Presni »twix« in arašidove kroglice

Čeprav sta obe sladici oz. prigrizka presna in enostavna za pripravo, po okusu nič ne zaostajata za tistimi sladicami, katerih priprava je dolgotrajna in zapletena. Za pripravo presnih »twix« kolačkov potrebujemo: za prvo plast: 6 žlic mletih mandljev, 6 žlic kokosove moke, 4 žlice ovsenih kosmičev, 2 vaniljeva sladkorja, 5 žlic mleka ali vode, 2 žlici meda, ščepec soli; za drugo plast: 200 g datljev, 100 g arašidovega masla, 3 žlice medu; za tretjo plast: 150 g temne čokolade, 50 g masla.

Priprava prve plasti: V mešalniku zmeljemo ovsene kosmiče v moko. Dodamo vse preostale sestavine za prvo plast in vse skupaj zmeljemo. Manjšo oglato posodo ali pekač obložimo s peki papirjem ali plastično folijo. Nanj nadevamo maso za prvo plast in jo dobro potlačimo ob dno posode.

Priprava druge plasti: Datlje stresemo v mešalnik in jih dobro zmeljemo, da dobimo datljevo pasto (nastane homogena zmes). Dodamo arašidovo maslo in med ter vse skupaj zmešamo v enotno maso. Maso razporedimo čez prvo plast v posodi.

Priprava tretje plasti: Čokolado skupaj z maslom raztopimo ter prelijemo čez drugo plast. Počakamo, da se čokolada nekoliko ohladi, nato pa posodo postavimo v hladilnik za dve uri. Ko je vse skupaj dobro ohlajeno, vzamemo »twix« skupaj s peki papirjem iz posode ter ga narežemo na poljubno velike kocke. Hranimo v hladilniku.

Nasvet: Za prvo plast lahko uporabimo tudi piškotno dno: skupaj zmeljemo 200 g zdrobljenih piškotov in prilijemo 120 g stopljenega masla. Premešamo in razporedimo po dnu posode.

Za pripravo arašidovih kroglic potrebujemo: 3/4 skodelice arašidovega masla, pol skodelice ovsenih kosmičev, 2 žlici medu, 100 g temne čokolade, 50 g masla ali kokosove maščobe.

Ovsene kosmiče s pomočjo mešalnika zmeljemo v moko. Dodamo arašidovo maslo in med. Vse skupaj z mešalnikom dobro zmešamo, da dobimo homogeno maso. Oblikujemo kroglice. Čokolado in maslo skupaj stopimo ter v maso pomakamo arašidove kroglice. Odlagamo na peki papir. Počakamo nekaj minut, da se čokolada nekoliko ohladi, nato oblite kroglice postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada strdi.

Nasvet: Za večjo pestrost kroglic jih nekaj pomakamo v rjavo mlečno čokolado, nekaj pa v belo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 15. november 2013 / 11:40

Še bodo učili smučanje

Zveza trenerjev in učiteljev smučanja Kranj, ki ima več kot dvesto članov, je ta konec tedna organizator že 39. kranjskega zimskega sejma.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 23. september 2015 / 15:12

Srečanje rodbine Tavčar

Po šestnajstih letih so se na rodbinskem srečanju zopet srečali potomci Maruše in Martina Tavčar iz Podgore. Kronologija rodbine sega v leto 1768.

Tržič / sreda, 23. september 2015 / 15:09

Odprli cesto v Retnjah

Retnje – V petek sta župan Občine Tržič Borut Sajovic in predsednik Krajevne skupnosti Sebenje Marko Poljanc slovesno odprla novo asfaltirano cesto na relaciji Rentnje–Smuk. Gre za 425 metrov dolgo...

Kultura / sreda, 23. september 2015 / 15:04

Ex tempore Sorica

Sorica – Umetniško društvo Groharjeva hiša in Občina Železniki konec tedna organizirata Ex tempore Sorica 2015. Letos so v goste povabili slikarje slovenske mednarodne Šole za risanje in slikanje (...

Kronika / sreda, 23. september 2015 / 15:00

Kolesarji padli po tleh

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali tudi tri nesreče z udeležbo kolesarjev. Na Mlakarjevi ulici v Kranju je kolesar padel zaradi neprilagojene hitrosti vožnje, bil pa je tudi...

Šport / sreda, 23. september 2015 / 15:00

Ekipa Elana znova najboljša

Locarno – Ekipa Elan Slovenija je imela pred odhodom na zadnje letošnje tekmovanje v Švico zajetno prednost pred tekmeci v skupnem seštevku svetovnega pokala, vendar so naši padalci finale vzeli ze...