Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 9. maj 2024 / 10:49

V Slogi se prilagajajo novim razmeram

Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga Kranj, ki od lanske jeseni dalje ni več pooblaščena prodajalka kmetijske mehanizacije John Deere v Sloveniji, že prilagaja poslovno politiko novim razmeram. Predsedni...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:50

Lovci na trenutke

Mnogi trenutki se žal – ali pa na srečo – izgubijo v času kot solze v dežju, nekatere pa v večnost ujamejo fotografije, tajni agenti našega spomina. Za tiste najboljše praviloma poskrbijo prekaljen...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:47

Tveganja so se močno povečala

Banka Slovenije v Poročilu o finančni stabilnosti ugotavlja, da so se zaradi pandemije novega koronavirusa zelo povečala tveganja za finančno stabilnost.

Naklo / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:47

Zaključena obnova cestne infrastrukture v Zadragi

Zadraga – Od začetka minulega tedna je znova mogoč promet skozi Zadrago, je sporočil župan Občine Naklo Ivan Meglič. Občina je investirala v obnovo komunalne infrastrukture, cestno razsvetljavo, no...

GG Plus / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:45

Fani Kratnar s srcem v Kamniku

V Kamniku se je 9. oktobra 1895 rodila glasbenica, kulturna delavka, slikarka in uradnica Fani Kratnar. Do upokojitve je bila zaposlena na davčni upravi. Zbirala je knjige in starine. Že od otroški...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:42

Davčni dolg se še naprej znižuje

Kranj – Vlada se je pred nedavnim seznanila s poročilom finančne uprave (Furs) o davčnem dolgu na zadnji lanski dan. Na ta dan je davčni dolg za vse štiri blagajne javnega financiranja, za katere f...