Bučna lazanja s špinačo in rikoto
Klasična lazanja je sestavljena iz mesnega nadeva in bešamela ter je tako posledično precej težka za naš želodec. Meso lahko nadomestimo z zelenjavo, bešamel pa z rikotinim nadevom in tako dobimo hranljivo in nadvse okusno jed, pri kateri mesa ne bomo prav nič pogrešali. Za pripravo lazanje potrebujemo: 1 manjšo bučo hokaido (približno 0,5 kg bučnega mesa), 250 g špinače, 300 g rikote, 1 jajce, 250 g testenin za lazanjo, 150 g mocarele, 3 stroke česna, četrt žličke mlete rdeče paprike, pol žličke mletega česna, ščepec popra, 10 g masla, 1 žlico olivnega olja, sol.
Najprej pripravimo bučni pire: bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo bučne kocke. Potresemo s pol žličke soli, mleto papriko, mletim česnom in s poprom. Zalijemo z 0,5 dl vode, pokrijemo in kuhamo, dokler se buča ne zmehča. Ko je buča kuhana, vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.
Za pripravo špinačnega nadeva česen drobno nasekljamo ter ga prepražimo na maslu. Dodamo špinačne liste in dušimo pet minut, da špinača ovene. Posolimo in popramo po okusu.
V skodelici zmešamo rikoto in jajce. Polovico mocarele narežemo na drobne koščke ter jo vmešamo k rikoti.
Sestavljanje lazanje: Dno pekača premažemo z dvema žlicama bučnega pireja. Na pire položimo testenine za lazanjo. Testenine premažemo z bučnim pirejem in nanj razporedimo del pripravljene špinače. Na špinačo nadevamo del rikotine zmesi. Nato prekrijemo s testeninami in ponovimo postopek: bučni pire, špinača, rikota, testenine ... Postopek ponavljamo, vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih premažemo z bučnim nadevom. Po vrhu lazanje naribamo preostalo mocarelo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Po tem času lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati še 10 minut.
Nasvet: Testenin za lazanjo večine proizvajalcev ni treba predhodno kuhati. Da se nam ne bi lazanja preveč zapekla, jo po potrebi med peko pokrijemo z alufolijo.