Manj je več

Vsako leto smo pred prazničnimi dnevi priča enakim prizorom nepopisne gneče v okolici nakupovalnih središč. Vlada paničen strah pred tem, da kakšen dan ne bomo mogli v trgovino, zato se kupci prerivajo med nakupovalnimi policami s polnimi vozički kot v pričakovanju naravne katastrofe, ki nas bo vsaj za kakšen teden odrezala od preostalega sveta in si je zato treba ustvariti zaloge hrane in pijače, saj je samo od tega odvisno naše preživetje.

A v tej predpraznični nakupovalni evforiji se vsakič znova resnično izkaže le to, da nam manjka predvsem ene stvari, ki pa je ni mogoče kupiti v trgovini – zmernosti. To se potem pokaže tudi ob bogato obloženih prazničnih mizah, ko se je tudi najtrdnejšim značajem težko upreti skušnjavam v obliki vseh vrst dobrot, ki nas vabijo s krožnikov. Posledica vsega tega ni samo kilogram in pol več, ki ga po raziskavah v povprečju pridobimo med prazniki, ampak tudi povečan obisk na urgenci, ugotavljajo strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Zato so pred prazniki izdali svarilo, da ne le pri alkoholu, temveč tudi pri prazničnih pojedinah velja pravilo zmernosti oziroma načelo »manj je več«. Kot opozarjajo, se zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in nasploh težko prebavljive praznične hrane lahko pojavijo prebavne težave in se poslabšajo kronične bolezni. Podobno opozorilo, v katerem prav tako opozarjajo na zmernost pri prehranjevalnih navadah med prazniki, je izdal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pomembno se je zavedati, svarijo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. Mednje sodijo predvsem energijsko bogata živila z veliko maščob, sladkorja in soli, po načinu priprave pa predvsem ocvrta. In prav s tako hrano najpogosteje obložimo praznično mizo, zato mogoče velja upoštevati vsaj njihov nasvet, naj izbiramo manjše porcije, pri čemer so nam lahko v pomoč manjši krožniki, pred vsakim obrokom pa popijmo kozarec vode ali nesladkanega čaja, kar nas vsaj malo nasiti in odvrne od pretiranega uživanja hrane.

Prav ta opozorila pa so mogoče lahko tudi priložnost, da se spomnimo na pravi pomen in obudimo pravi čar teh praznikov, ki ni le v množici daril, ki jih nihče ne potrebuje, in obilici hrane, ki neprebavljena obleži v želodcu ali celo smeteh. To naj bo predvsem priložnost, da si vzamemo čas zase in za bližnje in se mogoče namesto po prenapolnjenih in hrupnih trgovskih središčih sprehodimo po praznično okrašenih ulicah. To nas skoraj nič ne stane, bodo pa zato spomini na praznike toliko bogatejši.

Komentarji (1)

Brane Zupan

Zelo lepo napisano in poučno. Zdaj grem pa u Lidl.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 15. maj 2019 / 21:51

Zamenjava semen in sadik

Preddvor – Od marca v Preddvoru poteka okoljska akcija Korak za čisto naravo našega kraja. Aprilski izziv, ki je nagovarjal k čiščenju okolja in fotografiranju očiščenih površin prej in potem, se j...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 12. november 2018 / 12:23

Na udaru tudi vikendi

Pokljuka – Pozno jeseni, ko se vremenske razmere poslabšajo, in pozimi, ko začne snežiti, se nekateri nepridipravi preusmerijo v počitniške objekte na bolj odročnih krajih, opozarjajo gorenjski pol...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. november 2018 / 12:23

Dnevi slovenskih bančnikov

Brdo – Na Brdu pri Kranju bodo v četrtek, 15. novembra, tradicionalni Dnevi slovenskih bančnikov, ki jih organizira Združenje bank Slovenije. Bančniki bodo razpravljali o izzivih bančništva v priho...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. november 2018 / 12:22

Delavnica o predelavi mleka v maslo in sire

Polica – V sredo, 14. novembra, z začetkom ob 9. uri bo na Poličarjevi kmetiji v Naklem delavnica o predelavi mleka v maslo in sire. Delavnico bo vodil Stane Levart iz Kmetijsko gozdarskega zavoda...

GG Plus / ponedeljek, 12. november 2018 / 12:16

Lepo je bilo biti vaška zdravnica

Alenka Cegnar je bila kar dvaintrideset let splošna zdravnica v Zdravstveni postaji Žirovnica. V tem času so se spletle številne lepe, pa žal tudi manj lepe zgodbe. A tisto lepo vendarle prevlada, pra...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. november 2018 / 12:15

Šestdeset let Komunale Kranj

Javno podjetje Komunala Kranj, pod imenom Komunalni servis Kranj ustanovljeno leta 1958, danes sodi med večja komunalna podjetja v Sloveniji, po raznovrstnosti dejavnosti pa celo med največja tri.