Adrijan mlade piščance najprej hrani z naravnimi vitamini, ki nimajo gensko spremenjenih organizmov in antibiotikov, krma odraslih piščancev pa temelji na ječmenu, doda mu pšenico in zgolj malenkost koruze, ker ne želi, da se zamastijo. / Foto: Tina Dokl

Pomembno je tudi lepo življenje piščancev

Dvajsetletni Adrijan Galjot iz Lahovč se je v osmem razredu osnovne šole posvetil reji piščancev. Tedaj ni pričakoval, da bo z začetnih petdeset število naraslo na osemsto piščancev.

Lahovče – Adrijan je najmlajši sin na kmetiji in piščančjereji Galjot, kjer so poleg osrednjih kmetijskih dejavnosti od nekdaj redili tudi piščance. »Imeli smo jih le za domačo rabo, a ker ni bilo nikogar, ki bi se z njimi ukvarjal, smo to dejavnost počasi opuščali.« Adrijan je tedaj – star komaj 14 let – v piščancih videl priložnost za zaslužek, kupil si jih je petdeset in namesto igri čas posvetil njim.

Že takoj na začetku je bil njegov glavni cilj visoka kvaliteta domačega izvora, kar dosega z domačimi žiti. »Krmim jih z žiti, ki jih pridelamo sami, poleg tega jih redim od 58 do 68 dni, kar je več od običajnih rejcev.« Adrijan kupi enodnevne piščance in jih od prvega dne neguje na human način. »Pot od hleva do klavnice je za moje piščance mnogo manj stresna, nudim jim tudi dovolj prostora, da niso natrpani. Pomembno mi je, da piščanci živijo lepo.« Kot pravi, je perutnina občutljiva in zahteva ogromno nege. »Na začetku potrebujejo visoko temperaturo, zato imam v njihovih prostorih talno gretje, ključna dejavnika sta tudi svež zrak in naravni pogoji, kar zagotovim z ventilacijo in regulacijo termostatov.«

Adrijan uspeha ni pričakoval, želel je enkrat letno vzrediti od petdeset do sto piščancev. »Piščančjereja se je počasi razvijala in s tem tudi število piščancev, danes jih imam osemsto. Leta 2016 smo zgradili klavnico in primerne prostore za rejo, od tedaj jih tedensko vzredim in prodam od trideset do sto. Prav tedenska prodaja je velika prednost za kupce, saj zagotavlja svežino, hkrati ni treba naenkrat naročiti zaloge piščancev.« Adrijan ima trenutno neposredne kupce, ki piščance naročijo do srede in jih pred koncem tedna prejmejo popolnoma sveže. Sodeluje tudi z Loško zadrugo, dvema lokalnima trgovinama in Kmetijsko šolo Grm v Novem mestu. »Imam stalne stranke, ki mi zaupajo, a vseeno želim prodreti na večji trg in sodelovati z velikimi trgovinami, a za zdaj še ne izpolnjujem pogojev, ker imam premalo kapacitet. Predvsem pa bi rad ohranil kvaliteto, ki pri masovni proizvodnji lahko upade, zato iščem rešitev, kako bi z večjo prirejo dosegal iste ali boljše rezultate.«

Mladega vzreditelja piščancev podpira vsa družina. »Sem še študent, in ko sem odsoten, za piščance poskrbita in jih pregledata oče Janez in mami Magda, pomagajo tudi sestra Ana in brata Benjamin in Marko.« Naslednji projekt, ki ga Adrijan namerava uresničiti v roku enega leta, je izpust piščancev oziroma prosta pašna reja, poleg tega želi doseči naslednjo magično številko: tisoč piščancev. »Hočem biti samooskrben, da bi se lahko nekoč preživljal zgolj s piščančjerejo in bil prepoznaven po celi Sloveniji.«

Po šestih letih reje piščancev bo Adrijan letos prejel svojo prvo nagrado: zlato medaljo na mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov, ki je potekalo v okviru sejma Agra. »Zame kot mladega vzreditelja je zlata medalja velik dosežek in dokaz, da delam dobro in se moram truditi še naprej, sicer pa mi največ pomeni zaupanje in zadovoljstvo kupcev.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 5. november 2011 / 07:00

V sredo odšel v neznano

Zgornje Jezersko - Včeraj popoldne so policijo obvestili, da je v sredo od doma neznano kam odšel 36-letni Andrej Zadnikar z Zgornjega Jezerskega. Pogrešani je visok okoli 180 centimetrov,...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 19. april 2018 / 22:18

Za Krvavec nove priložnosti

Novi lastnik Krvavca Alpska investicijska družba ter njen lastnik kranjski podjetnik Janez Janša imata za še večjo prepoznavnost in uspešnost Krvavca precej načrtov, med drugim tudi dodatno ponudbo in...

Kronika / četrtek, 19. april 2018 / 22:18

Namerno stekel pred gasilce

Pešec, ki je pri rdeči luči namerno stekel pred gasilsko vozilo na nujni vožnji, bo prejel največ 80 evrov globe. »Zgrožen sem. Nisem pričakoval take objestnosti,« pravi voznik gasilskega vozila.

Volitve 2019 / četrtek, 19. april 2018 / 22:18

Pogledi na razvoj občine Naklo

Namen okrogle mize, ki jo je pred dnevi sklicala Civilna iniciativa in soorganiziral občinski odbor SLS, je bil širši vpogled, tudi (kritična) ocena, kako se razvija občina Naklo.

Izleti GG / četrtek, 19. april 2018 / 22:18

V Prekmurju je luštno

Kako ne, saj smo spoznali urejene kraje, prijazne ljudi in dobre jedi ter zanimive običaje.

Razvedrilo / četrtek, 19. april 2018 / 22:17

Prihajajo okrogle obletnice

Lea Lukanec je praznovala trideseti rojstni dan, Klemen Ličar štiridesetega. Do konca leta pa prihaja šopek okroglih kolesarskih obletnic, med njimi vsaj dve štiridesetletnici in dve srečanji z abraha...