Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 10:53

Brez tekem bo razvoj ogrožen

Biatlonski center na Rudnem polju na Pokljuki, ki naj bi sredi decembra gostil novo tekmo svetovnega pokala, je pred negotovo usodo, zapletlo pa se je zlasti glede akumulacijskega bazena.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 22. januar 2024 / 18:52

Lanski avgust je daleč, a vendar še tako blizu

Kmalu bo minilo pol leta od avgustovske rušilne ujme. Nekateri med tistimi, ki jim je poškodovala imetje, so spet vzpostavili približno normalno življenje, drugi še čakajo na nove domove. Med njimi je...

Šport / ponedeljek, 22. januar 2024 / 18:51

Pogačar in Roglič najbolje plačana

Milano – Slovenska kolesarska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič najbolje zaslužita v svetovni kolesarski karavani, vsaj kar zadeva plačo. Italijanski športni dnevnik Gazzetta dello sport je namreč...

Kronika / ponedeljek, 22. januar 2024 / 18:48

Lažni preplah na kranjskem sodišču

Kranj – Kranjsko sodno stavbo, v kateri domujeta okrožno in okrajno sodišče, so danes okoli 13. ure na hitro evakuirali, saj so policisti prejeli obvestilo, da je v objektu nevaren predmet. Policij...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. januar 2024 / 15:40

Osvežena zunanja podoba

Kako prelesten je zdaj razgled na s soncem obsijan Loški grad. Znamenitost, ki v Škofjo Loko privablja trume turistov, je v minulem letu doživela celovito prenovo fasade in energetsko prenovo. Grad...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. januar 2024 / 14:29

V spomin Valentinu Kokalju, 6. del

Dne 31. julija se je odpravil nazaj v Kokrški odred. Spremljala sta ga dva tovariša. Toda naslednji dan, 1. avgusta 1942, so jih na Bašeljskem sedlu pod Storžičem, medtem ko so počivali, nenadoma p...