Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Kordeža obsodili na pet let zapora

Ljubljansko sodišče je nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in njegove tesne sodelavce obsodilo na zaporne in denarne kazni.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Oratorij presežkov za 170 otrok

Šmartno v Tuhinju - Animatorji iz Šmartna v Tuhinju so tudi letos pripravili tradicionalni oratorij, ki je od 20. do 25. avgusta potekal pod geslom Grem jaz!. Oratorija se je udelež...

Humor / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Strašljiva legenda in poučna resnica

To, da je Roussillon ustanovil Raymond Avignonski, nam Slovencem najbrž ne pove kaj dosti, bolj zanimiva pa je legenda o njem. Gospod je bil navdušen lovec in je pogosto za več dni hodil v lov te...

Kronika / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Kordeža obsodili na pet let zapora

Ljubljansko sodišče je nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in njegove tesne sodelavce obsodilo na zaporne in denarne kazni.

Gospodarstvo / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Nov terminal do pomladi 2015

Zg. Brnik - Aerodrom Ljubljana je v ponedeljek objavil razpisno dokumentacijo za gradnjo novega potniškega terminala. Obsežnemu mednarodnemu naročilu bo sledilo še med sedem in deset...

Prosti čas / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Konji, med in Prlekija

Občina Žirovnica je konec tedna pripravila tradicionalne Vesele dneve s konjeništvom in medenim dnem, izletniki Gorenjskega glasa pa so se odpravili v Prlekijo.