Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 5. februar 2014 / 13:31

Svetniki so se odpovedali sejnini

Jeseniški občinski svetniki so se odpovedali eni sejnini v humanitarne namene.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / nedelja, 28. julij 2019 / 18:07

Na morje in v Luko Koper

Izlet Gorenjskega glasa nas je tokrat vodil na Primorsko.

Železniki / nedelja, 28. julij 2019 / 18:05

Spoštujejo spomin na padle

V Dolenji vasi je potekala slovesnost Pomni, dolina.

Zanimivosti / nedelja, 28. julij 2019 / 18:02

V objemu gora, narave in živali

Sedmega celodnevnega izleta otrok in mladine na planšarijo Dolga njiva pod Košuto, ki ga organizira Športno društvo Strelica v sodelovanju z drugimi organizacijami, se je udeležilo več kot...

Zanimivosti / nedelja, 28. julij 2019 / 17:58

Šopek in voščila za najstarejšo Kamničanko

V ponedeljek, 22. julija, je svoj stoprvi rojstni dan dopolnila Izabela Hribar.

Zanimivosti / nedelja, 28. julij 2019 / 17:57

Majhni in zeleni

V zadnjih dneh je bilo precej govora o dogodku izpred petdesetih let, ko je človek prvič stopil na Luno. Saj poznate tisti neštetokrat ponovljeni stavek o majhnem koraku za človeka in velikem za čl...