Čokoladni tiramisu

Tiramisu v italijanščini pomeni ''potegni me kvišku'', saj za to poskrbi močna črna kava, v katero namakamo piškote, in kakav, s katerim potresemo tiramisu. To velja za klasični italijanski recept, vendar nas tudi čokoladni tiramisu ne bo pustil spati. Če ne zaradi drugega, je tako okusen, da bomo še ponoči razmišljali o njem (ali se ga celo lotili).

Za pripravo čokoladnega tiramisuja potrebujemo: za vaniljevo kremo: 1 paket vaniljevega pudinga, 3 dl mleka, 400 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 100 g sladkorja; za čokoladno kremo: 3 dl smetane, 3 žlice čokoladnega namaza; ostale potrebne sestavine: 1 paket otroških piškotov, 1,5 dl mleka, 1 žlica čokoladnega namaza, 2 dl smetane, kakav za posip.

Priprava vaniljeve kreme: Prašek za vaniljev puding pomešamo s štirimi žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Puding pokrijemo s folijo in ohladimo. Smetano stepemo do polovice. V mascarpone sir vmešamo sladkor ter dodamo ohlajen vaniljevim puding. Dobro premešamo in nazadnje dodamo še stepeno sladko smetano.

Priprava čokoladne kreme: Smetano stepemo do čvrstega. Dodamo čokoladni namaz in premešamo.

Sestavljanje tiramisuja: Mleko zavremo in vanj vmešamo žlico čokoladnega namaza. Mešamo, dokler se čokoladni namaz ne raztopi v mleku. Piškote pomočimo v pripravljeno čokoladno mleko in z njimi obložimo kozarce. Piškote prekrijemo s čokoladno kremo in čezenj nadevamo vaniljevo kremo. Stepemo 2 dl smetane ter nanesemo na vaniljevo kremo. Nazadnje posujemo še s kakavom v prahu. Kozarce postavimo za 2 uri v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Nasvet: Če imamo na voljo višje kozarce, izmenično nadevamo več plasti piškotov, čokoladne in vaniljeve kreme, nazadnje pa vse skupaj prekrijemo s smetano in posujemo s kakavom. V primeru, da se želimo vseeno bolj približati klasičnemu tiramisuju, piškote namakamo v močno črno kavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 24. januar 2015 / 11:56

Homeopatija ni »kar nekaj«

»Homeopatsko zdravljenje ni škodljivo, če zdravi zdravnik, ki ima dodatna znanja iz homeopatije. Prav zato homeopat ne more biti nekdo z opravljenim 'vikend tečajem',« opozarja zdravnica homeopatinja...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 6. julij 2024 / 14:42

Vse, kar je lepo

V Medgeneracijskem centru Jezersko v Korotanu na Jezerskem si do 31. julija lahko ogledate razstavo Vse, kar je lepo avtoric Mateje Karničar Šenk, Marte Miklaužič, Monike Jähne in Mije Murovec. Raz...

Zanimivosti / sobota, 6. julij 2024 / 14:41

Kaj je prav

V eni izmed trgovin s športno opremo so dobro založeni tudi z navijaškimi zastavami in zastavicami. Natančno oko našega fotografa pa je zapazilo, da se jim je pripetila neljuba napaka. Paličica je...

Nasveti / sobota, 6. julij 2024 / 14:39

Strah pred novim

Potem ko se že odločimo, da bomo nekaj spremenili, se pojavi strah pred spremembami. Vemo, da je strahov »milijontisoč«. In tako je strah pred prihodnostjo samo eden izmed njih. Le v nečem je druga...

Slovenija / sobota, 6. julij 2024 / 14:39

TSMC in ASML

Za kraticama v naslovu se skrivata dve globalno pomembni industrijski družbi. Tajvanska družba TSMC je največji svetovni proizvajalec polprevodnikov, nizozemski ASML pa največji proizvajalec opreme za...

Šport / sobota, 6. julij 2024 / 14:38

Vstopnice za olimpijski odbojkarski turnir

Ljubljana – Slovenska odbojkarska reprezentanca bo prvo tekmo odbojkarskega turnirja igrala 28. julija proti Kanadi, s Srbijo bo igrala 30. julija in s Francijo 2. avgusta. Organizatorji olimpijski...