Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Cerkljanski upokojenci na Golem otoku

Cerkljanski upokojenci so se 2. aprila z dvema avtobusoma odpeljali na Goli otok.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

V Elanu odpuščajo

Kljub temu da je bilo obljubljeno vnovično preverjanje potrebe, da odpustijo 180 delavcev, se to ni zgodilo.

Jesenice / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Zdravijo fanta z gnojnim meningitisom

V Bolnišnici Jesenice zdravijo sedmošolca, ki je zbolel za gnojnim meningitisom.

Kronika / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Šef varnostnikov na sodišču

Nekdanji direktor Varnosti Kranj Marko Gaber je obtožen zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Neupravičeno naj bi si pridobil čez dvesto tisoč evrov.

Prosti čas / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Slovenka leta je Neža Maurer

Tokratna prireditev Slovenka leta ni zadostila samo nečimrnosti slovenskega okusa, temveč potešila tudi lakoto intelektualcev, se dotaknila recesije, aktualnih tem, na prefinjen način združila hu...

Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Se za Elan zanimajo Rusi?

Neuradno se je izvedelo, da se Rusi zanimajo za Elan Ski, medtem ko v Skimarju nadaljujejo postopke odpuščanja delavcev.