Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 21. november 2019 / 12:36

Osvetljeni za ozaveščanje

Kranj – V podporo ozaveščanju o diabetesu in raku trebušne slinavke se kranjska občina pridružuje nacionalni akciji in v nočnem času osvetljuje pročelji dveh stavb. V okviru praznovanja svetovnega...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 22. marec 2022 / 17:40

Klemen Bauer zaključil biatlonsko kariero

Kranj – V Oslu se je končala letošnja sezona svetovnega pokala v biatlonu. Na zasledovalni tekmi je zadnjič v karieri nastopil Klemen Bauer in zasedel 46. mesto. Bauer je svojo odločitev o tem spor...

Kronika / torek, 22. marec 2022 / 17:39

Hitrost merili z nadvozov

Kranj – Gorenjski prometni policisti so minuli konec tedna znova poostreno nadzirali hitrost. V radarskih meritvah z nadvozov so ugotovili štirideset prekoračitev hitrosti. Med drugim so v območju...

Razvedrilo / torek, 22. marec 2022 / 17:38

Kamničanka Pavla Gregorič dopolnila sto let

Pavla Gregorič iz Kamnika je stoti rojstni dan praznovala že 19. januarja, a lepih želja nikoli ni preveč, zato je bila minuli torek vesela tudi obiska župana Mateja Slaparja in predsednika Društva...

Kronika / torek, 22. marec 2022 / 15:10

Še vedno razglašena velika požarna ogroženost

Jesenice – Na območju celotne Slovenije (razen na območjih s snežno odejo) je še naprej razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica. V naravnem okolju je poleg...

Nasveti / torek, 22. marec 2022 / 15:10

Tanja odgovarja

Pišem vam zaradi svoje depresije, ki traja že nekaj let. Stara sem 34 let in ne vidim poti naprej. Ali se mi bo kdaj obrnilo na bolje?