Granatno jabolko

V dar sem dobila dvoje zares velikih bleščeče rdečih granatnih jabolk, ki sta bili odtrgani v dolini Neretve. Spomnili sta me na Boticellijevo znamenito sliko, na kateri Trojanec Paris, obdan s tremi boginjami, Hero, Ateno in Afrodito, izbira najlepšo. Granatno jabolko se znajde v Afroditinih rokah … Kakšno je in od kod izvira?

Granatno jabolko je zvečine grm, ki pa lahko zraste v višino tudi do pet metrov. Mladi listi so rdečkasto zeleni, v jeseni pa orumenijo in se pozlatijo, lepi rdeči cvetovi pa so brez vonja. Plodovi tehtajo od 150 do 500 gramov. O tem, kdaj je granatno jabolko začelo rasti v Evropi, točnega podatka ni. Njegova pradomovina sega do prednje Azije in Kitajske, med tihožitji evropskih slikarjev pa ga najdemo že v poznem srednjem veku. S Krištofom Kolumbom in špansko konkvisto so granatna jabolka osvojila Karibe … Največji moderni nasadi so v Iranu, kjer je tudi predelava v sok in sirup najbolj razširjena.

Zaradi obilice semenja je granatno jabolko postalo simbol plodnosti in se zasidralo v grški mitologiji. Had, bog starogrškega podzemlja, je ugrabil Perzefono, hčer boginje Demetre. A veliki Zevs, najmogočnejši na Olimpu, je odločil, da se Perzefona lahko vrne k materi, a v podzemlju ne sme ničesar pojesti. A tik pred odhodom na zemljo Had vtakne v Perzefonina usta šest semen granatnega jabolka, da bi ostala v kraljestvu smrti. Zevs pa odloči: eno tretjino leta bo Perzefona preživljala s Hadom, za dve tretjini leta pa se lahko vrača k materi Demetri.

Bruskete z granatnim jabolkom in pršutom za predjed

Za 12 brusket potrebujemo: 1 majhno papriko, 12 rezin bagete, debelih 1,5 cm, 150 g smetanastega mazljivega sira, 150 g tunine v lastnem soku, 4 rezine pršuta (okoli 50 g), 1 majhno granatno jabolko, 4 žlice staranega balzamičnega kisa, 4 žlice oljčnega olja, solni cvet, poper.

Papriko operemo in zrežemo na četrtinke, odstranimo semenje, jo na srednji rešetki opečemo (10–12 minut), damo v zamrzovalno vrečko, da vlaga izpari, in odstranimo kožico. Nato četrtinke narežemo na 2 cm široke trakove.

Sir umešamo, tunino odcedimo in razdelimo na 12 delov. Rezine pršuta razdelimo na tri dele. Granatno jabolko prepolovimo in s kuhalnico tolčemo po lupini, da se semenje loči od sten in popada v skledico.

Rezine bagete popečemo pod žarom in tenko premažemo z oljčnim oljem. Nato jih premažemo še s sirom, obložimo s tunino, pršutom in papriko, pokapamo s kisom in oljčnim oljem in posujemo s semenjem granatnega jabolka. Po želji rahlo solimo s solnim cvetom in popopramo.

Kis z granatnim jabolkom

Za 2 steklenički potrebujemo: 2 granatni jabolki, 500 belega vinskega kisa, 1 žlico medu.

Granatni jabolki prepolovimo in s kuhalnico tolčemo po lupini, da se semenje loči od osnove. V manjši lonec damo kis, med in semenje. Zavremo in odstavimo. Napolnimo dve steklenički in ju zapremo. Kis bo imel prijetno sadno noto. Čez mesec dni ga precedimo. Na hladnem ga lahko hranimo tudi do pol leta. Posebno dobro se poda k motovilčevi solati.

Tik preden ponudimo, namažemo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / nedelja, 9. avgust 2009 / 07:00

Glavarjeva cesta bo zaprta še mesec dni

Komenda - Izgradnja glavnega voda kanalizacijskega sistema na Glavarjevi cesti v Komendi, ki se je začela že 1. julija, zahteva pa popolno zaporo glavne komendske prometnice, bo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:40

Če na cesti trčite z divjadjo ...

Lovska zveza pojasnjuje, kako je treba ravnati ob najdbi poškodovane ali vidno bolne živali in ob trku z živaljo na cesti.

Razvedrilo / četrtek, 10. april 2014 / 13:38

Črnc srečal Abrahama

Prijetno presenečenje je pričakalo Seada Beganoviča, ko je ob prihodu domov na dvorišču pred lastno hišo na Visokem zagledal ‘moderno’ dnevno sobo, opremljeno posebej zanj: udoben kavč, televizor z...

Zanimivosti / četrtek, 10. april 2014 / 13:33

Butarice tako in drugače

V Budnarjevi muzejski hiši nad Kamnikom so člani Turističnega društva Kamn'k v nedeljo pripravili že drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:16

Za divjačino glavni v Sloveniji, uspešni v Evropi

Podjetje Nimrod s sedežem v Škofji Loki že dve desetletji odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso. Vodilni v Sloveniji, eden največjih v Evropi.

Kranj / četrtek, 10. april 2014 / 13:12

Radi delijo svoje dosežke

Pri kranjskem društvu Sožitje so ob letošnjem dnevu za spremembe na široko odprli vrata svojih prostorov, kjer uživajo pri različnih dejavnostih. Vse, kar ustvarijo, radi delijo z drugimi.