Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 13. november 2016 / 19:46

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 17. november 2012 / 07:00

Vaš razgled

 

Nasveti / sobota, 17. november 2012 / 07:00

Soteska stare kače

Soteska Pekel (570 m) - Drzno speljana zavarovana pot skozi sotesko potoka Borovniščica. Soteske se še danes drži staro ljudsko ime, ki je povezano s peklenščkovim domovanjem. Mestoma resnično divja i...

Zanimivosti / sobota, 17. november 2012 / 07:00

Povabilo v gozd srečnih otrok

Kamnik - V okviru projekta Povabilo v gozd, ki ga financirajo dynAlp Climate in občine Kamnik, Bovec, Bohinj ter Kranjska Gora, je izšla publikacija Povabilo v gozd srečnih otrok. V...

Gospodarstvo / sobota, 17. november 2012 / 07:00

Siti smo tega sranja

Za solidarno Slovenijo so se imenovale sobotne demonstracije v Ljubljani, ki so jih soorganizirali sindikati, študenti in upokojenci, ki so množično (po ocenah okoli 30 tisoč) zasedli ljublj...

Kultura / sobota, 17. november 2012 / 07:00

Evropska noč gledališč

Kranj - Med številnimi gledališči in skupinami, ki bodo sodelovali pri akciji Evropska noč gledališč, ko se v enem večeru opozori na vso gledališko ustvarjalnost, bo 17. novembra tu...