Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 7. december 2013 / 15:20

Adventni venčki za dobrodelni namen

Cerklje – Družinski in mladinski center Cerklje je tudi letos zadnjo nedeljo v novembru pred cerkvijo v Cerkljah prodajal adventne venčke, ki jih je izdelovalo sedemdeset domačinov, med njimi tudi...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Gremo na obnovljeno trim stezo Žerjavec!

Zavod za šport Jesenice je obnovil trim stezo Žerjavec.

Splošno / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Robič na RAAM po četrto zmago

Ultramaratonski kolesar Jure Robič se je odločil, da bo prihodnje leto naskakoval četrto zmago na dirki čez Ameriko, kar doslej ni uspelo še nikomur.

Splošno / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Hudourniki grozijo

Po grozljivi vodni ujmi v Železnikih in Kropi smo se pozanimali, ali bi se podobna tragedija lahko zgodila tudi na Jesenicah.

Slovenija / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Tesno med prvimi tremi

Ljubljana - Po še neuradnih rezultatih sta zmagovalca nedeljskih predsedniških volitev, ki pojdeta v drugi krog, Lojze Peterle in Danilo Türk. Peterle je dobil 28,50...

Prosti čas / nedelja, 21. oktober 2007 / 07:00

Trefalt ni pikolovski, jaz pa ne šlampast

Televizijski voditelj Peter Poles, ki se ga iz preteklih let spominjamo iz oddaj, kot sta Videospotnice in Nikoli ob desetih, gledalce v novi sezoni razveseljuje kot voditelj novega kviza Ljubljana, p...