Jabolčna torta s skuto

Tako, pa se je začela sezona jabolk. Glede na količino vseh teh sadežev jih bomo lahko verjetno uživali še skozi celo leto. Pa da ne bomo pekli samo zavitka ali jabolčne pite, naredimo jabolčno torto s skuto, ki je še enostavnejša za pripravo in po vrhu vsega presenetljivo dobrega okusa.

Za pripravo jabolčne torte s skuto potrebujemo: za biskvit: 0,5 kg jabolk (teža olupljenih in brez semen), 150 g moke, pol pecilnega praška, 4 jajca, 70 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 120 g mletih orehov ali mandljev, ščepec soli; za nadev: 350 g skute, 2 dl sladke smetane, 1 večje jabolko (približno 200 g olupljenega in očiščenega), 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, lupinica ene bio limone, sok pol limone.

Priprava biskvita: Olupljena in očiščena jabolka naribamo. V skodeli skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, mlete orehe in ščepec soli. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg, rumenjake pa pomešamo s sladkorjem in jih penasto stepemo. Dodamo vanilin sladkor in mešanico iz moke. Dobro premešamo, nato v to maso vmešamo še naribana jabolka. Maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici pri temperaturi 180 °C približno 30 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga ohladimo.

Priprava nadeva: Olupljeno in očiščeno jabolko narežemo v kozico. Dodamo dve žlici vode, zavremo in nato pokrito kuhamo, dokler ne nastane jabolčna čežana. V posodi zmešamo skuto, vanilin sladkor, sladkor, cimet, limonino lupinico in limonin sok. Primešamo nekoliko ohlajeno jabolčno čežano.

Nazadnje stepemo še smetano in jo na rahlo vmešamo v skutino maso. Pripravljeno kremo nadevamo po jabolčnem biskvitu, poravnamo in torto postavimo za vsaj dve uri v hladilnik. Ohlajeni torti snamemo tortni obod, narežemo in ponudimo.

Nasvet: Za polno­vredno torto uporabimo polnozrnato moko, po želji pa lahko dodamo še dve žlici lanenega semena. V biskvit lahko prav tako vmešamo rozine, ki bodo poskrbele za dodatno sočnost in svežino torte.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Največ vprašanj o subvencijah

Kranj - Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je prejšnji četrtek skupaj s sodelavci ministrstva prvič odgovarjal na »odprtem brezplačnem telefonu«...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Praznik glasbe in veselja

Od 23. do 25. maja bo v Preddvoru glasbena prireditev Praznik glasbe in veselja.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Upokojenci so zborovali

Društvo upokojencev Preddvor se je 8. marca zbralo na občnem zboru. Od 591 članov, kolikor jih šteje društvo, jih je na srečanje v domu krajanov prišlo kar 160. Najprej so prisluhnili kulturnemu...

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Posmodulja za predjed hotelskim gostom

Člani turističnega krožka na OŠ Matije Valjavca bodo letos znova sodelovali na Festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga že dvaindvajsetič organizira Turistična zveza Slovenije.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Preddvor pred veliko nočjo

15. marca je prostor ob hotelu Bor in gradu Hrib znova praznično zaživel. V pripravah na veliko noč je od 11. ure naprej v paviljonu najprej potekala delavnica velikonočnih okraskov, od 13....

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Gašperji praznujejo

Ansambel Gašperji praznuje letos 30-letnico nastopanja.