Zgoraj: Marko Pavčnik, Igor Jagodic, Maja Pak (Slovenska turistična organizacija), Metka Bradetić, Kristijan Staničić (Hrvaška turistična skupnost), Marko Palfi, Marijo Jurjević, Marina Gaši; spodaj: Luka Košir, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić

Kuharji na odru

Chefs' Stage Pop Up Ljubljana so poimenovali kulinarični dogodek, ki ga je nedavno gostila terasa restavracije Evergreen v Smledniku oziroma Diners CUBO golf igrišče Ljubljana. Sodelovali so hrvaški in slovenski vrhunski kuharji, eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije.

Pobuda za dogodek je prišla od Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval, promoviral pa je bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine obeh držav. Zasnovan je bil kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva Chefs' Stage, ki ga je marca letos v Šibeniku prvič organiziral idejni vodja in glavni kuharski mojster restavracije Pelegrini, ki je nedavno dobila tudi Michelinovo zvezdico, Rudi Štefan.

Prvi Pop Up Ljubljana je združil in predstavil deset hrvaških in slovenskih kuharskih imen. V hrvaških vrstah je bila tudi ženska predstavnica kuharskega vrha. Slovenci – Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana), Mojmir Šiftar (Evergreen, Smlednik), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Marko Pavčnik (Pavus, Laško), Luka Košir (Grič, Horjul) – in Hrvatje – Rudi Štefan, Vjeko Bašić (Boba, Murter), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Marko Palfi (The Garden Bar & Kitchen, Zagreb) in Marijo Jurjević (sicer »sous chef« v LD Restaurant na Korčuli, kjer dela pod budnim očesom chefa Marka Gajskega) – so v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine. Obiskovalcem dogodka so jedi postregli in predstavili ob spremljavi izbranih vin Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković in Gönc ter v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji. Za dobrodošlico pa je tokrat poskrbela penina gorenjskih korenin s posestva Monte Rosso.

In kaj je postregla kuharska elita? Jagodic je na krožniku glavno vlogo namenil brancinu, Pavčnik dimljeni postrvi, Košir jagenjčku, ravno tako Štefan; Šiftar je pripravil posebno čokoladno sladico s polžem, Štefelin je uporabil trdinko. Bašić je pripravil brodet, Gašijeva jastogov cmok, Palfi se je predstavil z međimursko juho, mladi Jurjević pa s korčulanskim sašimijem.

Idejni vodja projekta Chefs' Stage Rudi Štefan je še dejal, je bila ideja projekta Chefs' Stage Pop Up Ljubljana povezovanje na novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, in že povabil marca v Šibenik na drugi mednarodni kongres kulinarike in gostinstva Chefs' Stage 2019.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / nedelja, 30. december 2012 / 07:00

Pomoč za otroke ostaja

Starši otrok, ki malčkov ne vpišejo v vrtec, v Žireh prejmejo 110 evrov pomoči in tako bo ostalo, kljub drugačnemu predlogu, tudi v prihodnjem letu.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / petek, 4. januar 2013 / 07:00

Eva prva letošnja novorojenka

V kranjski porodnišnici se je lani zadnji rodil deček Kastiel, deklica Eva pa se je kot prva na Gorenjskem v letu 2013 rodila ob 1.09 in tako za deset minut prehitela dečka Shperblimija, ki je prijoka...

Slovenija / petek, 4. januar 2013 / 07:00

Na Kališču bo predaval Tomaž Jamnik

Kališče - Člani Planinskega društva Kranj skupaj s Klubom ljubiteljev Kališča tudi v novem letu nadaljujejo z organizacijo rednih predavanj in projekcij v Planinskem domu na Kali...

Nasveti / petek, 4. januar 2013 / 07:00

Dvakrat silvestrovo

Kaj naj rečem? Da smo dvakrat silvestrovali ali da smo silvestrovo razdelili na dva večera? En večer je bil tradicionalen po doma preskušenih receptih, ponovitev na novega leta dan pa je bila gal...

GG Plus / petek, 4. januar 2013 / 07:00

V znamenju protestov

V tej kolumni se največkrat zaustavljamo pri domačih ljudeh in dogodkih. Pa se ozrimo v teh mihovanjih, ki so že 200. po vrsti, enkrat za spremembo še po svetu. Kateri dogodki in osebnosti so zaz...

Gorenjska / petek, 4. januar 2013 / 07:00

Prejeli pol manj denarja za sanacijo po poplavah

Železniki - Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili rebalans proračuna za leto 2012. Prihodkov je bilo 7,6 milijona evrov, odhodkov pa 8,5 milijona evrov, proraču...