Na Kamniškem deluje šest mikropivovarn; nedavno so se na pogovornem večeru predstavile tri (z desne): Anja in Urban Florjančič iz pivovarne Mali grad, Frenk Jeglič iz pivovarne Meninc in Miha Tome iz pivovarne Barut. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz dobre vode tudi dobro pivo

Kamnik se ponaša s kar šestimi mikropivovarnami, za katerimi stojijo večinoma mladi ljubitelji te pijače, ki so vsi po vrsti pivo začeli variti v domačih garažah. Zakaj pivo tako dobro uspeva prav na Kamniškem – in še marsikaj zanimivega – so razkrili na nedavnem pogovornem večeru.

Kamnik – Mesto Kamnik bi lahko poimenovali kar slovenska prestolnica mikropivovarn, saj jih je v zadnjih petih letih pot do ljubiteljev piva našlo kar šest, in sicer pivovarne Mali grad, Maister, Lampelj, Meninc, Barut in Mister.

V Samostanu Mekinje so pred dnevi pripravili že drugi pogovorni večer s pivovarji (udeležili so se ga trije), saj zgodbe o nastajanju piva in eksperimentiranju s kvasovkami, hmeljem, sladom in ne nazadnje vodo navdušujejo številne ljubitelje te pijače.

Kot prva sta v Kamniku v domači garaži, nato v prostorih na Šutni in zdaj v mali pivovarni v Šmarci svoje pivo Mali grad začela variti mlada zakonca Anja in Urban Florjančič, ki danes v stekleničkah prodajata osem vrst piva, nenehno pa se »igrata« s preizkušanjem novih okusov, saj so možnosti na tem področju neomejene. Še več eksperimentiranja si privoščijo v pivovarni Barut na območju nekdanje smodnišnice, kjer pivo varijo trije kolegi, ki so se spoznali na katedri za mikrobno biotehnologijo na biotehniški fakulteti, kjer so veliko delali s kvasom. »Veliko eksperimentiramo, delamo drugačne okuse, tudi bolj kisla piva, zelo specifična, saj je na tem trgu še veliko možnosti,« pravi Miha Tome.

Povsem druga zgodba prihaja izpod Menine, kjer na domači kmetiji s svojim lastnim nasadom ekološko pridelanega hmelja pivo Meninc vari Frenk Jeglič. »Naša kmetija leži sedemsto metrov nad morjem in izkazalo se je, da hmelj tu odlično uspeva, je zelo aromatičen in odpornejši proti boleznim.«

Med drugim so povedali, da je najzahtevnejše zvariti kakovostno pšenično pivo, da imamo Slovenci najraje piva vrste pale ale, da je treba pivo pri okušanju pogoltniti, da je pivo precej težje prodati kot narediti, da je daleč najdražja sestavina piva hmelj, najpomembnejša pa voda. »Kamnik ima izredno, izredno dobro vodo. Ima zelo nizko mineralno sestavo, je kot prazno platno za vse nadaljnje procese. Kar se tega tiče, imamo izredno srečo,« so si enotni kamniški pivovarji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 8. avgust 2014 / 16:57

Začenja se Festival z razgledom

Kamniški kulturni festival Kamfest, ki se začenja nocoj, bo že enajsti po vrsti, v dneh do 17. avgusta pa bo postregel z več kot osemdesetimi različnimi dogodki. Novost, na katero so organizatorji let...

Objavljeno na isti dan


Tržič / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Zaprta cesta pri Podljubelju

Tržič - Ta teden so začeli obnavljati vodovod Črni gozd na odseku Podljubelj–vodni zbiralnik Ibelc. Občina Tržič obvešča prebivalce, da je zato od 3. septembra popolna zapora na...

Tržič / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Tradicija čevljarjev ostaja

Tržičani pripravljajo letos že 41. Šuštarsko nedeljo. V petek bodo odprli razstavo tržiških čevljarjev, po dolgih letih pa bodo spet uprizorili "frejšpreh`ngo".

Slovenija / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Ljubitelji starih vozil

Na 6. vseslovenskem srečanju lastnikov starodobnih vozil se je zbralo več kot dvesto voznikov iz vse Slovenije.

Zanimivosti / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Srečanje nekdanjih učencev obrtne šole

Mekinje - V uršulinskem samostanu v Mekinjah so se v soboto na tradicionalnem vsakoletnem srečanju že dvajsetič zapored dobili učenci nekdanje frizerske šole, ki je v letih od 19...

Slovenija / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Začel se je islamski post

Ljubljana - Za muslimane po svetu in tudi v Sloveniji se je v ponedeljek, 1. septembra, začel islamski mesec posta ramazan, ki bo z ramazanskim bajramom (praznikom) končan 30. se...