Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Spomin na osvoboditev

Nekdanji praznik Krajevne skupnosti Žiri, 23. oktober, tudi zadnja leta ostaja spominski dan, ko so zaradi pritiska partizanskih enot iz Žirov odšle okupacijske sile. Tako je tudi letos žirovsko...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / ponedeljek, 18. marec 2024 / 23:21

Finančna pomoč družini Golmajer

Šenčur – Šenčurski svetniki so odobrili finančno pomoč v višini 1500 evrov družini Golmajer iz Hotemaž, ki jo je konec januarja prizadel požar v stanovanjskem objektu. Ob tem je bilo uničeno celotn...

Radovljica / ponedeljek, 18. marec 2024 / 23:17

Barčice bodo opozarjale na Lipniško dolino

Med Radovljico in Lescami, na krožišču, ki so ga na novo uredili na regionalni cesti v Lipniško dolino, bo občina postavila skulpturo iz kovanih jader, oblikovanih v slogu kroparskih in kamnogoriških...

Razvedrilo / ponedeljek, 18. marec 2024 / 23:12

Pogumno na odru

Na Osnovni šoli Antona Tomaža Linharta Radovljica so na čisto zadnji februarski dan spet pripravili festival deklamacij in pripovedništva. Prvič so ga organizirali lani in poimenovali Zven Linhartoveg...

Razvedrilo / ponedeljek, 18. marec 2024 / 23:11

Lovi trenutke

Čeprav jih šteje komaj štiriindvajset, se naš zunanji sodelavec, fotograf Nik Bertoncelj, trenutno lahko pohvali že s svojo 26. samostojno fotografsko razstavo.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2024 / 23:09

Kronološki spomini krniške vasi

Jože Kosmač, upokojeni učitelj likovne vzgoje in tehnike, je z namenom, da ohrani spomin na prednike in sovaščane, napisal delo Kronologija vasi Krnica, v katerem je predstavil zgodovinske, geološke,...