Jernej Slivnik že komaj čaka, da bo nastopil na svetovnem prvenstvu pred domačo publiko. / Foto: Gorazd Kavčič

Svetovno prvenstvo invalidov

Ta konec tedna se v Kranjski Gori začenja svetovno prvenstvo v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide. Na štartu bo tudi slovenski reprezentant Jernej Slivnik.

Kranjska Gora – Po besedah župana občine Kranjska Gora Janeza Hrovata je Kranjska Gora idealno prizorišče za številne športne prireditve, kar vrsto let dokazujejo z organizacijo pokala Vitranc in drugih tekmovanj najvišjega ranga, letos jim bodo dodali še organizacijo svetovnega prvenstva v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide.

Prvenstvo bo potekalo med 19. in 23. januarjem, za organizacijo pa sta moči združili dve smučišči, in sicer Kranjska Gora ter italijansko Na Žlebeh / Sella Nevea. V Podkorenu bodo na sporedu tekme tehničnih panog, torej slalom in veleslalom, v italijanskem smučarskem centru pa hitre discipline – smuk, superveleslalom in superkombinacija. Nastopilo bo 120 tekmovalk in tekmovalcev iz 31 držav, tekmovanje pa poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Milan Sajovic, direktor Hit Alpinee, ki je tudi organizator tekmovanja, je dejal, da tekmovanje gostijo s ponosom, saj je to priznanje za dobro delo v preteklosti. Hit Alpinea namreč od leta 2016 organizira svetovni pokal v alpskem smučanju za športnike invalide. Takšne velike športne dogodke izkoristijo tudi za promocijo, saj jih prek medijev pa tudi v živo spremlja veliko število ljudi, kar dviguje prepoznavnost Kranjske Gore, Gorenjske, Slovenije. Zato pri organizaciji tovrstnih dogodkov že mnogo let sodeluje tudi Slovenska turistična organizacija, je povedala Livija Kovač Kostantinovič, predstavnica STO.

»Tekmovanje, ki ga bomo gostili, je poleg paraolimpijskih iger največje tekmovanje v smučanju za športnike invalide in ponosni smo, da smo dobili to priložnost,« se je strinjal tudi Roman Jakič, predstavnik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite.

Slovenski tekmovalec, ki se bo podal v boj za medaljo, je Hrušičan Jernej Slivnik, ki je na novinarski konferenci pred dogodkom dejal, da se veseli tekmovanja doma. »Celo sezono sem treniral tako zavzeto, kot še nikoli do sedaj, in sem pred nastopom zelo samozavesten,« je povedal Slivnik, ki se mu je minuli teden med treningom pripetila manjša nesreča, dobil je namreč udarec v desno ramo, a je prepričan, da bo v ponedeljek, ko je na sporedu veleslalom, že na štartu.

V Kranjski Gori je torej vse pripravljeno, da gostijo pomembno tekmovanje v paraalpskem smučanju, na podkorensko strmino so poleg desetih fiksnih snežnih topov namestili še devet dodatnih, poroča Senka Kemperle iz RTC Žičnice Kranjska Gora. Zagotavlja tudi, da bo teren profesionalno pri­pravljen, kljub nekoliko neugodnim vremenskim razmeram: »V čast in veselje nam je, da smo del tega odmevnega tekmovanja. Zavihali smo rokave in z ekipo zasnežili dovolj prog, da so vrhunsko pripravljene in da bo šel dober glas o Kranjski Gori v svet.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Modne pike in črte

Črte ozke, široke, vodoravne, pokončne; pike male, velike, barvne ali ne, letošnjo poletno sezono jih bomo videli v vseh možnih oblikah.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Švica pod Karavankami

V ponedeljek, ko se je iz obtoka pred evrom umaknila nacionalna valuta in so bile oči evropske javnosti zazrte v Ljubljano, se je za Slovenijo čas za trenutek ustavil. Po pisanju Tonet...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Glavni krivec "večni nezadovoljnež"

Vse zadeve v zvezi s projektoma Platon in ISOFOV so zakonite in pregledne, je na sestanku zaposlenih v sredo zatrdil dekan fakultete za organizacijske vede dr. Robert Leskovar.

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 21

Osrednji dogodek, pomemben za Slovence v zamejstvu, je bil torkova prva seja sveta za Slovence v zamejstvu v Ljubljani, ki jo je vodil predsednik vlade Janez Janša. Svet je...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Reci mi kar Ana

Takrat nisem vedela, da se pred menoj začenjajo najbolj kruti in težki meseci življenja ...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lan za prejo

Ker se zdi, da je Gorenjski glas edini (?), ki še neguje starodavno tradicijo preje, ne bo napak, če o njej zapišemo še katero. »Pred kakimi sto leti in še preje se je vsa gorenjska stra...