Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 18. april 2016 / 09:54

Prevrnila se je na streho

Zminec – V četrtek zgodaj zjutraj je v Zmincu voznica zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad avtomobilom in se prevrnila na streho. Pri tem se je tudi poškodovala, a k sreči lažje, k čem...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 29. januar 2020 / 15:59

Zagorelo na kmetiji na Hudem

Hudo – Večje število gasilcev se še vedno bori s požarom, ki je nekaj pred 11. uro izbruhnil na gospodarskem poslopju in stanovanjski hiši na Hudem v občini Tržič. »Požar je omejen. Do sedaj je bil...

Kronika / sreda, 29. januar 2020 / 15:52

Na Jesenicah pogrešajo 79-letnega Bogdana Brezigarja

Jesenice – Na Jesenicah svojci pogrešajo 79-letnega Bogdana Brezigarja z Jesenic. Včeraj ob 17.15 je odšel od doma in se ni vrnil, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kronika / sreda, 29. januar 2020 / 14:13

Planinca so iz hribov odpeljali s helikopterjem

Žirovnica, Kranjska Gora – Na poti na Vrtačo se je v petek opoldan ponesrečil slovenski planinec. Policisti so ugotovili, da je padel z vrha ipsilon grape in se dlje časa kotalil najprej po zasneže...

Kronika / sreda, 29. januar 2020 / 14:11

Nasilen do nekdanje partnerice

Kamnik – Pred dnevi je kamniškim policistom občanka naznanila bivšega partnerja, ker je bil z njo nasilen. Razložila jim je, da je z njo večkrat ponižujoče in boleče ravnal, za nameček pa ji je z u...

Šport / sreda, 29. januar 2020 / 14:10

Srebro Maje Povšnar

Kranj – Na odprtem evropskem prvenstvu v jiu-jitsu v Lizboni je Maja Povšnar s Kokre, sicer članica Judo kluba Triglav Kranj, osvojila srebrno odličje. »Težko je izgubiti finale na sodniško odločit...