Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hidrate, dobimo polnovreden obrok, ki nam zagotavlja vse potrebne hranilne snovi za delovanje telesa.

Za pripravo piščančjih beder s paradižnikom potrebujemo: 1 kg piščančjih beder brez kože, 2 večji čebuli, 1 kg svežega paradižnika, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 žlico moke, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in popopramo. Paradižnik narežemo na kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Večjo posodo segrejemo in prilijemo olje ter dodamo čebulo. Počasi pražimo 15 minut oz. toliko časa, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo, čebulo umaknemo ob rob posode in dodamo piščančja bedra. Popečemo jih iz obeh strani, nato pa dodamo paradižnikove kocke. Posujemo z mleto papriko, moko in nasekljanim peteršiljem. Dobro premešamo ter po okusu še dosolimo in popopramo. Posodo pokrijemo in kuhamo 40 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 5 minut.

Nasvet: Kot prilogo postrežemo riž, pire krompir, testenine, polento …

Za pripravo teletine z rumeno papriko in porom potrebujemo: 4 debelejše telečje zrezke, 3 rumene paprike babura, 200 g pora, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Telečje zrezke operemo, osušimo ter jih na rahlo potolčemo, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani popečemo telečje meso. Zalijemo z decilitrom vode ali jušne osnove ter takoj pokrijemo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Dodamo narezano papriko in por, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Vmes po potrebi dodajamo tekočino.

Nasvet: Pred peko lahko zrezke iz obeh strani premažemo z gorčico. Po želji omaki dodamo deciliter belega vina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 13. maj 2014 / 12:49

Slovenske viže v narečju (4)

Nadaljujemo predstavljanje ansamblov, ki bodo nastopili na letošnjem štirinajstem Večeru slovenskih viž v narečju. Ta bo potekal 30. maja v tržaški občini Zgonik v Italiji, za nagrade pa se bo potegov...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Namesto malice topli napitki

Pri uvajanju brezplačnega toplega obroka za dijake pri ministrstvu za šolstvo in šport ne pričakujejo večjih težav. Dijaška prehrana je naložba v zdravje.

Kronika / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Nesreče

Trčenje usodno za kolesarko Žirovnica - V petek se je nekaj minut pred osmo zjutraj na regionalni cesti v Žirovnici zgodila prometna nesreča, v kateri...

Kamnik / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Podgorci zgled drugim

Po neštetih urah prostovoljnega dela je Športni park Podgorje tudi uradno odprt.

Gorenjska / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Dodaten denar za pomoč prizadetim v neurju

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji dodelila občinam za odpravo posledic avgustovskega neurja, močnega vetra in toče dodatnih 966.845 evrov, od tega 686.205 evrov za neurje 15...

Kranj / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Pili so "čajček dobre volje"

Na prvi šolski dan je v podružnični šoli Podblica vladalo bolj sproščeno vzdušje, včeraj pa so začeli pouk.