Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 29. junij 2019 / 10:14

Na Jesenicah iščejo tatu

Jesenice – Kriminalisti obravnavajo drzno tatvino v živilski trgovini nasproti železniške postaje na Jesenicah. V sredo okoli 9.40 je namreč moški (na sliki), star med 30 in 35 let, visok okoli 180...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 6. maj 2020 / 18:24

Pri kopanju naletel na neeksplodirano mino

Zgornji Tuhinj – V četrtek dopoldan je občan v Zgornjem Tuhinju pri izkopavanju zemlje ob objektu našel sumljiv predmet. Strokovnjaki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstv...

Kranj / sreda, 6. maj 2020 / 18:23

V petek bo znova Stražiška tržnica

Stražišče – Organizatorji priljubljene Stražiške tržnice so se odločili, da ta petek, 8. maja, znova pripravijo tržnico, na kateri bodo hrano ponujali lokalni in ekološki pridelovalci. Na tržnici b...

Bled / sreda, 6. maj 2020 / 18:21

Delil brezplačna kosila

Lastnik restavracije Špica na Bledu Jani Klemenčič je v minulih tednih poskrbel, da so v občini Bled vsak dan razvozili tople obroke ljudem, ki si jih sami ne morejo skuhati. Obroke je pripravljal tud...

Gospodarstvo / sreda, 6. maj 2020 / 18:20

Aprila smo imeli deflacijo

Na deflacijo so najbolj vplivali cenejši naftni derivati.

Razvedrilo / sreda, 6. maj 2020 / 15:41

Triglavske rož'ce in deseti rojstni dan

Triglavske rož'ce delujejo pod okriljem Kulturnega društva (KD) Bohinj že deset let, čeprav njihovi začetki segajo v leto 2009. Pobudnica za ustanovitev zbora je bila Urša Rožič, slavje za deseti rojs...