planinsko društvo, podružnico slovenskega planinskega društva, ki je bila ustanovljena 1931. leta. »Po vojni je prišlo do nekih trenj in je društvo razpadlo na dva dela. Že leta 1977 so nastale nove pobude, takrat smo združili alpinistični sekciji obeh društev in mladinska odseka. Naša vizija je bila, da po štiridesetih letih pride do podpisa tega memoranduma, da moči združimo in skupaj ohranjamo planinsko izročilo.« Po besedah predsednika PD Srednja vas Jakoba Zupanca so se s podpisom sporazuma zavezali k sodelovanju, ki je do sedaj temeljilo na ustnih dogovorih, zdaj pa ga še razširjajo. Ocenjuje, da bodo v enem letu imeli pet skupnih odsekov, kar pomeni, da bodo isti ljudje na enem mestu delali za isto stvar, za bohinjsko planinstvo. S tem se strinja tudi predsednica PD Bohinjska Bistrica Anka Medja. »Trudili smo se za sodelovanje, ampak to ni bilo nikjer formalno urejeno, dve leti smo pripravljali ta korak in zelo smo zadovoljni, da nam je uspelo. Pravi Bohinjci pravijo, delajmo spet skupaj. Bohinj je eden in vedno se mi je zdelo nerazumljivo, da je več društev, a pomembno je, da delamo skupaj v dobro Bohinja.«

Dogovor je nastal pod pokroviteljstvom Planinske zveze Slovenije, ki jo je zastopal podpredsednik Martin Šolar, ki je ob tem poudaril pomen povezovanja. »Obe društvi sta močni, a skupaj zmoreta več. Zelo nas veseli to povezovanje, ker zaradi parcialnih interesov nastajajo ravno obratni trendi – majhna društva, na tak način se slabi tudi delovanje zveze. Sodelovanje društev pozdravljamo in lahko rečem samo: bravo bohinjskim planincem.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 9. december 2008 / 07:00

Plinovod širijo po naseljih

Letos so v tržiški občini zgradili 4610 metrov plinovoda in naredili 53 priključkov. Malo zanimanja večjih uporabnikov.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...