Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 24. november 2021 / 18:29

O začetkih loškega gospostva

Na trinajstem Krekovem večeru v Selcih so se posvetili začetkom nekdanjega loškega gospostva. Leta 2023 bodo namreč praznovali 1050. obletnico njegovega nastanka.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 5. september 2018 / 13:08

Milan Sajovic na čelu Hit Alpinee

Vodenje največje kranjskogorske turistične družbe je s septembrom prevzel Kranjčan Milan Sajovic. Njegov predhodnik Fedja Pobegajlo v družbi ostaja kot vodja strateškega trženja.

Rekreacija / sreda, 5. september 2018 / 13:02

Visoke sulice

Sass Rigais (3025 n. m.) – Gorski masiv Odle/Geisler se nahaja med dolino Val di Funes/Funes in Val Gardena, v osrčju naravnega parka Puez-Odle. Eden najlepših masivov v Dolomitih.

Nasveti / sreda, 5. september 2018 / 12:59

Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hid...

Razvedrilo / sreda, 5. september 2018 / 12:49

Srčne zgodbe

Jezerškovi na vsake toliko časa predstavijo kaj novega in tokrat so se odločili, da več kulinaričnih zgodb povežejo v eno. Diners CUBO golf igrišče v Smledniku pa je gostilo zanimivi golfski turnir.

Tržič / sreda, 5. september 2018 / 12:47

Na Šuštarski v Tržiču

»Letošnja Šuštarska nedelja zagotovo pomeni premik od kitajskega k tržiškemu, od svetovljanstva k dediščini,« je tržiško prireditev na angelsko nedeljo povzel tržiški župan Borut Sajovic.