Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 25. julij 2011 / 07:00

Čas na prepihu (2)

Vladka je imela v mladosti dobro prijateljico, ki so jo klicali Tilčka. Pove mi, da sta nenehno tičali skupaj, obiskovali sta gospodinjsko šolo pri nunah, le da se je Tilčka kmalu poročila, Vladk...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 26. september 2023 / 20:12

Rane ekrana naj projekt EU

Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj je do konca maja izvajal projekt Rane ekrana, ki so ga pripravili v sodelovanju z Občino Tržič in oblikovalcem vizualnih komunikacij Tomažem Mušičem.

Kultura / torek, 26. september 2023 / 20:10

Loški oder je pravi magnet za matičke

Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejela uprizoritev Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša v izvedbi Loškega odra, za vlogo Toneta Bukovca v tej predstavi pa je matička prejel Matej Čujovi...

Šport / torek, 26. september 2023 / 20:08

Domžalčani so si priborili zmago

Domžale, Kranj – V Prvi ligi Telemach so nogometaši Domžal gostili Aluminij in zmagali z 2 : 1. Za domačine sta zadela Danijel Šturm in Mario Krstovski. Kalcer Radomlje je gostoval v Celju in izgub...

Gorenjska / torek, 26. september 2023 / 12:51

Velika škoda zaradi poplav tudi na športni infrastrukturi

Avgustovske poplave so poškodovale tudi športno infrastrukturo, kar so občutili nogometaši, smučarski skakalci ... in številna društva ter klubi, ki vadijo v športnih dvoranah in drugih objektih,...

GG Plus / torek, 26. september 2023 / 12:44

Vznemirljive zgodbe preteklosti

Restavrator Rok Valjavec živi v Britofu pri Kranju. Odraščal je v Tupaličah, po domače pr' Zamud. Posebej je ponosen ravno na hišno ime ter da iz njegove rodbine izhaja oče pomembnega literarnega ustv...