Podvodni hokej je sicer manj znan, a zanimiv šport. / Foto: arhiv organizatorjev

Pot ploščku v gol utirajo pod vodo

Prejšnji teden je v Kranju potekal mednarodni turnir v podvodnem hokeju, ki kljub zanimivi igri še zdaleč ni tako priljubljen kot hokej na ledu, bolj kot na hokej pa spominja na vaterpolo in potapljanje, saj je pomembno, kako se znajdeš v vodi in še zlasti pod vodo.

Kranj – Kranjski bazen je prejšnjo soboto gostil že 23. Mednarodni turnir v podvodnem hokeju, ki je potekal v spomin Boštjana Mesarca. Tekmovanje sta organizirala Društvo za podvodni hokej Kranj in Društvo za podvodne aktivnosti pH Ljubljana, pod okriljem Slovenske Potapljaške Zveze.

Tekmovanja se je udeležilo kar petnajst ekip iz šestih držav.

Bazen v Kranju je namreč podvodnim hokejistom dobro znan, saj je poleg sedaj že tradicionalnega spominskega turnirja v njem potekalo evropsko klubsko prvenstvo, leta 2009 pa tudi svetovno prvenstvo v podvodnem hokeju.

Tradicija podvodnega hokeja

Podvodni hokej ima pri nas sicer že dolgo tradicijo, ki se ohranja predvsem v Ljubljani in Kranju. Začetki igranja namreč segajo v leto 1995. Slovenska reprezentanca se je v tem času udeležila sedmih evropskih in treh svetovnih prvenstev. Najboljša uvrstitev je bilo tretje mesto na svetovnem prvenstvu v italijanskem Bariju leta 2007. Sicer se slovenski podvodni hokejisti redno udeležujejo turnirjev v tujini, poleg tega v Kranju pa bo letos maja turnir potekal tudi v Žusterni.

»Društvo za podvodni hokej Kranj smo ustanovili s takrat še jeseniško navezo. V dobrih dvajsetih letih smo se igralci malce porazgubili, čeprav smo na začetku veliko igrali zlasti v tujini, saj smo bili večinoma v slovenski reprezentanci. Tako je za nami kar pestra zgodovina. Seveda smo si želeli podmladka, vendar pa smo kljub trudu dobili dobre mlade igralce,« pravi predsednik društva Primos Rappl in dodaja, da je za podvodne hokejiste pomembno zlasti to, da so dobri plavalci in da se znajdejo v vodi, zato se za ta šport pogosto odločijo nekdanji plavalci, potapljači in vaterpolisti.

Malo skupnega s hokejem na ledu

Podvodni hokej je sicer sredi prejšnjega stoletja nastal iz želje potapljačev, da bi se družili tudi v zimskem času, ko zaradi razmer zunanje potapljanje ni bilo možno.

V vsaki ekipi je deset igralcev, šest v vodi, preostali pa so menjave, ki čakajo zunaj bazena. Osnovna oprema vsakega igralca je sestavljena iz maske z dihalko, plavutk, rokavice, igralne palice, kopalk in kapice s ščitniki za ušesa. Igra se s svinčenim ploščkom teže 1,3 do 1,5 kg, obloženim s plastiko ali gumo, ki ga igralci podajajo z lesenimi ali plastičnimi palicami, ki pa nimajo nobene zveze s palicami za hokej na ledu. Cilj vsake ekipe je doseči gol, ki je večinoma izdelan iz nerjavne kovine. Dolg je tri metre in ima zadnjo stranico ter utor, v katerega igralci potisnejo plošček. Igra se začne podobno kot pri vaterpolu, s startom z roba bazena.

»Dobro je, da se podvodni hokejisti znajdejo v vodi, ni pa nujno, da imajo izkušnje v vodnih športih. Boj je pomembno, da so športni navdušenci,« tudi pojasnjuje predsednik Rappl, ki je bil nekdaj plavalec, a mu je bilo v bazenu dolgčas.

»Tisti, ki vam je v vodi dolgčas, ste povabljeni, da se nam pridružite in preizkusite, kako poteka igranje podvodnega hokeja,« pravi Primos Rappl in dodaja, da največ trenirajo v Kranju in Ljubljani.

Najboljši so bili Madžari

Ljubljanski in kranjski klub sta med seboj precej povezana in skupaj pripravljata tudi kranjski turnir, ki je med igralkami in igralci podvodnega hokeja zelo priljubljen. Letos so ekipe na njem odigrale skoraj sedemdeset tekem, prvo mesto pa je zelo prepričljivo zasedla ekipa Egyszus iz Budimpešte. Drugi so bili Ljubljančani, tretji pa ekipa Marlins iz Madžarske. Kranjski veterani, pomlajeni z dvema Ljubljančanoma, so se po začetnih težavah odlično znašli in na koncu zasedli četrto mesto.

»Nekaj časa smo bili v Kranju nosilci tega športa, sedaj je pobudo prevzela Ljubljana, saj nam primanjkuje podmladka. Zato vabim vse, ki se zanimate, da bi se nam pridružili, da v spletni brskalnik vtipkate podvodni hokej in na spletni strani boste našli vse podatke in pojasnila,« je v imenu kranjskega kluba povedal Boštjan Kernc in dodal, da je podvodni hokej namenjen tako mladim kot veteranom starejšim od 35 let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 10. junij 2013 / 10:43

Reprezentančni dres za dober namen

Športno, dobrodelno in jubilejno. Vse troje je povezala nogometna tekma med hokejisti državne reprezentance in nogometaši FC Podbrezje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Ure bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

Kranj / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

Fundaciji Vincenca Drakslerja certifikat kakovosti

Kranj - Fundacija Vincenca Drakslerja si je kot prva nevladna organizacija na Gorenjskem prislužila certifikat kakovosti za opravljanje svojih dveh dejavnosti, in sicer preprečev...

Zanimivosti / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

V butarici je devet vrst lesa

Na Koroški Beli je eden redkih, ki še izdeluje butarice ali begance, 75-letni Anton Konič. V belsko cerkev bo v nedeljo večina faranov prinesla prav njegove mojstrovine.

Prosti čas / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

Z glasbo obogateni prazniki

Marca so bili prazniki kar na gosto posejani. Ženam, materam, gasilcem in pomladi pa je bilo pestro glasbeno dogajanje še posebej naklonjeno.

Kultura / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

Prijezdil legendarni Lucky Luke

Pri založbi Graffit so izšle štiri knjige legendarne stripovske serije Lucky Luke. Scenarist zgodb o najbolj "kul" kavboju divjega zahoda je veliki Rene Goscinny, tudi "oče" Asteriksa in Iznoguda.