Jabolčna torta s skuto

Tako, pa se je začela sezona jabolk. Glede na količino vseh teh sadežev jih bomo lahko verjetno uživali še skozi celo leto. Pa da ne bomo pekli samo zavitka ali jabolčne pite, naredimo jabolčno torto s skuto, ki je še enostavnejša za pripravo in po vrhu vsega presenetljivo dobrega okusa.

Za pripravo jabolčne torte s skuto potrebujemo: za biskvit: 0,5 kg jabolk (teža olupljenih in brez semen), 150 g moke, pol pecilnega praška, 4 jajca, 70 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 120 g mletih orehov ali mandljev, ščepec soli; za nadev: 350 g skute, 2 dl sladke smetane, 1 večje jabolko (približno 200 g olupljenega in očiščenega), 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, lupinica ene bio limone, sok pol limone.

Priprava biskvita: Olupljena in očiščena jabolka naribamo. V skodeli skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, mlete orehe in ščepec soli. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg, rumenjake pa pomešamo s sladkorjem in jih penasto stepemo. Dodamo vanilin sladkor in mešanico iz moke. Dobro premešamo, nato v to maso vmešamo še naribana jabolka. Maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici pri temperaturi 180 °C približno 30 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga ohladimo.

Priprava nadeva: Olupljeno in očiščeno jabolko narežemo v kozico. Dodamo dve žlici vode, zavremo in nato pokrito kuhamo, dokler ne nastane jabolčna čežana. V posodi zmešamo skuto, vanilin sladkor, sladkor, cimet, limonino lupinico in limonin sok. Primešamo nekoliko ohlajeno jabolčno čežano.

Nazadnje stepemo še smetano in jo na rahlo vmešamo v skutino maso. Pripravljeno kremo nadevamo po jabolčnem biskvitu, poravnamo in torto postavimo za vsaj dve uri v hladilnik. Ohlajeni torti snamemo tortni obod, narežemo in ponudimo.

Nasvet: Za polno­vredno torto uporabimo polnozrnato moko, po želji pa lahko dodamo še dve žlici lanenega semena. V biskvit lahko prav tako vmešamo rozine, ki bodo poskrbele za dodatno sočnost in svežino torte.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Pičlih dvajset za štrukelj

Poletje v Koloseju De Luxe je pestro, Kranjska Gora pa je prejšnji vikend privabila v goste tako ljubitelje harmonike kot dobre kapljice in odlične hrane.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 25. november 2015 / 13:07

Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa z...

Šport / sreda, 25. november 2015 / 12:57

Teja si želi tja, kjer je že bila

»Verjamem, da bo letošnja sezona bistveno boljša, kot je bila lanska, ker drugače sem pa res že za v pokoj,« pred začetkom nove sezone pravi biatlonka Teja Gregorin.

Kranj / sreda, 25. november 2015 / 12:53

Častni občan Peter Vencelj

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na novembrski seji potrdili predlog komisije za nagrade in priznanja, katere člani so predlagali, da naziv častnega občana Mestne občine Kranj za letošnje leto p...

Kamnik / sreda, 25. november 2015 / 12:52

Peticija Vztrajajte na poti sprave

Kamnik, Komenda – Podporniki poimenovanja kamniške knjižnice po pesniku Francetu Balantiču – skupaj jih je podpisanih 82 – so na kamniške in komendske svetnike naslovili dopis s peticijo, s katerim...

Kamnik / sreda, 25. november 2015 / 12:50

Ustanovna skupščina Podjetniškega kluba Kamnik

Kamnik – Župan Občine Kamnik Marjan Šarec in predsednik Odbora za gospodarstvo in turizem Občine Kamnik Urban Bergant vabita v četrtek, 26. novembra, ob 18.30 v prostore KIKštarterja na ustanovno s...