Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Kriminal

Odpeljali prikolico Britof - V torek popoldne ali kasneje ponoči je nekdo preščipnil ključavnico ograjenega prostora ob regionalni cesti v Britofu pri...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 2. februar 2022 / 21:13

Spoznala sta se na avtobusu

Da sta se Francka Hribar in Jože Čebašek zaljubila ter se kasneje poročila, sta veliko pripomogla še fotografiranje in dež. Prejšnji četrtek, 27. januarja, sta zakonca Čebašek iz Trboj praznovala že š...

Kultura / sreda, 2. februar 2022 / 21:12

Slamnikarska zgodba

Zgodba o slamnikarski dediščini Domžal

Kranj / sreda, 2. februar 2022 / 21:11

Med bratskimi tudi rusko mesto

Seznamu mest, pobratenih s Kranjem, so ta teden dodali tudi Jekaterinburg, četrto največje rusko mesto, gospodarsko in kulturno središče Urala.

Škofja Loka / sreda, 2. februar 2022 / 16:46

Investicij več, zadolževanje manjše

Proračun Občine Škofja Loka je po novem večji za dobrih pet milijonov evrov, največji del pa je namenjen investicijam, med njimi prometu, prometni infrastrukturi in komunikacijam.

Šport / sreda, 2. februar 2022 / 16:39

Na treningu z Mohoričem

Slovensko moško mladinsko kolesarsko reprezentanco je konec lanskega leta prevzel Kranjčan Nace Korošec. V okviru Fundacije Mateja Mohoriča jo podpira tudi naš kolesarski as, ki je mlade kolesarje pre...