Pečene prešce je skrbnik Borštnikove domačije Dane Novak vzel iz krušne peči.

Obudili običaj peke prešc

Na Borštnikovi domačiji v Cerkljah so obudili star običaj – peko prešc, ki je na Gorenjskem zamrl pred približno petdesetimi leti.

Cerklje – Prejšnjo nedeljo je bil v rojstni hiši Ignacija Borštnika v Cerkljah dan odprtih vrat, že dan prej, v soboto, pa je Dane Novak, skrbnik Borštnikove domačije, obudil star običaj – peko prešc, ki je na Gorenjskem zamrl pred približno petdesetimi leti. Običaj je zaznamoval čase, ko so gorenjske gospodinje pred praznikom vseh svetih, to je pred 1. novembrom, poleg kruha napekle tudi veliko hlebčkov, imenovanih prešce. Ta obredni kruh je bil v bistvu namenjen dušam umrlih prednikov, ki naj bi se v tem času vračale nazaj na svoje domove.

V soboto je Dane v mentrgi zamesil testo. Tokrat je namesto črne ali ržene moke, iz kakršne so prešce pekli nekoč, uporabil belo moko. Ko je testo vzhajalo, je zakuril staro krušno peč, in ko je bila ravno prav segreta, je vanjo dal okrog 25 prešc, ki so se v slabi uri lepo zapekle. Prešce je v nedeljo podaril obiskovalcem, ki so si ogledali Borštnikovo domačijo. Med prejemniki prešc so bili tudi Hana, Lara in starša Tanja in Silvo Pilar iz Velesovega, ki so bili prijetno presenečeni nad prešcami; povedali pa so, da običaja ne poznajo. Vidko in Nadja Žura z Zgornjega Brnika sta dodala, da sta v njihovi vasi pred več kot štiridesetimi leti pekli prešce Urhova mama in Kropivnikova Micka. Le redki starejši se običaja peke in pobiranja prešc še spominjajo. Tako se nekateri spominjajo, da so prešce dajali revežem in otrokom v zameno za to, da so molili za duše rajnih, ki še trpijo v vicah. Marsikateri revni družini so prešce, zbrane ob tem prazniku, pomagale preživeti zimo.

»Žal danes taki in podobni običaji tonejo v pozabo. Namesto da bi ohranjali stare običaje, prevzemamo nove, ki nam jih vsiljuje sodobna zahodna potrošniška miselnost, a s tem se izgublja tudi narodova zavest,« je kritičen Dane Novak.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 12. november 2015 / 10:32

Planetu Zemlja prijazne Vodice

Ljubljana – Na nedavnem odprtju sejma Narava-zdravje je društvo Planet Zemlja podelilo že šeste nazive planetu Zemlja prijazna občina. Med petnajstimi sodelujočimi občinami jih je naziv prejelo pet...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 21. december 2010 / 07:00

Anketa: Enotni kot nikoli prej in potem

Dvajset let je, odkar smo se na plebiscitu izrekli za svojo lastno državo. Kako danes na to gledajo državljani, so se naša takratna pričakovanja izpolnila?

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Ekstremna kuhinja nenavadnih kombinacij

Včasih so jo poimenovali kar 'hudičeva', potem pa so gostje sem in tja malce čudno pogledali, češ saj vendar prihaja novo leto, december je bolj prazničen, čemu torej tako ime. Pa jim je ekipa zn...

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Muškatna juha z ingverjem in kapesanto

Juha, primerna za zimske dni, pravi kuharski mojster Tomaž Polenec.

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Nasveti / torek, 21. december 2010 / 07:00

Jaslice

Nisem prepričan, ali je božič največji cerkveni praznik, sem pa toliko bolj, da je najlepši. Verjetno, ker je decembra, ki ga imamo za tako lep mesec in ker se je usedel čisto na koncu leta, ko že vsi...